Quantcast
Закъсало общинско дружество ще ремонтира сграда за 960 евро на кв.м | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Закъсало общинско дружество ще ремонтира сграда за 960 евро на кв.м

Общината се готви да финансира "Столичен автотранспорт", което тази година вече бе подпомагано два пъти, за реконструкция на общежитие
2 605
 Илияна Кирилова
Общежитието на "Столичен автотранспорт" се намира на територията на гараж "Дружба".

Закъсалото общинско дружество "Столичен автотранспорт" ЕАД се готви да ремонтира общежитието си на ул. "Кап. Любен Кондаков" №7 в ж.к. "Дружба" срещу 960 евро на квадратен метър. Това стана ясно на заседанието на финансовата комисия в Столичния общински съвет. Ръководството на транспортната фирма е провело процедура по реда на Закона за обществените поръчки през май т.г. и се е съгласило да плати 2 550 000 млн. лв. без ДДС или 3 060 000 лв. с ДДС на изпълнителя на ремонта. Името на строителната фирма не бе съобщено, но на заседанието стана ясно, че "Столичен автотранспорт" вече е сключило договор с нея, макар и без осигурено финансиране. По предложение на зам.кмета Дончо Барбалов и на общинския съветник от коалицията ГЕРБ-СДС Стефан Марков и с гласовете на ВМРО и "Атака" управляващото мнозинство в бюджетната комисия реши Столичният общински съвет да отпусне 466 600 лв. от тази сума. Решението трябва да бъде потвърдено на предстоящата сесия на СОС в четвъртък.

Против гласуваха БСП и "Демократична България". Иван Таков от левицата изчисли, че ремонтът на 1 кв. м. излиза 960 евро. В сумата влиза проектирането и надзорът на обекта. Той изрази недоумение защо "Столичен автотранспорт" е сключил договор през май при положение, че в периода на кризата с коронавируса приходите на дружеството са намалели значително. През последните месеци Столична община вече два пъти актуализира бюджета на София и отпуска допълнителни средства на транспортните дружества. Таков каза още, че по негови изчисления гласуваните 466 хиляди лева ще стигнат за около месец и половина след старта на ремонта. Общинарят заяви, че е питал зам.кмета Барбалов дали общината гарантира и останалите средства, за да е сигурно, че реконструкцията на общежитието ще бъде завършена. Барбалов отговорил, че не може да даде гаранция. "Какво правим, когато г-н Слав Монов (изпълнителният директор на "Столичен автотранспорт-б.р.) дойде с искане за още пари", попита Таков.

Шефът на транспортната комисия Карлос Контрера от ВМРО отговори, че ремонтът е бил планиран още от 2019 г., а процедурата по ЗОП е спечелена от кандидата, предложил най-ниска цена. По-ниска не била възможна, тъй като обновлението на сградата щяло да се реализира при "по-специфичен режим", като много от дейностите щели да се извършват на ръка. Като доказателство Контрера посочи, че в близост до общежитието имало бензиностанция и плац, на който нощували автобусите. "Това не е класическо строителство на нова сграда, да кажем в "Овча купел". Това е стара сграда от 70-те години. Като процедура ремонтът е подготвен от "Столичен автотранспорт" в периода, когато нямаше криза. Тогава концепцията беше дружеството да инвестира собствени средства. И сега е предвидено част от разходите да бъдат покрити от фирмата", каза още Контрера.

В доклада на Барбалов е записано, че срещу 2,55 млн лв. без ДДС строителят ще извърши следните дейности: въвеждане на мерки за енергийна ефективност, преработка и подмяна на електрическата инсталация - силно и слаботокова. Следващата дейност ще е преработка и подмяна на ВиК инсталация, преработка и промяна в разпределението на сградата, основен ремонт на покривната плоча, преработка и подмяна на покривна хидроизолация и полагане на топлоизолация, подмяна на ламаринените обшивки и шапки на комините. Ремонтът ще продължи с подмяна на стара дограма с нова, подмяна на настилки, полагане на мазилки и латекс по стените, изграждане на енергийно-ефективно осветление, изграждане на окачени тавани, подмяна на ОВК система и взимане на интериорни решения.

