Медия без
политическа реклама

Заков: Модернизирана с пари от НАТО писта е в плачевно състояние

Военният министър е възложил проверка на настилката за кацане и излитане на военното летище в Безмер

24 Юли 2022
БГНЕС архив

Министърът на отбраната Драгомир Заков е поискал проверка на качеството, с което е била модернизирана писта на ВВС заради проблеми с настилката. Това съобщава БНР, като се позовава на думи на военния министър пред депутати от комисията по отбрана. Голяма част от средствата - 55 от общо 62.млн, са били отпуснати по Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността.

Имам съмнения, че не са защитени интересите на министерството на отбраната и на българската държава. За миналата година 99% от обществените поръчки са с посочване на изпълнител.

Най-големият проект по програмата на НАТО за инвестиции е за удължаване и модернизация на писта за излитане и кацане на летище "Безмер", разказали от комисията. През 2016 г. там беше приключено удължаването на пистата с 500 метра, разширяването ѝ, изграждането на две мecтocтoянки зa транспортни самолети. 

Без да посочва пред депутатите мястото, министърът на отбраната Драгомир Заков призна за "плачевното състояние" на изградената с пари и на НАТО инфраструктура. "Има проблем и то сериозен. Издал съм заповед за съответните допълнителни проверки, за да се установи, защо се е стигнало до това състояние. Най-общо казано, макар и в рамките на гаранционния период, но в доста кратък период, състоянието на изградената инфраструктура с пари на НАТО, част от парите са дадени от НАТО, е в доста плачевно състояние. Тук вече експертиза трябва да установи защо. Включително съм поискал експертиза - да се види настилката, подложката на настилката и всичко което се случва отдолу, тъй като има проблем с настилката", казва шефът на МО. 

Военната прокуратура не е видяла основания за образуване на предварително производство по два от сигналите за нарушения в главна дирекция  „Инфраструктура на отбраната“, които бяха подадени от служебното ръководство на министерството на отбраната през май.

Ремонтите са стрували над 62 млн лв без ДДС. Близо 55 милиона от тях са пo програмата нa HATO зa инвестиции в сигурността. 

"Безмер" е един от вариантите за преместване на изтребителите МиГ-29, докато в авиобазата "Граф Игнатиево" текат ремонтите за новите F-16. Решение за преместването още няма.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Дж. Остин вече е в България, предава БНТ. Той кацна във военновъздушната база на българската армия в Безмер.

Заков не дава подробности за историята с летището в Безмер, което е едно от резервните военни летища, включително и за натовските самолети. Само преди няколко месеца, при посещението си в България, министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин кацна именно на летището в Безмер. Там са разположение модернизираните щурмови Су-25. Когато беше извършен ремонта и удължаването на пистата, тържествено бе обявено, че там може да кацат и граждански самолети, както и транспортни машини, особено при аварии или тежки метеорологични условия.

В България има 206 американски военни. Това обяви военният министър Стефан Янев по време на парламентарния контрол. Според споразумението за сътрудничество в областта на отбраната между България и САЩ от май 2006 г.

Още преди няколко месеца, тогавашният служебен военен министър Георги Панайотов, който сега е българския посланик в САЩ, обяви, че дава на финансовата инспекция и на прокуратурата куп поръчки за инфраструктурни проекти в МО. Служебното ракъводство на министерството видя „индикации за корупция“ и обясни, че 80% от поръчките за инфраструктурните проекти през 2020 г. са сключени с директно възлагане, без проучване на пазара. По тези поръчки са преведени 184 млн. лв., като част от тези пари засягат инфраструктурата за американските изтребители F-16. 

След изнасянето на тази информация от служебния министър, директорът на „Инфраструктура на отбраната“ бе освободен, а други служители бяха наказани.

Седмици по-късно Панайотов обяви, че е получил съобщение от прокуратурата, че няма да бъде образувано досъдебно производство, но чака все пак становището на АДФИ. Оттам пък обявихапо онова време, чепроверките се правят „съобразно административния капацитет на Агенцията“, както и, че подадените от МО сигнали не били приоритетни, тъй като за такива се считат сигналите идващи от Министерския съвет, финансовото министерство, прокуратурата и МВР. И до момента не е известно какви са резултатите от тези проверки.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата