Quantcast
Проф. Тагарев: Трябва да дадем оръжие на Украйна по три причини | СЕГА
facebook
twitter

Видео

Проф. Тагарев: Трябва да дадем оръжие на Украйна по три причини

2 052

"България трябва да даде оръжие на Украйна по три причини - една морална и две прагматични. Няма морална дилема, че на нападнатия, страдащия трябва да се помага. Първата прагматична е, че никой не знае докъде ще спре Путин. И се вижда, че той няма да спре, докато не бъде спрян. В интерес на България и демократична Европа е Путин да бъде спрян там, където е в момента, и дори ако е възможно, Украйна да възстанови своята териториална цялост. На Украйна, за да удържи на този етап на войната са й нужни оръжия, които България притежава. Те са 50-60-годишни оръжия от съветски тип, които Украйна може директно да използва. Така стигаме до втората прагматична причина - така или иначе българската армия трябва да сменя тези оръжия и ако успеем да ги дадем, можем да се възползваме и от европейски и американски фондове за по-съвременно въоръжение", коментира проф.Тодор Тагарев в (О)позиция на "Сега"

"Ако дадем оръжието, което поиска украинският посланик Москаленко, не означава, че България ще се разоръжи. През 90-те години с Договора за обикновените въоръжени сили в Европа страната ни се задължи да наложи ограничение на определени типове въоръжения, включително и едрокалибрена артилерия каквито са гаубиците и минохвъргачките. Но те не са унищожени. Една част се използват от армията в момента, други се държат в резерв. Вторите няма проблем да ги предоставим на Украйна," уточни бившият служебен министър на отбраната. 

"Не приемам тезата, че Народното събрание трябва да реши дали да дадем оръжие. Решението му от 4 май за военнотехническата помощ не е ограничително. Правителството има прерогативи да вземе решение за оръжието, ако има воля. За съжаление, до момента не виждаме наличие на воля. Г-жа Нинова успява да наложи своите възгледи за пореден път.", каза проф. Тагарев. 

Още във видеото - за правителството и партиите, в него, които не трябва да се съобразяват с червените линии, начертани от политици, защитаващи интересите на Кремъл, за фактора "Русия", за противодействието на руската пропаганда, за единия милион българи, които се информират от кремълски медии

Ключови думи:

Тодор Тагарев, (О)позиция

Още

Случаят "Сашко" показа слабите ни места

22.11.2022

1957
Агент Флора Стратиева vs агент Костадин Костадинов

21.11.2022

16553
Защо ДСБ моли ГЕРБ за подкрепа за правителство?!

15.11.2022

5301