Quantcast
За изборните саботажи и Северна Корея: В ЦИК спорят за демокрацията | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

За изборните саботажи и Северна Корея: В ЦИК спорят за демокрацията

Личната прогноза на говорителя Цветозар Томов, че ще се стигне до умишлени опити за провал на вота, изби в жестока свада между колегите му
3 549
 Илияна Кирилова
Говорителите на ЦИК Цветозар Томов и Росица Матева

Натрупалото се напрежение в Централната избирателна комисия (ЦИК) заради трескавата подготовка на изборите буквално експлодира в четвъртък привечер. Комисарите влязоха в жестока разправа помежду си, след като по-рано Цветозар Томов – единия от говорителите им, откровено обяви пред медиите, че предстоят опити за саботаж на вота.

Въпросът за потенциален саботаж на изборите беше повдигнат от журналисти на редовния брифинг на ЦИК. Томов коментира, че комисията няма институционалната власт, за да предотврати масови саботажи на вота, и изтъкна, че това трябва да бъде задача на всички държавни институции и на обществото като цяло.

„Добре е обаче и медиите да направят каквото им е по силите, защото опити за саботаж, доколкото виждам как върви предизборната кампания, ще има. Ще има опити за саботаж в секционни избирателни комисии, ще има в районни избирателни комисии, има такива опити и в самата ЦИК. Това е обстановката, при която произвеждаме тези избори, и тя никак не е лесна, но ние сме поели отговорността да се справим и не бихме имали никакво извинение, ако не се справим”, допълни говорителят.

За врачките и внушенията

За тези негови думи се закачи членът на комисията Георги Баханов, който е от квотата на ГЕРБ. На заседанието след брифинга той рязко порица колегата си: „Г-н Томов в качеството му на говорител на ЦИК, не е говорител на определена политическа партия или лично на себе си, за да може да прави изявления пред медиите със своите способности на врачка.” Той определи думите на Томов като „внушения” и го призова „да се въздържа към подобни квалификации и негови лични виждания”.

За Северна Корея и менторството

Засегнат, говорителят отвърна, че е споделил личното си мнение в отговор на журналистически въпрос. „Никой в тази страна, в повечето страни в света, може би с изключението на Северна Корея, не може да ми забрани да изразявам личните си мнения публично. Ако вие смятате, че трябва да има такава забрана, то съществува пропаст между моите и вашите разбирания за демокрация и почтеност”, каза той. И заяви на колегата си: „Няма да давам никакви обяснения за личните си мнения, изказани в публичното пространство, и не смятам, че някой има моралното право да изисква от мен с подобен менторски тон да го правя, защото тези времена сме ги изживели, г-н Баханов.” След което си взе сакото и напусна залата, където се провеждаше заседанието.

За болшевиките и другарския съд

Това съвсем разяри Баханов, който се провикна: „Ако иска да изразява личното си мнение, да свика пресконференция!” А след това започна да обяснява, че Томов обиждал колегите си, които не гласували като него, с думата „болшевики”.

Зад Баханов застана секретарят на комисията Севинч Солакова (ДПС), която обяви, че говорителите на комисията трябва да отговарят на журналистически въпроси единствено в рамките на решенията на ЦИК. И между другото се оплака, че говорителите не информирали останалите си колеги какво се е говорело на брифингите.

Тук се засегна Росица Матева – другия говорител на комисията. „Считам, че формата на другарски съд над нас с колегата Томов, не е особено правилна, нито тонът, с който го правите. Ако не сте доволни от нашата работа като говорители, моля, освободете ни!”, скочи тя.

Към разпрата реши да се присъедини и Ерхан Чаушев, който отсече категорично: „Саботаж е самото говорене за саботаж от член на ЦИК, най-вече от говорител.”

Накрая пристигна шефът на комисията Камелия Нейкова, която дотогава отсъстваше от залата. През следващите няколко минути свадата продължи при изключени микрофони. Очевидно Нейкова не успя да усмири колегите си, защото включи микрофона си само за да обяви, че слага край на заседанието.

Още

Една трета от избирателните райони ще са с нов брой на мандатите

29.01.2023

3945
Рискът следващите избори да останат без достатъчно бюлетини е сериозен

24.01.2023

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1997
Радев спешно свиква ЦИК заради предсрочните избори

23.01.2023

345