Медия без
политическа реклама

Денков: Отиваме на избори при провал с първия мандат

Пеевски не се появи на консултациите за правителството при президента

Лаконичното и крайно общо встъпително изявление на Габриел изненада президента.
Илияна Димитрова
Лаконичното и крайно общо встъпително изявление на Габриел изненада президента.

ПП-ДБ не виждат перспектива за правителство отвъд първия мандат, който президентът Румен Радев трябва да връчи на ГЕРБ-СДС. Това се разбра от коментар на премиера в оставка Николай Денков след срещата му с държавния глава днес. Радев провежда консултации с парламентарните формации, които Конституцията изисква, преди той да връчи мандата на първата политическа сила, чийто кандидат за премиер е Мария Габриел.

"Това, което очакваме, е да намерим съгласие, което да доведе до реализация за първия мандат. Ако не намерим съгласие за първия мандат, това вероятно означава, че отиваме на избори", заяви Денков пред журналистите след края на разговора си с Радев. Това беше единственото що-годе съдържателно политическо послание от консултациите.

 

Габриел няма какво да каже

Самата Мария Габриел продължи и днес мълчанието си пред обществеността за това накъде вървят преговорите с ПП-ДБ за съставяне на правителство. Тя първа посети сутринта президента, придружена от останалите представители на ГЕРБ-СДС, които участват в разговорите с десницата - Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян. Оказа се, че Габриел няма абсолютно нищо конкретно, което да сподели - поне не пред обществеността, на която дължи отговори.

Всъщност, Радев говори по-дълго от нея. Държавният глава отбеляза, че "публичната комуникация в управляващата коалиция сякаш съживи призрака на предсрочните избори, въпреки че промените бяха планирани още преди 9 месеца". Така намекна за раздорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, и взаимно разменените заплахи за предсрочен вот, и косвено ги укори, че не са направили нищо близо година, за да се подготвят за сегашният момент. Радев многозначително нарече договорката им "коалиция" - дума, която управляващите старателно избягват, когато описват отношенията си.

Президентът поиска също да разбере от Габриел какъв е ходът на преговорите, дали е готова да й бъде връчен мандат или се нуждае от още време, както и дали е предвидила варианти при евентуален провал - например, да потърси партньори за друго мнозинство.

"Независимо, че бяха споменати реплики в публичното пространство, за мен е много важно да има диалог, да се казват и добрите, и критичните неща", отвърна му бившият еврокомисар. След това обясни, че България има нужда от стабилност и спокойствие, но това трябва "да бъде на принципна основа, да стъпва на фундаментални принципи и ценности". Добави също, че когато се постигне съгласие за обща посока, това трябва да стъпва на принципи и споделена отговорност. След това просто млъкна.

Това изненада Радев, който можа само да разпери ръце в недоумение, след което примирено подкани журналистите да го оставят с Габриел за разговор при закрити врата.

Нищо не се промени в говоренето на кандидат-премиера и в изявлението й пред медиите след срещата. Тя отново неясно говори, че преговарящите политици имат и общи точки, и различия, като се надяват да изготвят общ документ, по който да работи следващото правителство. Разговорите им определи като конструктивни, обеща да не налага "червени линии" в преговорите.

 

Денков води "конструктивни преговори"

С баналната и лишена от съдържание дума "конструктивни" определи преговорите и Николай Денков. На срещата му с президента присъстваха и лидерите на ПП-ДБ Атанас Атанасов, Христо Иванов, Кирил Петков и др.

В началото на консултациите Денков заяви, че ПП-ДБ са понесли политическа щета, но по негово мнение това си е струвало. За въпросните щети той обвини опозицията, която според него използвала популистки аргументи, за да спечели популярност за сметка на правителството. Радев се поинтересува дали ПП-ДБ са склонни да преразгледат отношенията си със своите партньори. Денков отговори, че отношенията им са сложни, но смята за нещо добро, че и ПП-ДБ, и ГЕРБ-СДС са предложили документи на масата за преговори - меморандума на десните и проектоспоразумението на герберите.

''Имаше разбиране, че преговорите трябва да започнат с дискусия за несвършените реформи, със задвижването на регулаторите, които не работят. Предстои обсъждане и на възможен персонален състав на Министерски съвет. Така че напредък има. Дали трябва повече време - ние смятаме, че изцяло във вашите правомощия е да решите как да действате'', отговори Денков на въпрос на президента дали управляващите са готови да получат мандат или се нуждаят от повече време. Самият Радев спомена, че представителите на ГЕРБ-СДС са го помолили да не бърза с връчването на мандата.

 

ДПС иска да бъде "фактор на стабилност" в управлението

Третата и последна среща на Радев за днес беше с представители на ДПС. Изненадващото беше, че те не бяха водени от новия съпредседател на движението Делян Пеевски, а от колегата му Джевдет Чакъров. Така всъщност Пеевски спести на публиката един потенциален сблъсък с държавния глава. Водачът на движението рязко атакува Радев неотдавна, докато се избираха съдии в Конституционния съд от парламентарната квота, като го нарече "Мистър Кеш" и го обвини, че задкулисно създава партии.

Чакъров беше също толкова неконкретен, колкото бяха Габриел и Денков. Пред президента той заяви, че трябва да се намери формула за управление, както и че ДПС ще продължи да подкрепя политиките на бъдещото правителство, които са свързани с ангажиментите ни към ЕС и НАТО.

По-обстоятелствено говори зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев. Той се възползва от думите на президента, че движението подкрепяше мнозинството в най-важните му решения, но без официално да бъде част от управлението. "Ние бяхме основен фактор на стабилност в първите 9 месеца на това управление", посочи гордо Цонев. По думите му, ДПС е имало конструктивна роля за съставянето на кабинета и е изпълнило ангажиментите си към него - да подкрепя всички решения и закони, които гарантират евроатлантическия път на страната, както и финансовото стабилизиране на страната. "Ако двете управляващи коалиции ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се разберат, ние ще продължим същата политика – да бъдем фактор на стабилност, разумно да подкрепяме това, което смятаме, че е в тази посока, и да се завършат всички реформи, които са започнати", обяви той.

 

Утре консултациите продължават с опозицията - "Възраждане", БСП и ИТН.