Quantcast
Проф. Тагарев: Трябва да дадем оръжие на Украйна по три причини | СЕГА
facebook
twitter

Видео

Проф. Тагарев: Трябва да дадем оръжие на Украйна по три причини

2 034

"България трябва да даде оръжие на Украйна по три причини - една морална и две прагматични. Няма морална дилема, че на нападнатия, страдащия трябва да се помага. Първата прагматична е, че никой не знае докъде ще спре Путин. И се вижда, че той няма да спре, докато не бъде спрян. В интерес на България и демократична Европа е Путин да бъде спрян там, където е в момента, и дори ако е възможно, Украйна да възстанови своята териториална цялост. На Украйна, за да удържи на този етап на войната са й нужни оръжия, които България притежава. Те са 50-60-годишни оръжия от съветски тип, които Украйна може директно да използва. Така стигаме до втората прагматична причина - така или иначе българската армия трябва да сменя тези оръжия и ако успеем да ги дадем, можем да се възползваме и от европейски и американски фондове за по-съвременно въоръжение", коментира проф.Тодор Тагарев в (О)позиция на "Сега"

"Ако дадем оръжието, което поиска украинският посланик Москаленко, не означава, че България ще се разоръжи. През 90-те години с Договора за обикновените въоръжени сили в Европа страната ни се задължи да наложи ограничение на определени типове въоръжения, включително и едрокалибрена артилерия каквито са гаубиците и минохвъргачките. Но те не са унищожени. Една част се използват от армията в момента, други се държат в резерв. Вторите няма проблем да ги предоставим на Украйна," уточни бившият служебен министър на отбраната. 

"Не приемам тезата, че Народното събрание трябва да реши дали да дадем оръжие. Решението му от 4 май за военнотехническата помощ не е ограничително. Правителството има прерогативи да вземе решение за оръжието, ако има воля. За съжаление, до момента не виждаме наличие на воля. Г-жа Нинова успява да наложи своите възгледи за пореден път.", каза проф. Тагарев. 

Още във видеото - за правителството и партиите, в него, които не трябва да се съобразяват с червените линии, начертани от политици, защитаващи интересите на Кремъл, за фактора "Русия", за противодействието на руската пропаганда, за единия милион българи, които се информират от кремълски медии

Ключови думи:

Тодор Тагарев, (О)позиция

Още

Лихвите по жилищните кредити у нас са 2.5%, а в Румъния - над 6%

24.07.2022

4965
Как се разследва наркоман, любимец на прокуратурата?

20.07.2022

7886
Ив.Бакалов: Идат големи циркове с Борисов, Мата Хари и кюлчета

14.07.2022

24205