Медия без
политическа реклама

"Възраждане" атакува украинска делегация пред АЕЦ "Белене"

Не е имало ескалация на напрежение, спокойно е и сега, коментира МВР

14 Май 2024Обновена
Скрийншот видео Възраждане
Активисти на "Възраждане" изтласкват украинската кола и никъде няма и един полицай.

"Възраждане" се похвали с протест и инцидент с украинска делегация в АЕЦ "Белене", докато МВР нехае и не взима мерки. Това става ясно от постове във Фейсбук на самата партия и на Арман Бабикян." Моля МВР да отговори за инцидент срещу украински експерти в АЕЦ Белене от представители на Възраждане??? Надявам се държавата да не подмине с мълчание тези действия!!!", пише Бабикян.

Инцидентът става в понеделник, когато специалисти от Украинския оператор на ядрените централи "Енергоатом" са на посещение на площадката на АЕЦ “Белене”. Те идват, за да се запознаят на място с оборудването, доставено по проекта, както и с техническата документация. Посещението е организирано в изпълнение на решение на Народното събрание от юли 2023 г. за провеждане на преговори за потенциална продажба на оборудване, предназначено за Проекта АЕЦ „Белене“. Процесът беше стартиран през миналата година, когато на среща между българската и украинската страна беше предприета първата конкретна стъпка за започване на преговорния процес.

Именно при идването на специалистите на място те се срещат с протест на "Възраждане". От над 20-минутно видео се вижда как се спира колата на украинската делегация, а накрая тя е дори изтласкана и върната обратно, без на място да има дори един полицай. Едва накрая се появява полицейска кола. 

Почти веднага след случката лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов започва да се хвали с нея в социалните мрежи. Не е известно МВР да се е задействало и да направило каквото и да е, включително и поне да е образувало преписка и да е издало някакви предупредителни протоколи. След цял ден размисъл на въпроси на "Сега" каква е позицията им във връзка със случилото се, от МВР отговориха, че "Не е имало ескалация на напрежение. Спокойно е и сега". Въпроси бяха зададени и на прокуратурата, но коментар от там не дойде.

 

Ключови думи:

Възраждане, Белене, Украйна

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?