Медия без
политическа реклама

За плюене в пленарна зала депутати получиха едва порицание

Шефът на НС Росен Желязков окачестви масовото меле в парламента като "тепачка"

"Тепачка" в пленарната зала.
Илияна Димитрова
"Тепачка" в пленарната зала.

Депутатите, които вчера участваха в масовата саморазправа в пленарната зала, чиято кулминация беше плюене по най-високата трибуна в държавата - парламентарната, получиха скромното наказание "порицание". Така обяви днес председателят на НС Росен Желязков.

В началото на вчерашното заседание "Възраждане" прочетоха от парламентарната трибуна декларация, с която за пореден път призоваха ПП-ДБ да върнат втория мандат, обявиха ги за национални предатели и призоваха симпатизантите си да нахлуят в сградата на парламента, ако се стигне до съставяне на правителство. На казаното реагира гневно депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков, който с думите си толкова ядоса националистите, че те се качиха на парламентарната трибуна при него. Последваха ги и още народни представители, готови да раздават справедливост. Стигна се до физическа саморазправа, в която жертва станаха чифт очила и одрана депутатска буза.

Порицаните са общо 17 души: От ПП-ДБ това са Явор Божанков, Константин Бачийски, Манол Пейков, Искрен Митев, Настимир Ананиев. Останалите са от "Възраждане": Николай Дренчев, Светослав Тодоров, Славчо Крумов, Ангел Георгиев, Златан Златанов, Цончо Ганев, Климент Шопов, Веселин Вешев, Йордан Тодоров, Станислав Стоянов, Виолета Кърпачова, Емил Янков.

"Вие сами бяхте свидетели на тази масовост на това нарушаване на обществения ред, което най-образно може да се опише с понятието на нашите западни съседи като тепачка", заяви днес с ирония Росен Желязков.

На клипове от случката, разпространени в социалните мрежи, се вижда как депутатът от "Възрждане" Цончо Ганев плюе по парламентарната трибуна в опит да нацели Божанков. Десният депутат пък на свой ред също се опитва да наплюе Ганев. И двамата обаче получиха единствено "порицание". Според правилника на парламента това е дисциплинарна мярка за нарушаване на реда.

Срещу наказанието, но само това на Ганев, се изказа депутатът от ПП-ДБ Искрен Митев: "Според мен наказанията не са пропорционални. Имаме хора, които системно са нарушавали реда в залата. Говоря за Цончо Ганев, който си позволи да наплюе вас, квесторите и хората, които са тук всеки ден. Смятам, че е редно господин Цончо Ганев да бъде наказан, съгласно позицията му на зам.- предсдетален на Народното събрание. Това е системно поведение", оплака се Митев. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата