Медия без
политическа реклама

"Възраждане" и "Величие" се сблъскаха челно в НС

От партията на Костадинов обявиха новата формация за "секта"

Виктория Василева отвърна на националистите, че никой не ги е назначил за морален коректив.
БГНЕС
Виктория Василева отвърна на националистите, че никой не ги е назначил за морален коректив.

Нажежените отношения между "Възраждане" и "Величие" – партии със сходни идеологии, които се конкурират за един и същи електорат, излязоха наяве на първия истински работен ден на парламента.

Днес депутатите сформираха временна комисия, която да изработи новия парламентарен правилник. Начело на комисията беше избрана предложената от ГЕРБ-СДС Анна Александрова. Кандидатурата й беше подкрепена не само от собствената й формация и ДПС, но също и от "Величие", както и дори от трима депутати от ПП-ДБ. "Възраждане" лансира собствен кандидат – Цвета Рангелова, зад която обаче застанаха само нейните съпартийци и ИТН.

Това, че "Величие" гласува в полза на ГЕРБ-СДС и ДПС, предизвика весели възгласи от редиците на партията на Костадин Костадинов. "Благодарение на техни величества, избрахте, заедно с ДПС и ГЕРБ, председател на комисията. Да кажа на най-видния подполковник, че той седна ритуално в скута на Пеевски и го обслужи!", обяви от трибуната зам.-шефът на "Възраждане" Цончо Ганев, сподирен от аплодисментите на своите съпартийци.

Обръщението към "най-видния подполковник" всъщност засягаше Николай Марков - бившият служител на НСО, който оглавява парламентарната група на "Величие". Ганев нарече новата партия "секта" и се закани: "Времето ще ви отсее. Ние, православните християни, сектанти като вас не искаме."

Да отговори излезе Виктория Василева – бивш кадър на СДС и ИТН, сега преминала към "Величие". Появата й на трибуната предизвика бурно недоволство от страна на "Възраждане", тъй като всъщност Василева нямаше право да говори в този момент. Тя самата твърдеше, че й се полага лично обяснение, което не беше така, тъй като никой не я беше споменал.

"Никой не ви е назначил за морален коректив на парламента! Нямате право да обиждате народни представители и всички хора, които са гласували за тях! Демонстрирането на наглост и нахалство не ви прави нито по-добри, нито по-компетентни!", обърна се Василева към Ганев. През цялото време, докато тя се опитваше да говори, виковете на депутатите от "Възраждане" я прекъсваха.

Новоизбраният председател на парламента Рая Назарян се опитваше да надвика крещящите националисти. Това провокира лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, който ядосан я нападна, че неправилно е позволила на Василева да се изкаже. Назарян не реагира на критиките – нито призна грешката си, като остави депутата от "Величие" да говори, нито въобще коментира създалата се ситуация.

Остава да видим кога ще заработи новосъздадената комисия за правилника.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата