Медия без
политическа реклама

Йончева: Нинова има договорка с Борисов и затова не подкрепя Радев

Евродепутатът прогнозира провал за левицата на парламентарните избори, ако лидерът продължава да управлява по този начин

05 Февр. 2021
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

"Когато лидерът на БСП не изрази своята подкрепа за най-последователната опозиция срещу статуквото, срещу това авторитарно управление, значи има нещо изключително смущаващо. Изводът, който си правим всички ние е, че има договорка с господин Борисов, защото г-н Радев представлява директна заплаха за това управление, за този авторитарен режим". Така евродепутатът от левицата Елена Йончева коментира пред Би Ти Ви мълчанието и протакането на Корнелия Нинова на подкрепата за президента Румен Радев за втори мандат.

Преди два дни Нинова отново не даде точен отговор на въпроса, а остави решаването му за след парламентарните избори на 4 април. Мотивът й - в соцпартията си имало уставни правила и процедурата по издигането на Радев трябвало да се извърви по тях.  

След като мълча два дни, лидерът на БСП Корнелия Нинова отново не даде конкретен отговор дали партията ще подкрепи президента Румен Радев за втори мандат. Самият Радев обяви, че ще се яви на изборите за държавен глава през септември.

Според Йончева договорката между Нинова и Борисов била заради едни бъдещи съвместни действия за управлението на страната.

"Жесток удар срещу БСП и това ще отслаби резултатите на партията на 4 април", определи Йончева липсата на подкрепа от левицата за Радев в този момент.

"Смятам, че тази неподкрепа за г-н Радев е в резултат на такава договорка за бъдещо управление под някаква форма – правителство на спасението или наречено по някакъв друг начин. Г-н Радев представлява най-голямата опасност за това авторитарно управление за г-н Борисов. Едно служебно правителство ще направи ревизия на всички корупционни сделки", допълни Йончева, която в началото на мандата на Радев работеше за него в президентската администрация.

"Да сте чули г-жа Нинова да е взела отношение за "Барселонагейт", за снимките с шкафчетата и парите на Борисов?! Не.", даде пример евродепутатът за разбирателство между лидера на БСП и председателят на ГЕРБ. 

Йончева коментира и листите на БСП, като подчерта, че е изненадана от липсата на имена като Иво Христов и Тома Томов: "Аз се надявам, че основният критерий не е послушанието, а ясната професионална и гражданска позиция. Усещането е, че тези, чието мнение се опитва да се потуши, не са част от техните листи. Това е впечатлението, което имаме всички ние, включително и от общинските структури на БСП", каза Йончева.

Разривът между нея и Нинова е от месеци и започна, след като соцлидерът я обвини, че не работи достатъчно в Европарламента и че има забележки към нея. Йончева пък отвърна, че не е срещнала подкрепа от Нинова по разследването й за "Барселонагейт".