"Сградата е собственост на „Столичен автотранспорт" и е изградена през 70-те години на ХХ в. и се състои от два корпуса. Корпус „А" е 5-етажна сграда със сутерен, стоманобетонова скелетна конструкция с плосък покрив. Корпус „Б“ е прилепен до корпус „А" и е 2-етажна сграда със сутерен, повдигната на колони на партерно ниво с аналогична конструкция и покрив. По оценка на експерти от „Столичен автотранспорт" общежитието е в добро конструктивно състояние, сградата е годна, без конструктивни нарушения. През годините обектът не е добре поддържан в добро състояние поради недостиг на финансов ресурс. Цел на ръководството е след ремонта да се обособят 50 жилищни стаи с общ капацитет 65-70 легла за ползване от работниците и служителите на дружеството. С предоставянето на добри битови условия ще се даде възможност за привличане и задържане квалифицирани работници и служители - водачи на автобуси и технически персонал", се казва още в доклада.          

16

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

София пак загърби Младост и Люлин в бюджета за ремонти
Столична община ще спаси до 120 от 5000 застрашени зелени площи
Столична община откри още 4 незаконни обекта във вилата на Божков

21.01.2021

2546 16

Коментари

риболовец 5

   Груб строеж -- 100-140 евро

 

   Довършителни р-ти --   150-200 евро

 

  Значи, до 300 евро на квадрат е нормално за такъв ремонт.

  Останалите 600 за кого са??

Какао
снимка на Какао

За някого с нощно шкафче ...

nafta

Не е проблем сумата, а че след ремонта като нищо сградата ще бъде продадена/отдадена на концесия за половината от нея. Както общежитието в гараж "Земляне".

duzov2

А има ново строителство на цени от 1000 €/кв.м.!

Баси ремонта!

Антоан Савов

Тия наред ли са? За тия пари това може да се събори и да се изгради ултрамодерно с обзавеждането!

АдМин

"За тия пари това може да се събори и да се изгради ултрамодерно с обзавеждането!"

 

Така е, но защо изобщо се прави всичко това?

За да се обособят 50 стаи за 65-70 човека.

 

3 милиона за 50 стаи? По 60 000 лв на стая. За 15 години преди следващия капитален ремонт, т.е. по 4000 лв на година.

 

И колко още за поддръжка след като се настанят щастливите печеливши? Да ги смятаме като 50 едностайни апартамента: ток, вода, парно, поддръжка на общи части, заплати на поне 5 администратори - грубо 200 лв. на месец, т.е. още близо 2400 лв на година. Плюс онези 4000 за ремонта стават 6400 на година. 533 лв. на месец. За една стая. И това при положение, че следваият капитален ремонт не се "случи" по-рано.

 

Че то в ж.к. Дружба гарсониери и едностайни апартаменти могат да се наемат за по 400 лв на месец.

 

И накрая - като имате толкова ценни специалисти, за които искате да осигурите жилище, дайте им по 4-500 лв допълнително към заплатата и не се занимавайте с несвойствени неща. Ще ми стават хотелиери. Де пръчка, де!

Shone

Щом Карлос Контрера е замесен работата е ясна...

bay Dragan

Ужким на война сме, пък мародерите си продължават.

mick

Повтаряйте след мен  - Де-Мо-Кра-Ци-Я,   Де-Мо-Кра-Ци-Я, Де-Мо-Кра-Ци-Я! Може и ЕС, ЕС, ЕС...

 

Тия в ЕС научиха управляващите яко да крадат. Реално така се получава, щото вече 13 години сме в ЕС и все повече са законните и незаконни кражби.

dobadoba

Доколкото прочетох, иде реч за основен ремонт.

