Quantcast
Военна прокуратура не видя нарушения за 184 млн. лв. в МО покрай F-16 | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Военна прокуратура не видя нарушения за 184 млн. лв. в МО покрай F-16

АДФИ пък бави проверките, защото сигналите от отбранителното министерство не били приоритет
3 072
 БГНЕС

Военната прокуратура не е видяла основания за образуване на предварително производство по два от сигналите за нарушения в главна дирекция  „Инфраструктура на отбраната“, които бяха подадени от служебното ръководство на министерството на отбраната през май. Това съобщи служебният военен министър Георги Панайотов, цитиран от БНР.

Именно той, още в началото на мандата си, поиска от Военна прокуратура и Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) да проверят дейностите на „Инфраструктура на отбраната“ за  2018-19 г. и началото на 2020 г., когато министър бе Красимир Каракачанов.

Служебното ракъводство на министерството през май видя „индикации за корупция“ и обясни, че 80% от поръчките за инфраструктурните проекти през 2020 г. са сключени с директно възлагане, без проучване на пазара. По тези поръчки са преведени 184 млн. лв., като част от тези пари засягат инфраструктурата за американските изтребители F-16.

След изнасянето на тази информация от служебния министър, директорът на „Инфраструктура на отбраната“ бе освободен, а други служители бяха наказани.

„Прокуратурата каза, че няма основание да образува предварително производство“, каза Георги Панайотов, но допълни, че все още се очаква становището на АДФИ.

От АДФИ пък обясняват пред БНР, че проверките се правят „съобразно административния капацитет на Агенцията“, но и подадените от МО сигнали не били приоритетни, тъй като за такива се считат сигналите идващи от Министерския съвет, финансовото министерство, прокуратурата и МВР.

„Техният капацитет очевидно не е позволил досега да бъдат извършени проверките. Предстои извършването им“, коментира Георги Панайотов.

Той каза също така, че Военна прокуратура все още не е отговорила на сигнала по проверката в Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“. Според служебното ръководство на МО, тази агенция не е възлагала инвеститорски контрол при ремонта на почивните бази в Созопол и Несебър.

Още

Парламентът одобри сделка за 1.3 млрд. долара за втора партида F-16

25.11.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1643
България ще пренасочи част от парите за F-16 към щатски ценни книжа

23.11.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

732
България може да получи F-16 от Нидерландия срещу МиГ-29 за Украйна

11.11.2022

Обновена

5703