Медия без
политическа реклама

Wizz Air е оставила пътници в София и Бари

Продължават огромните опашки и проблеми на много летища в цяла Европа

04 Юли 2022
Летище Схипхол в Амстердам
Фейсбук
Летище Схипхол в Амстердам

Нискотарифната авиокомпания Wizz Air е оставила пътници в събота на Летище София, които е трябвало да летят за Бари в Италия. Същото е сторила и с българи, които са били в Бари и е трябвало да се приберат у нас. Това са съобщили за TravelNews потърпевши пътници, които са сезирали Комисията за защита на потребителите. Полетите са отменени без предварителна информация.

„Тръгнахме за Летище София в 4 часа сутринта в събота, като точно пътувахме в таксито и получихме съобщение, че е отменен планираният полет за 6 часа. Нямаше нищо повече като информация дали ще се осъществи същият ден или на следващ“, коментира клиент на авиокомпанията. От TravelNews  са попитали Wizz Air за причината за отменените полети и по какъв начин ще бъдат компенсирани пътниците, но засега няма отговор.

За двата полета е имало и групи на туроператори и на туристически агенти. Те са се обединили и са реагирали, като са осигурили чартърен полет на European Air Charter да извози пътниците. „Ние имахме за отиване 60 човека и за връщане друга група 60 човека. С подкрепата на Еuropean Air Charter пуснахме веднага отделен чартър и се погрижихме за пътниците, закупили пакети през нас и нашите агенти“, коментира Георги Пасев, маркетинг мениджър на туроператора „Абакс“ и член на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ). Павлина Русева, член на УС на ОБТ, също е оказала подкрепа на клиенти и агенти. „Нито за миг нямаше клиент, който да се притесни от липса на информация, а реакцията е пример за целия бранш“, подчерта Русева. Според нея така ще се върне доверието в бранша. През последните седмици други туроператори не са реагирали по този начин, а са зарязали клиентите си, което се отразява на имиджа на целия бранш.

Георги Пасев допълни, че зачестяват критичните ситуации през летния сезон. На 16 юни е имало стачка на всички летища и пристанища в Тунис. Български туристи с чартърен полет не са успели да излетят заради стачката и са останали още един ден в Тунис. Полетът е пренасочен за следващия ден.

 

Хаосът по летищата в Европа продължава и този уикенд, като към проблемите с огромни забавяния по летищата на Великобритания се добавят стачка на основното летище на Париж "Шарл де Гол" и стачка сред испанския персонал на "Райънеър".

Иначе продължават огромните опашки и проблеми по летищата в цяла Европа и особено по възловите места като Париж, Лондон, Амстердам, откъдето се появяват драматични видеа и снимки. Затруднения има при чекиране, при обработката на багажа, има отменени полети. 

Хаосът в последните седмици се дължи на три фактора - стачки за по-високо заплащане на персонала, недостиг на служители след пандемията и засилен трафик след падането на ограниченията. За съжаление, проблеми вероятно ще има и в следващите седмици. Летищните работници в Париж например ще стачкуват отново от 8 до 10 юли. Те искат нетно увеличение на заплатите си от 300 евро на месец и набиране на персонал, за да се посрещне увеличеният трафик. Летищният оператор ADP е предложил 4% срещу прекратяване на стачката в петък, но офертата е била отхвърлена от синдикатите, съобщава France24.

Германските власти пък считат, че отговорността за сегашния хаос е на летищните оператори. Федералният министър на труда Хубертус Хайл критикува индустрията, че не е успяла да "вземе достатъчно предпазни мерки" по време на пандемията, въпреки огромната икономическа помощ, която е получила от правителството. Заради ограниченията, въведени от началото на пандемията, много работни места бяха закрити, а служителите се насочиха към други сектори. Само Fraport, който оперира на летището във Франкфурт, е съкратил около 4000 работни места.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата