Медия без
политическа реклама

Заков: Собственикът на самолета е искал просто да го докара у нас

България няма в момента оръжие за Украйна, твърди министърът на отбраната

11 Юни 2022Обновена
"Няма процедура цивилен самолет да се свали", заяви министър Заков
БГНЕС
"Няма процедура цивилен самолет да се свали", заяви министър Заков

Собственикът на самолета, който на 8 юни навлезе във въздушното пространство на 7 държави, сред които и България, може би просто е искал да го превози от Литва за България. Това предположение изрази министърът на отбраната Драгомир Заков пред Би Ти Ви.

"Нямам информация каква е била целта му. В момента се води разследване. Предполагам, че целта е била след като е бил закупен, той да се превози от Литва до България. В Литва процедурата отнема доста време", заяви Заков, допълвайки, че хипотезата за въпросната банална версия се подкрепя и от факта, че в самолета не са открити наркотици. По думите му не е ясно колко души са били в самолета - те са нарушили доста правила, заради това и се укриват, заяви той.

Министърът изрази съмнение в тезата на авиоексперта по безопасност на полетите Ангел Борисов, според когото самолетът е прелетял Източния фланг на НАТО или т.нар. система air policing, като е тествал абсолютно всички държави. "Трудно би могло да стане това с такъв самолет - той е летял ниско, с много ниска скорост. По-скоро това е спекулация", заяви той. По думите му самолетът е цивилен и въпреки че е бил без летателен план, не е бил заплаха за страната ни. "Няма процедура цивилен самолет да се свали. Той е летял по маршрут, който не представлява заплаха", допълни той.

По повод искането на Украйна България да прати далекобойна артилерия и боеприпаси министър Заков заяви, че страната ни няма възможност за това. "Ако пратим сега, ще оголим нашата армия, а това не е отговорно. За да се попълни отново нашето въоръжение, са нужни няколко месеца", заяви той. Той отхвърли аргумента на проф.Тодор Тагарев, бивш служебен министър на отбраната, че страната ни има достатъчно оръжия в резерв и може да си позволи да прати в момента исканото от Украйна въоръжение. 

Според Заков ако предоставим исканото въоръжение, ще са необходими от няколко месеца до 2 години, за да могат производителите да възстановят тези количества боеприпаси за нашите въоръжени сили. "Не казвам, че не трябва да помогнем на Украйна. Казвам, че в момента няма как да помогнем, тъй като българската армия ще има необходимост от определени количества оръжие. Например в момента трябва да направим поръчка за към български производители, за производството на и придобиване на боеприпаси и това ще отнеме 2-3 години минимум да ги придобием. Имаме нужда от такива боеприпаси. Представете си, ако това, което има в момента, го дадем. Ще стане наистина много неприятно", каза министърът. Като пример той посочи изказването на своя словашки колега, който на конференцията "Глобсек" е изразил недоволство, че оръжието, предоставено на Украйна, ще бъде възстановено на страната му "някъде около 2027 г.".

Заков коментира и темата за политическата криза в коалицията и въпроса дали правителството ще оцелее. По думите му "българската политическа класа е изправена пред тест за държавност". Военният министър отбеляза, че не е политическо лице, но според него "няма консенсус, който да е невъзможен". Споеред него в момента трябва да има работещ парламент именно заради средствата, които трябва да се отпуснат за модернизация на нашата армия.

"Ако няма парламент, проектът за F-16 Block 70 ще бъде рестартиран, но изобщо няма да е ясно каква ще е цената и ще има липса на яснота кога изобщо ще дойдат вторите 8 изтребителя", коментира той. По думите му в първото тримесечие на 2025 г. се очакват първите вече платени самолети. Очаква се в края на месеца да бъде направена оферта от САЩ за изтребители F-16 втора ръка, но тази сделка няма да се осъществи, ако няма работещ парламент, смята той.

Що се отнася до ремонта на Миг-29, Заков посочи, че се водят преговори с полската страна. "Тук става въпрос за закърпване на положението до идването на F-16 Block 70", допълни министърът.

 

 

Шестместният самолет нарушител "Пайпър", който навлезе във въздушното пространство на 7 държави, сред които и България, е бил продаден на фирма, най-вероятно със седалище в София, в събота.

 

Малък двумоторен самолет Beechcraft е прелетял ниско и е нарушил въздушното пространство вероятно на цели 7 държави. Основната версия, по която разследващите работят, е, че летателният апарат е бил откраднат.
България трябва да даде оръжие на Украйна по три причини - една морална и две прагматични. Няма морална дилема, че на нападнатия, страдащия трябва да се помага. Първата прагматична е, че никой не знае докъде ще спре Путин. И се вижда, че той няма да спре, докато не бъде спрян.

 

Още по темата