Медия без
политическа реклама

Първото дело на Кьовеши в България приключи с условна присъда

21 Септ. 2022
МВР
Лаура Кьовеши

Първото дело, което европейската прокуратура внесе в съда в България, е приключило с условна присъда на първа инстанция. Служителят на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) Траян Делиагов е първият, предаден на съд по дело на Европейската прокуратура в България.

В края на юли и дни преди да бъде закрит, Специализираният наказателен съд осъди Делиагов условно на 6 месеца затвор с 3-годишен изпитателен срок за поискан и получен подкуп от 5000 лева, пише "Лекс". Присъдата на състава с председател Станимир Миров става ясна едва сега, тъй като до днес не беше публикувана. Тя не е окончателна и може да бъде атакувана пред Софийския апелативен съд. Делото срещу бившия служител на ДФЗ приключи само за 6 месеца, след като беше внесено в спецсъда в края на януари.

37-годишният бивш експерт във фонда беше арестуван през есента на миналата година на бензиностанция в София, непосредствено след получаване на белязани 5000 лева.

Разследването установи, че експертът е поискал и получил парите от земеделския производител Илия Гънгов от Пловдив, който кандидатствал по 9 схеми по Програмата за развитие на селските райони, която в България е управлявана от фонд "Земеделие". Земеделецът трябвало да получи субсидии по програмата през декември 2020 г., но те така и не пристигнали. В началото на 2021 г. решил да потърси помощ и негов приятел му дал името и телефона на служителя от ДФЗ. Двамата се срещнали и Делиагов обяснил, че знае защо закъсняват плащанията. Ако бизнесменът искал да си получи по-бързо субсидиите обаче, трябвало да му плати 5000 лева. Изискването било да плаща същата сума и за всяка от 9-те схеми, по които имал да получава субсидии.

Част от парите служителят от ДФЗ прибрал още на първите срещи с бизнесмена. След като платил, той получил почти 600 000 лв. по няколко схеми и мерки от програмата.

През лятото обаче експертът поискал още 5000 лева, за да не се извършват по-нататъшни проверки на субсидии на бизнесмена или проекти за кандидатстване, а ако бъдат извършени, да завършат положително за него. Тогава земеделският производител подал сигнал срещу служителя и в началото на септември м.г. той беше задържан с белязаните 5000 лева.

Съдът обаче го призна за виновен единствено за поисканите 5000 лева, които е приел непосредствено преди задържането си.

Макар и Делиагов да е първият предаден на съд от евпрокуратурата, първата присъда по дело на Кьовеши в България е от юли тази година. Тя беше постигната след споразумение и вече е в сила.

За нея четете тук:

Европейската прокуратура, оглавявана от Лаура Кьовеши, е постигнала присъда срещу управител на винарска фирма в Пловдив, съобщиха от офиса на Кьовеши в четвъртък.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?