Медия без
политическа реклама

Зам.шефът на подслушването и следенето изненадващо стана титуляр

Бисер Борисов е назначен от президента за председател на Държавна агенция „Технически операции“

06 Окт. 2021
БГНЕС архив

Изненадващо президентът Румен Радев и служебното правителство сложиха досегашният зам.шеф на службата за подслушване и следене за титуляр. Това е първият случай, в който това се случва при кадровите смени в специалните служби, където всички заместници или бяха махнати или те сами обявиха, че напускат.

Според официално съобщение на правителството, със заповед на министър-председателя Стефан Янев Бисер Борисов е освободен от длъжността зам.-председател на Държавна агенция „Технически операции“ във връзка с назначаването му за председател на ДАТО. Веднага след това той е назначен за шеф на Агенцията с указ на президента Румен Радев.

Само преди седмица президентът Румен Радев и назначеният от него служебен кабинет смениха и последният останал от времето на управление на Бойко Борисов шеф на специална служба - именно този на ДАТО. Обявено бе, че Цветан Китов  е извършил действия, които накърняват престижа на агенцията, което е основание за прекратяване на правомощията му". Така и не беше посочено за какви конкретни действия става дума. 

През юли правителството смени и директора на военното разузнаване Велко Атанасов, като на негово място беше назначен полк. Венелин Венев. Преди това служебният кабинет освободи и ръководителя на Държавна агенция "Разузнаване" /ДАР/ Атанас Атанасов. "В контекста на необходимостта да се гарантира устойчивостта на системата за защита на националната сигурност на Република България под ръководството на Атанас Атанасов ДАР е осъществявала своята дейност при неспазване на презумцията за обективност, безпристрастност и политическа неутралност", мотивира се Министеският съвет. 

Ако през последните години някой беше казал, че ще има правителство, което да смени само за няколко седмици почти 100 на сто от ръководителите на служби в сектора за сигурност, всички щяха да му се изсмеят. Случи се без кой знае колко шумни спорове и скандали.

"Основната причина за отстраняването ми дългата ръка на Кремъл, а също и координираните действия с един известен бизнесмен с много обвинения", коментира часове след правителственото решение Атанасов.

Чистката по върха на спецслужбите започна с уволняването на бившия шеф на ДАНС Димитър Георгиев с аргумента, че с пускането на 123 дни отпуск е дал знак, че не иска да работи със служебния кабинет, което означавало, че "действа пристрастно в политически смисъл, нарушавайки принципа на политически неутралитет".

Правителството предлага на президента Румен Радев да освободи ръководителя на Държавна агенция "Разузнаване" /ДАР/ Атанас Атанасов. Това обяви говорителят на МС Антон Кутев след заседанието на кабинета.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?