Медия без
политическа реклама

"Възраждане" вдигна скандал на президента

Цялата опозиция смята, че предсрочните избори са единственият вариант в настоящата политическа ситуация

Консултации с парламентарната група на „Възраждане“ от 49-ото Народно събрание

Консултации с парламентарната група на „Възраждане“ от 49-ото Народно събрание

Posted by Румен Радев on Tuesday, March 12, 2024

Парламентарната опозиция няма да подкрепи ново правителство на ПП-ДБ и на ГЕРБ-СДС. Това ясно заявиха представителите на "Възраждане", БСП и на ИТН пред президента Румен Радев на втория ден от политическите консултации, които държавният глава провежда преди да връчи първия мандат за кабинет. Вчера Радев разговаря с ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, които влизат в управляващото мнозинство, но не получи от трите формации никаква конкретика какви са шансовете за нов кабинет в сегашния парламент.

Опозиционните партии твърдо настояват за предсрочни парламентарни избори, защото смятат, че няма друг изход от настоящата политическа ситуация. Разговорите днес бяха белязани от скандал, който националистите вдигнаха на президента заради пропадналия опит да проведат референдум срещу еврото.

 

Атака към президента

Като най-голяма опозиционна партия, представителите на ''Възраждане'' първи се срещнаха днес с държавния глава. За разговора в президентството пристигнаха водачът на партията Костадин Костадинов и депутатите Цончо Ганев, Петър Петров, Светослав Тодоров и Веселин Вешев.

Костадинов обвини управляващата коалиция, че обслужва чужди посолства. ''Безвремието, в което е попаднала нашата държава, убива България'', обяви националистическият лидер Костадинов. По думите му, изходът от ''тази перманентна политическа криза е само с тотална промяна на този модел''. ''Националният интерес изисква да има предсрочни избори, за което сме скептични - в момента държавата се разделя на феодален, олигархичен модел 50 на 50, като някои се дават по съвместителство на Пеевски. Това не е демокрация и държава, а унищожаване на територията ни'', каза още Костадинов.

Радев беше принуден да прекъсне лидера на националистите и да му припомни, че подобен тон на говорене е по-подходящ за парламентарната трибуна. Забележката на държавния глава не трогна Костадинов, който само измести фокуса върху президентската институция, като нападна Радев, че е виновен за това състояние на държавата. "Защото миналата година беше погазен тежко най-демократичният порив на българите - провеждането на референдума за запазването на лева", каза лидерът на "Възраждане".

На тези обвинения президентът реагира остро. ''Това е абсолютно невярно и ви призовавам да не надъхвате вашите привърженици от трибуната на президентската институция. Аз се ръководя единствено от Конституцията'', отвърна му Радев. И обясни, че без решение на Народното събрание, няма как да се проведе референдум. Добави също, че ''парламентът нямаше смелост да уважи волята на всички тези хора, които се разписаха за референдум''. 

''Вие сте държавен глава. Ние много вярвахме във вас. Вече не вярваме нито във вас, нито в Конституционния съд'', каза Костадинов. Президентът му отвърна, че ''вярата си е ваш проблем''.

 

За предсрочни избори

Малко по-късно при Радев дойде делегация на БСП, водена от партийния лидер Корнелия Нинова. Пред държавния глава тя заяви, че правителството и мнозинството, което създадоха ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, са "вредни за държавата".

"Девет месеца посветиха единствено на разпределението на постовете. Ако това продължи още 9 месеца, това означава още по-голяма несигурност и нестабилност, защото единствената им цел е да разпределят регулаторите и да овладеят съдебната система. Не можем да приемем, че се върна моделът на ГЕРБ и се изпра Бойко Борисов", каза Нинова. И обобщи, че "агонията може да се прекрати само с предсрочни избори".

За отбелязване е, че президентът и Нинова се държаха учтиво един с друг, макар че иначе са върли политически врагове.

 

Планове за бъдещето

Последни пред президента се явиха шоумените от ИТН, които се проявиха пред него с типичната за партията си реторика. Зам.-председателят на партията Тошко Йорданов окачестви преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС като "задкулисен пазарлък на тема постове, пари и регулатори, което е отвратително, защото регулаторите би трябвало да са независими". "Те (ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС - бел.а.) разсъждават само с хора - къде е мой човек, къде не е. Липсва политическа мисъл. Този парламент няма смисъл, най-добре е да се отиде на предсрочни избори", смята Йорданов.

Според него "правилният подход е експертно правителство с широка парламентарна подкрепа". Такъв план обаче, посочи заместникът на Трифонов, може да се осъществи след избори и при различно съотношение на силите. "ПП-ДБ няма да имат толкова представители в парламента. Ние (ИТН - бел.а.) ще имаме повече, други партии също, и тежестта на партиите ще е различна, и евентуално тогава може да има разум сред партиите", твърди Йорданов.