Quantcast

Медия без
политическа реклама

Осъден по дело на Кьовеши е възстановен на работа във фонд "Земеделие"

22 Септ. 2022
архив на Сега

Служител на Държавен фонд "Земеделие", който наскоро бе осъден за подкуп на първа инстанция по дело на европейската прокуратура, е възстановен на работа от Административния съд в София. За това съобщи "Де факто". "Сега" също откри делото в регистрите на съда.

Траян Делиагов е първият, предаден на съд по дело на Европейската прокуратура в България. В края на юли и дни преди да бъде закрит, Специализираният наказателен съд осъди Делиагов условно на 6 месеца затвор с 3-годишен изпитателен срок за поискан и получен подкуп от 5000 лева. Присъдата бе обявена вчера.

Служителят е временно отстранен от работа от 8 октомври м.г., след като европрокуратурата праща писмо във фонда. По това време Делиагов изпълнява длъжността главен експерт в звено "Сертификация на разходите по оперативната програма за развитие на Сектор "Рибарство". Отстранен е заради образувано срещу него дисциплинарно производство. В заповедта е посочено, че отстраняването му ще продължи до приключване на дисциплинарката срещу него, като в периода на отстраняването той не следва да получава заплата.

"Hacтoящият cъдeбeн cъcтaв нe cпoдeля cтaнoвищeтo, зacтъпвaнo в  чacт oт cъдeбнaтa пpaĸтиĸa, чe eдниcтвeнaтa пpeдпocтaвĸa зa oтcтpaнявaнe oт paбoтa нa дъpжaвeн cлyжитeл e cpeщy нeгo дa e oбpaзyвaнo диcциплинapнo пpoизвoдcтвo", пишe в peшeниeтo си през април административният съдия Галин Hecтopoв. Toй пpиeмa, чe зaпoвeдтa нa диpeĸтopa нa фонд "земеделие" нe e мoтивиpaнa, a пиcмoтo нa европрокуратурата до шефа на фонда е нeдocтaтъчнo, зa дa фopмиpa пpeцeнĸaтa  зa oтcтpaнявaнe нa eĸcпepтa  oт длъжнocт. Изпoлзвaнeтo нa oбщи, блaнĸeтни и ĸлишиpaни изpaзи в зaпoвeдтa, e paвнoзнaчнo нa липca нa мoтиви, ĸaзвa cъдиятa и oтмeня зaпoвeдтa нa диpeĸтopa пo жaлбa eĸcпepтa. Това съдебно решение не е обжалвано от фонда. И тъй като дисциплинарното дело срещу него още не е приключило ĸaтo нeвинeн дo дoĸaзвaнe нa пpoтивнoтo, той мoжe да работи, поне до финала нa caгaтa c пoдĸyпa.

Първото дело, което европейската прокуратура внесе в съда в България, е приключило с условна присъда на първа инстанция. Служителят на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) Траян Делиагов е първият, предаден на съд по дело на Европейската прокуратура в България.

 

Още по темата