Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Възраждане" и ПП-ДБ "свалят" Живко Тодоров с двупроцентови кандидати

Все пак в Стара Загора Искра Михайлова този път може да е на балотаж

24 Окт. 2023ДИЯН ИВАНОВ
FB/Zhivko Todorov
Кампания като кампания: Живко Тодоров кастри бурени в парка под Аязмото.

Може ли в областен град две водещи формации да издигнат кандидати за кмет, взели на минали избори по 2%? Може ли и трета основна политическа сила да издигне вече провалял се човек? И понеже всички те са опозиция, вкупом на този фон да разправят, че изборите са им важни? Пък и... че смятат да ги спечелят?! А може ли в същия областен град статистиката да е още по-забавна - общо шестима кандидати, четирима от които са вече познати на сергията?

На всички въпроси отговорът е "да". Градът - Стара Загора. Следва да се признае, че случващото се там бе подценено от журналистите и наблюдателите - гореописаната статистика е уникална за водещ град. Т. нар. местна опозиция направо обиди избирателите, предлагайки им още от същото, вече провалено. Обидиха ги и по-широкия кръг формации, отказвайки въобще да предлагат кмет. Със свещ да търси обикновеният старозагорец (този, който не е от партийните агитки) нещо ново, няма да го намери. Да иска да повярва, че мачът вече не е игран - няма да намери повод.

В резултат Живко Тодоров (ГЕРБ) се е запътил към четвърти мандат. Той се яви на балотаж само на първите си избори, другите ги спечели с доста над или малко под 70%. По принцип няма нищо по-логично от факта, че бе издигнат отново. Но самият Тодоров многократно бе заявявал, че третият му мандат е последен. Тоест, дори ГЕРБ обещаваше нещо ново в Стара Загора, но не го изпълни.

Спокойствие за изявения фаворит, отказ от сблъсък с него, липса на качествени партийни кадри, опозиция, част от която хич не е такава; сваляне на "лошите" от постовете, ама сваляне и в друг смисъл - такава е обобщено ситуацията в Стара Загора. Тя много прилича на бургаската:

Вероятно мнозина считат, че да се пише за местните избори в Бургас е безсмислено. И, наистина, Димитър Николов (ГЕРБ) се е устремил безпроблемно към нов мандат, кампанията не ражда новини.

 

РАЗСТАНОВКАТА

Срещу Тодоров се състезават Иван Върляков (БСП), професор в Тракийския университет, взел на миналите избори 14.4%; депутатката Искра Михайлова ("Възраждане"), тогава с 2.41%; Димитър Чорбаджиев (ПП-ДБ), общински съветник, злополучен герой от вота през 2015 г. (2.82% като кандидат на РБ). Новаците на терена са Тихомир Тенев (ИТН), енергетик от региона; и Мария Динева ("Земеделски народен съюз"). Динева трудно може да бъде наречена алтернатива, защото до момента бе председател на общинския съвет, тоест партньор на Тодоров. 11-10-9-6 - това пък е бройката на кандидатите за кмет хронологично след 2011 г. - трайно все по-малко участници се записват в турнира.

 

ИСКАХА, АМА НЯМАХА ЖЕЛАНИЕ

А можеше ли да е различно? Тоест, мачът да се играе? Да, стига всички политически сили, които наистина са срещу Тодоров и ГЕРБ, да бяха издигнали обединена алтернатива срещу него; ако бяха намерили харизматичен човек, който, разбира се, не се е провалял. Не го и потърсиха. Ясно е, че не го сториха поради национални и местни сглобки, червени линии, лични интереси и т. н. Но поне следва честно да кажат на избирателите: "Не, мач няма!". И нататък, ако искат, да дискутират причините.

Все пак е ясно, че Искра Михайлова този път ще вземе доста повече гласове в сравнение с 2019 г. Ще ѝ помогне не само вълната към "Възраждане", но и конкретно ситуацията в региона с въглищните централи. Както се вижда, на проблемите в енергетиката разчита и ИТН. Динева и земеделският ѝ съюз играят за голяма група в общинския съвет (и досега не бе малка). БСП - също. Колкото до "градската десница" и Чорбаджиев, те вероятно също ще увеличат гласовете, макар по традиция сегментът да е много слаб в града (3.04% за кандидат-кмета на "ДБ-Обединение" през 2019 г.). В крайна сметка, няма да е чудно, ако Михайлова стигне балотаж - особено при ниска избирателната активност (хората, досущ като партиите, да счетат, че вотът е безинтересен).

 

КАМПАНИЯТА

Листовки, шатри, билбордове, постове в социалните мрежи, клипчета - това е налично в агитационния период. Разбираемо при всичко по-горе липсват дебати и сблъсъци за екологията, инфраструктурата, престъпността, образованието и т. н.

 

ИЗХОДНАТА БАЗА

Независимо какво и как се случва в национален мащаб, изходната база в един местен вот са резултатите от предишния. Ето ги през 2019 г в Стара Загора:
 

За кмет:

Живко Тодоров, ГЕРБ - 68.63%

Иван Върляков, БСП - 14.47%

Янко Янков, "Алтернативата на гражданите" - 3.54%

И др.
 

Разпределение на мандатите в общинския съвет:

ГЕРБ - 21

БСП и "Земеделски Народен съюз" - по 7

"ДБ-Обединение", "Българска социалдемократическа партия" - по 3

ВМРО, "Алтернативата на гражданите", ДПС - по 2

"Ние, гражданите", "Нашият град", "Възраждане", "Воля" - по 1

 

Още по темата