Ще се ползва грубото строителство, няма да има нужда от нов план, разрешения и т.н, които при нов строеж струват маса пари.

При това положение 3 милки за 50 стаи = 60 000лв на стая!

Гешев?..

⚓️

mick

Безумни Закони за обществени поръчки,  формализъм, никаква целесъобразност. Никакъв нормален разум... ремонт по-скъп от чисто ново строителство - това да не е реставрация на паметник на културата?

Kerr Avon
снимка на Kerr Avon

Всичко е законно, всичко е нормално. У нас корупция и престъпност няма...

#оставка кърлежи!

майор Цепеняков

Покрай изолациите, инсталациите, шпакловките и латексите пропускате съществения елемент: "и взимане на интериорни решения". Интериорният дизайн предполага творчество и интелектуален продукт, а там цените са относителни и без горна граница. Пример е модерното изкуство.

 

https://www.google.com/search?q=the+most+expensive+modern+art&sxsrf=ALeKk0116wEUHng3zVtY13oooM4Sdggn_g:1606295157435&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjk-Yziq53tAhUvyYUKHV5TDagQ_AUoAXoECAgQAw

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Недооценявате репрезантативната стойност на проекта в тез трудни времена. Монументалността на чифтето пищови на гол тумбак в композицията "Булгар&Булгар"

Звън®
снимка на Звън®

960 евро за ремонт на един квадратен метър е само привидно висока цена. Висока само за тези, които не желаят да вникнат в обясненията на Карлос Контрера. Той ясно посочва, че обновлението се реализира при "по-специфичен режим", като много от дейностите щели да се извършват на ръка от майстори виртуози. Освен това в близост до общежитието има бензиностанция и плац, на който нощували автобусите. 

 

- Автобусите се прибират в общежието след като 16 часа са кръстосвали из софийските улици. Тежък трафик, нервни и болни пътници, псуващи шофьори. След такъв работен ден те едва се крепят на колелата си. Трябва да им се сервира топла и питателна вечеря в уютна обстановка, без следи от строителни ремонти. Сънят на возилата трябва да здравословен и да се извършва при пълна тишина - споделя шефът на транспортната комисия на СО.

 

Дон Контрера скромно премълчава и още две съществени обстоятелства. През 2022 г. предстои  "Столичен автотранспорт" да посрещне скъпи гости. На посещение ще пристигнат техните побратими от автобусните превози на мексиканския град Куернавака. Делегацията ще се води от дон Порфирио Диас, знатен шофьор, меценат и шампион по художествена стрелба на Мексико. Любопитна подробност е, че той е калеко на дон Карлос Контрера. Само трюфелите за посрещането на скъпите гости струват над 160 хил. левао. По това време ремонтът трябва да е напълно завършен, а стаите мебелирани, според изискванията на ISO. Това налага закупуване и инсталиране на 65 смарт-легла с изкуствен интелект и осем дрона за охрана на сънищата на гостите. Нека неверниците направят сметките колко струва всичко това.

 

Второто обстоятелство, оскъпяващо ремонта е, че общежитието се намира на  ул. "Кап. Любен Кондаков". По настояване на столична община, предстои скоро президентът да издаде указ за повишаване на летеца- герой в по-горно звание - майор или полковник, това още не е уточнено. Център на планирраните по този повод тържества ще е сградата на столичния автотрранспорт. Фирмата, която ги организира, предвижда да ушие ретро пилотски униформи на всички шофьори от линиите, водещи до аерогара София. Автобусите пък ще бъдат брендира като изтребители  Месершмит-109 G . Тази проява ще глътне поне 390 хил. лева, които са част от планираните за ремонта средства.

Solace

https://www.aop.bg/ng/form.php?class=F06_2014&id=978160&mode=view

 

Асен Писарски и щерка му. А кой стои зад тях - друга тема...

Семейството печели ОП с МВР, общини и други държавни и общински учреждения.

 

Влез или се регистрирай за да коментираш