Quantcast
Винопроизводител от Пловдив се споразумя с Кьовеши за 1 г. условно | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Винопроизводител от Пловдив се споразумя с Кьовеши за 1 г. условно

Това е първата българска присъда на европрокуратурата
11 159
 Булфото
Лаура Кьовеши

Европейската прокуратура, оглавявана от Лаура Кьовеши, е постигнала присъда срещу управител на винарска фирма в Пловдив, съобщиха от офиса на Кьовеши в четвъртък. Управителят, чието име не се огласява, се е споразумял с европрокуратурата за 1-годишна условна присъда и глоба от 2000 лв. Споразумението е одобрено от спецсъда. "Сега" не успя да го намери в електронното му деловодство, където би трябвало да се качват съдебните актове. Странно е, че българската прокуратура, която обичайно се хвали и за много по-дребни присъди, премълчава тази.

Тя е за опит за измама, свързана с еврофондове, насочени към насърчаване на износа на вино извън Европейския съюз. Осъденият е представил фалшиви документи при кандидатстване за финансиране, съобщи европрокуратурата. "Бяха предотвратени щети за бюджета на ЕС на стойност почти 400 000 евро. Това е първата присъда по разследване на Европейската прокуратура (ЕППО) в България", гласи още съобщението на Кьовеши.

През март 2020 г. винарската компания кандидатства за 390 452 евро субсидии от ЕС в сектора на виното и лозята, за да насърчи износа за Русия, Беларус и Виетнам от 2021 до 2023 г. За да изпълни изискванията за получаване на финансова помощ, всеки бъдещ бенефициент трябва да представи три независими оферти пред Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ). При проверката си от ДФЗ са установили, че две от трите представени фирми всъщност не са издали никаква оферта. Фондът е сезирал Върховната касационна прокуратура, а Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство. След като започна дейността си през 2021 г., Европейската прокуратура е поела случая.

 

Още

Абсурд: Няма автобусна връзка Пловдив - Варна

06.08.2022

ДИЯН БОЖИДАРОВ

5193
Ексшефът на "Топлофикация София" е осъден на 7 години за пране на пари

04.08.2022

1777
Дрогираният шофьор, който се блъсна в КАТ-Пловдив, е със 110 нарушения

03.08.2022

3999