Медия без
политическа реклама

Фандъкова няма да се кандидатира за кмет на София

Борисов заяви, че и Димитър Николов няма да бъде кандидат за Бургас

11 Ноем. 2022

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов загатна днес, че не само кметът на Пловдив Здравко Димитров, но и кметовете на София и Бургас също няма да бъдат издигнати от партията за нов мандат на изборите догодина.

Това стана ясно от изказване на Бойко Борисов днес в Пловдив, докато разглеждаше строеж на пречиствателна станция заедно с кмета на града Здравко Димитров. Докато отговаряше на въпрос за политическото бъдеще на  Димитров, Борисов заяви: “Довършва си строежа на стадионите, на детските градини и си остава в партията. Това сме го договорили с него. Така е и с кмета на Бургас, и с кмета на София”. Темата не бе продължена.

Кметовете София и Бургас - Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, бяха зам.-шефове на ГЕРБ до май 2021 г., когато бяха сменени от Томислав Дончев и Даниел Митов. Мотивът на Борисов за отстраняването им тогава беше, че е по-добре те да се фокусират върху работата си като градоначалници.

Фандъкова е кмет на София от 2009 г. Тя спечели местните избори последователно през 2011, 2015 и 2019 година и е най-дълго управлявалият градоначалник в София. Димитър Николов е кмет на община Бургас от 11 ноември 2007 година. Той е най-дълго изпълнявалият длъжността кмет на Бургас.

Една година преди местните избори лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията няма да подкрепи досегашния кмет на Пловдив Здравко Димитров. Зико направи много добри неща, но в края на краищата умората и износването при политиците е факт", каза Борисов.

 

Още по темата