Медия без
политическа реклама

Прокурорите на Кьовеши в България напускат един по един

Елена Попова се оттегля само година след назначението си за еврообвинител

21 Февр. 2023Обновена
Лаура Кьовеши 2 пъти идва в България, откакто е европейски главен прокурор.
Булфото
Лаура Кьовеши 2 пъти идва в България, откакто е европейски главен прокурор.

Още един български европейски делегиран прокурор се маха от европрокуратурата, научи "Сега". Става дума за Елена Попова. Преди да стане делегиран прокурор преди година, тя беше спецсъдия. При закриването на спецсъда Попова беше преместена в Административния съд в София и сега, напускайки европрокуратурата, ще се върне там.

Очаква се тази седмица служебният министър на правосъдието Крум Зарков да информира Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за оставката на Попова. Само преди месец това се случи с Бойко Калфин. Той напусна службата при европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, за да стане прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП), след като спечели конкурс там. 

Попова каза пред "Сега", че мотивите ѝ са лични и няма нищо общо с другите напускащи. От европейската прокуратурата също посочиха, че не коментират оставки, тъй като става дума за личен акт. Но допълниха, че предстои да излезе годишният им доклад, където ще има данни за България.

Делегираните прокурори работят на местна почва по делата от компетентността на европейската прокуратура - за престъпления против финансовите интереси на ЕС като измами, корупция, пране на пари, трансгранични измами с ДДС.

Попова и Калфин не са първите делегирани прокурори, който решават да се махнат, преди да изтече 5-годишният им мандат (с право и на нов). В края на м.г. колегата им Ивайло Илиев се кандидатира за национален член и помощник на националния член от България в Агенцията на ЕС за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие (Евроюст) и е почти сигурно, че ще бъде избран. Изслушването на кандидатите е тази сряда.

По-рано през м.г. Станислав Стойков също беше готов да напусне европейската прокуратура. Той бе номиниран за член от прокурорската квота на следващия състав на Висшия съдебен съвет, но не получи достатъчно гласове.

Че позицията на европейски делегиран прокурор не е достатъчно привлекателна, личи от поредния, трети опит, да бъде запълнена българската квота, когато не се появи нито един кандидат. 

Прокурорската колегия на ВСС сега ще трябва да открие нова процедура за запълването на българската квота. Първоначално тя бе от 10 прокурори, но миналото лято Кьовеши настоя за увеличаването й на 15 заради сериозното натоварване. Това сериозно натоварване обаче засега не е довело до особени резултати. Засега са известни две условни присъди по дребни казуси.

Служител на Държавен фонд "Земеделие", който наскоро бе осъден за подкуп на първа инстанция по дело на европейската прокуратура, е възстановен на работа от Административния съд в София. За това съобщи "Де факто". Сега" също откри делото в регистрите на съда.

Подборът на делегираните прокурори още в началото не тръгна гладко. След първата процедура Колегиумът на Европейската прокуратура одобри само 4 от десетимата номинирани от Висшия съдебен съвет. При втората процедура делегирани европейски прокурори станаха петима. Третата процедура, която се провали заради липса на кандидати, трябваше да запълни десетото място. Последва четвърта процедура за шестима, при която Прокурорската колегия одобри само трима. Колегиумът на Европейската прокуратура обаче все още не се е произнесъл по тези кандидатури, а предстои да бъде открита пета процедура в опит България да запълни квотата си от 15 души.

ПРОБЛЕМ И В ДЕЛОВОДСТВОТО

Има проблем и в деловодството на делегираните прокурори, научи "Сега". 4 от петте деловодителки са напуснали от 16 февруари и са се върнали във върховната прокуратура. За проблема е сигнализиран както ръководителят на делегираните прокурори в България Димитър Беличев, така и Теодора Георгиева, която е българският представител в европейската прокуратура в Люксембург. Георгиева отказа да коментира пред "Сега" прокурорските оставки, обяснявайки, че това е лично решение. Не вижда проблем и с напускащите от деловодството, защото те по принцип били командировани от върховната прокуратурата. Георгиева обеща да коментира повече, когато излезе годишният доклад за работата на европрокуратурата.

"Сега" потърси и Беличев за коментар, но той насочи всички въпроси към централата на европейската прокуратура.

Деловодството на делегираните прокурори е отделено от това на прокуратурата. Това бе направено по искане на Кьовеши, като идеята е така делегираните магистрати да имат по-голяма самостоятелност. С тази идея през лятото на м.г. те получиха и отделна сграда, но за да я ползват, трябва ремонт, който още не е започнал.

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е доволна, че европрокурорите в България бързо получиха своя самостоятелна сграда. Тя обаче е поставила въпроса за избора на допълнителните шестима български делегирани прокурори.
Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата