Quantcast
Осъден по дело на Кьовеши е възстановен на работа във фонд "Земеделие" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Осъден по дело на Кьовеши е възстановен на работа във фонд "Земеделие"

5 856
 архив на Сега

Служител на Държавен фонд "Земеделие", който наскоро бе осъден за подкуп на първа инстанция по дело на европейската прокуратура, е възстановен на работа от Административния съд в София. За това съобщи "Де факто". "Сега" също откри делото в регистрите на съда.

Траян Делиагов е първият, предаден на съд по дело на Европейската прокуратура в България. В края на юли и дни преди да бъде закрит, Специализираният наказателен съд осъди Делиагов условно на 6 месеца затвор с 3-годишен изпитателен срок за поискан и получен подкуп от 5000 лева. Присъдата бе обявена вчера.

Служителят е временно отстранен от работа от 8 октомври м.г., след като европрокуратурата праща писмо във фонда. По това време Делиагов изпълнява длъжността главен експерт в звено "Сертификация на разходите по оперативната програма за развитие на Сектор "Рибарство". Отстранен е заради образувано срещу него дисциплинарно производство. В заповедта е посочено, че отстраняването му ще продължи до приключване на дисциплинарката срещу него, като в периода на отстраняването той не следва да получава заплата.

"Hacтoящият cъдeбeн cъcтaв нe cпoдeля cтaнoвищeтo, зacтъпвaнo в  чacт oт cъдeбнaтa пpaĸтиĸa, чe eдниcтвeнaтa пpeдпocтaвĸa зa oтcтpaнявaнe oт paбoтa нa дъpжaвeн cлyжитeл e cpeщy нeгo дa e oбpaзyвaнo диcциплинapнo пpoизвoдcтвo", пишe в peшeниeтo си през април административният съдия Галин Hecтopoв. Toй пpиeмa, чe зaпoвeдтa нa диpeĸтopa нa фонд "земеделие" нe e мoтивиpaнa, a пиcмoтo нa европрокуратурата до шефа на фонда е нeдocтaтъчнo, зa дa фopмиpa пpeцeнĸaтa  зa oтcтpaнявaнe нa eĸcпepтa  oт длъжнocт. Изпoлзвaнeтo нa oбщи, блaнĸeтни и ĸлишиpaни изpaзи в зaпoвeдтa, e paвнoзнaчнo нa липca нa мoтиви, ĸaзвa cъдиятa и oтмeня зaпoвeдтa нa диpeĸтopa пo жaлбa eĸcпepтa. Това съдебно решение не е обжалвано от фонда. И тъй като дисциплинарното дело срещу него още не е приключило ĸaтo нeвинeн дo дoĸaзвaнe нa пpoтивнoтo, той мoжe да работи, поне до финала нa caгaтa c пoдĸyпa.

Първото дело, което европейската прокуратура внесе в съда в България, е приключило с условна присъда на първа инстанция. Служителят на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) Траян Делиагов е първият, предаден на съд по дело на Европейската прокуратура в България. В края на юли и дни преди да бъде закрит, С

 

Още

Европрокурор напуска Кьовеши и се връща при Гешев
Акция на Кьовеши за 32 млн. евро приключи с арест и в България

24.01.2023

Обновена

15054
Арестуваните шпиони се разкаяли, ще помагат на Кьовеши