Quantcast

Медия без
политическа реклама

За пръв път от години ще имаме повече пенсионери

Причините са облекчения в две области - действителен стаж и инвалидни пенсии

28 Ноем. 2023ОбновенаДИЛЯНА ДИМИТРОВА
Илияна Кирилова

На фона на растящия дефицит в бюджета за пенсии стъпките на реформата Калфин вече не стигат, за да задържат броя на пенсионерите. За пръв път от години НОИ очаква увеличение на пенсионерите, вместо намаление. Това се вижда от мотивите към бюджета за държавното обществено осигуряване за 2024 г., който днес бе приет на първо четене от социалната комисия в парламента.

Средният брой на пенсионерите за 2024 г. се очаква да нарасне до около 2 038 600 души. Това е с 12 300 души повече от заложеното в бюджета за 2023 г. Тези 12 300 души няма да съборят пенсионната система, но са тревожен симптом, че тя губи устойчивост по още една линия. По-високият брой на пенсионерите спрямо тазгодишния бюджет на ДОО се обуславя от наблюдаваното увеличение в броя на новоотпуснатите пенсии през последните месеци, което се очаква да продължи и през следващата година, обясняват от НОИ. Осигурителните експерти посочват две основни причини за това увеличение.

Едната вратичка, която позволява на повече хора да се пенсионират, е подаръкът, който ДПС си направи за рождения ден на движението - да осигури пенсии за репресираните през Възродителния процес. Това стана по възможно най-порочен начин - променена бе дефиницията за действителен стаж, за да се включат периодите на репресии по закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица, а заедно с това и казармата. И двата вида периоди не представляват действителен стаж и промяната бе критикувана единодушно от експертите. Действителният стаж е от значение само за отпускането на пенсии при непълен стаж (тогава се чака до 67-годишна възраст и се изисква минимум 15 г. действителен стаж).

Другата промяна, която влияе на броя на пенсионерите, е в медицинската експертиза. В началото на годината правителството промени методиката за определяне на трайно намалена работоспособност, затегната по доста проблемен начин от ГЕРБ. При ГЕРБ общата оценка зависеше само от най-тежкото увреждане, а съпътстващите увреждания не участваха в нея, което ощети хиляди пациенти. През януари бе възстановен донякъде старият модел, като към най-високия процент за най-тежкото увреждане се дават 20% от сбора на процентите на всички съпътстващи увреждания. "Това обстоятелство допринася за увеличаването на броя на новоотпуснатите пенсии за инвалидност, както и на разходите на държавното обществено осигуряване", пише в мотивите. Увеличението се забеляза още в началото на годината, когато бе регистриран бум на инвалидните пенсии. Затова е възможно още тази година да се стигне до увеличение на пенсионерите в окончателните данни.

За сравнение, през 2022 г. имаше бум на новите пенсионери - броят им достигна 5-годишен връх. Въпреки това обаче, общият брой на пенсионерите намаля в сравнение с 2021 г. Това е тенденция през последните 10 години - изключение е само 2016 г., първата година от реформата на Ивайло Калфин, с която започна плавно увеличение на възрастта и стажа за пенсия. Стъпките за затягане на условията за пенсиониране са разчетени в дългосрочен план - до 2037 г. Догодина ще има поредно увеличение - за жените с по 2 месеца на възрастта и на стажа, а за мъжете - с един месец възрастта и с два месеца стажа. Така необходимите условия за пенсиониране за работещите при условията на трета категория труд са 62 години и 2 месеца навършена възраст и 36 години и 6 месеца осигурителен стаж за жените и 64 години и 7 месеца навършена възраст и 39 години и 6 месеца осигурителен стаж за мъжете.

 

БЮДЖЕТ

Законопроектът за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г. нямаше проблеми на първо четене в социалната комисия. 13 депутати го подкрепиха, двама гласуваха против, а трима се въздържаха. Заявки за промени преди второ четене събра втората година на майчинството - БСП и "Възраждане" ще настояват то да се изравни с минималната заплата. Правителството обаче смята да го задържи на 780 лв. Когато обезщетението е равно на минималната заплата, се стига до абсурда то да е по-изгодно за някои жени от заплатата. Левицата и "Възраждане" обявиха и че ще искат увеличение на минималното дневно обезщетение за безработица. В последния момент кабинетът склони пред социалните партньори да увеличи максималното дневно обезщетение от 85,71 лв. на 107,14 лв. от 1 януари 2024 г., но минималното засега остава 18 лв.

Припомняме най-важните неща от законопроекта:

- осъвременяването на пенсиите ще е с 11% от 1 юли. С това минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще се увеличи от 523,04 лв. на 580,57 лв.;

- таванът на пенсиите остава без промяна - 3400 лв. Максималният осигурителен доход обаче се увеличава от 3400 на 3750 лв.;

- вдовишките добавки се увеличават от 1 юли на 30% от пенсията на починалия съпруг (сега са 26,5%);

- обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст остава 780 лв.;

- обезщетението за безработица ще е между 18 и 107,14 лв.;

- минималният осигурителен доход се изравнява с новата минимална заплата - от 780 на 933 лв. Толкова ще е и минималният месечен доход за самоосигуряващите се и регистрираните земеделски и тютюнопроизводители;

- болничните ще се плащат от работодателя за първите два дни, а от третия се включва НОИ.

Още по темата