Медия без
политическа реклама

Във Варна започна "шамарена кампания" за местния вот

Портних припозна Благомир Коцев от ПП като конкурент за кметския пост

17 Март 2023Обновена
Иван Портних и Благомир Коцев.
Колаж на Сега
Иван Портних и Благомир Коцев.

Ако денят си личи по заранта, Иван Портних (ГЕРБ) ще е отново кандидат-кмет на Варна. Той пък припознава бившия областен управител от ПП Благомир Коцев като основен конкурент. В момента тече остра публична (контра)атака на кмета спрямо опонента му. Портних е предприел и безпрецедентно в по-общ план поведение. Обикновено управниците у нас гледат постфактум да се съобразяват с общественото мнение, при критики търчат да замазват съответния проблем. Особено внимателни са кметовете в изборна година. Варненският обаче е предприел тактиката на шумно раздаване на шамари - успоредно или превантивно за абсолютно същото, за което му бият и на него.

Всичко това е част от много интересни процеси в политическия живот на Варна. Градът е първият в страната, в който от сега се води реална кампания за местния вот. Прелюбопитен е и вторият план на събитията.

В момента Благомир Коцев, който е и местен лидер на ПП, е "скрит" на осмо място в общата листа с ДБ - знак, че

парламентът не му е приоритет

Със серия атаки към общината докато бе областен, а и после след шумно недоволство за състоянието на града (градинки, сметища, гробища...), той наистина се позиционира като водещ опонент на кмета. Колкото до Портних, дълго време съдбата му бе неясна. Дали ще се сбъднат обещанията не се знае, но през ноември Бойко Борисов заяви, че Йорданка Фъндъкова и Димитър Николов няма да бъдат кандидати отново, понеже навъртяха доста мандати. Ясно е също, че и Здравко Димитров ще бъде сменен като претендент в Пловдив. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов загатна днес, че не само кметът на Пловдив Здравко Димитров, но и кметовете на София и Бургас също няма да бъдат издигнати от партията за нов мандат на изборите догодина.

На този фон почвата под краката на варненския кмет бе мека. Но от началото на календарната година той е в невиждано темпо на публични изяви; дейности в града, които по принцип се протакат (косене на тревни площи, например), са пришпорени. Така стана ясно, че

"кметското освежаване" в ГЕРБ за Портних не важи

Макар да е с два мандата и половина зад гърба си, той е в нова кампания.

Първият "ошамарен" бе именно Коцев - не без "помощ от приятели". Повод стана дело в местния административен съд за законността на летния двор на емблематичния ресторант "Хоризонт" в Морската градина. Комплексът е собственост на Коцев, а летните съоръжения са върху поляни до самата сграда. Както често се случва в България, съвсем "случайно" делото се оказа образувано след протест на районната прокуратура.

Поел вдигнатата топка от прокуратурата,

а и подпомогнат от съда, който също "напълно случайно" извести медиите за делото, Портних написа преди три дни в социалните мрежи: "Много арогантно е да се изживяваш като "борец за опазване на зелените площи", докато съд и прокуратура проверяват дали ресторантът ти е превзел незаконно над 2 дка поляни в Морската градина". Кметът припомни как в годините назад, далеч преди да влезе в политиката, Коцев обжалваше наред заповедите му срещу автомобилите в парка. Жегна го и за придобиването на "Хоризонт" - от баща му, чрез "съмнително скромна сума" при "Костовата приватизация". Самият Коцев до момента не е коментирал точно тези обвинения. Вчера той предприе ход по друг спорен с общината казус - внесе искане до сегашния областен управител Марио Смърков

да попречи на продажбата на 140 общински декара.

Коцев, докато заемаше поста, спря продажбата, но първоинстационният съд сега се произнесе в полза на общината.

Успоредно Портних осъществява и друга офанзива. Повод този път са десетина бараки в Морската градина, които общината смята да даде на наематели. С вида си - еднотипни, сиви, почти квартални - те възмутиха граждани в социалните мрежи. Недоволство изразиха и съсловни организации на архитектите. Въпреки че бараките са обидно нелеп проблем

спрямо застрояването на парка,

като цяло се превърнаха в обществена тема. В отговор Портних се направи, че няма нищо общо с тях. Обеща да не отворят. По-интересното бе, че и те станаха повод за агресивна атака. За целта той замеси Златни пясъци и разпространи снимки от безобразни с вида си бараки там. 

Архитектите бяха нападнати,

че мълчат за "битака" в курорта, макар общината отдавна да е констатирала незаконността му (много рядко архитектското съсловие е нападано за нещо, но сега стана факт). На обществото също бе подсказано, че действа избирателно  - не придиря на ДНСК да разтури грозотиите в комплекса, занимава се с общината. Едновременно на мушката бяха сложени и политическите конкуренти в дясно, пак чрез Костов - защото наемите от бараките прибирали фирмите, приватизирали навремето курорта (да се сеща публиката, че ДБ и ПП са свързани с тия неща).  

Вчера Портних предприе още една атака, подплатена с шумна ирония. "Сензация!" написа той в социалните мрежи и нататък обясни, че тръбата под Аспаруховия мост, около която се състоя големия скандал със замърсяването на Варненското езеро, все още е на дъното - не заровена, както следва да е. Но кметът обвини МОСВ, че повече от година бавило документ, без който не могат да започнат работите. Обвини и правителството, че не финансирало обекта, както и дълго чакания ремонт на моста - все теми, за които бурно атакува, преди бурно да бъде атакуван.

 

И МАЛКО СМЯХ

Не се мина и без откровено смешен момент. Причината е съвпадението на казусите "Хоризонт" и "бараки в Морската градина". Оказа се в конкретика, че върху поляните до ресторанта Коцев има 10 преместваеми обекта. Местни медии, прочели съобщението на съда за делото, счетоха, че 10-те обекта са бараките в Морската от другия сюжет. И написаха, че по тоя тъй болезнен обществен въпрос се е заела прокуратурата. Но идеше реч за обектите на Коцев, чиято евентуална незаконност до момента въобще не бе обществена тема. Малко преди това Коцев се бе подредил сред възмутените граждани по другия казус. Но излезе, че докато негодува от преместваеми обекти в парка, него го проверяват за такива. Няма данни сагите "Хоризонт" и "бараки в Морската градина" да са съвпаднали, за да бъде ударен чрез съвпадението Коцев. Просто във Варна се играе кеч, в който всеки удря, има си слаби места, а безпорядъкът може да роди абсолютно всякакви случки.

 

БАРАКАГЕЙТ

Днешният петъчен ден донесе още екшън по "баракагейт". В тон с новата воля на кмета, десетте павилиона от Морската градина започнаха един по един да изчезват (досега бяха поставени без да работят). Коцев нападна Портних, че се прави, че няма нищо общо с управлението на общината. Граждани от социалните мрежи тъй или иначе смятат да протестират. ДНСК пък се обади, че отговорен за "битака" на Златни пясъци е главният архитект на Варна. А самият Портних продължи насред хаоса с офанзивата. Свика брифинг, на който размаха снимки от курорта и поиска министъра на туризма Илин Димитров да премахне цялата схема на преместваемите обекти там; учуди се защо министърът мълчи, въпреки скандалите (това е "ресто" от кмета - преди месец Димитров, който е варненец, се изказа неласкаво за павилионите в Морската градина). Освен това Портних отново призова архитектите за реакция. 

Още по темата