Quantcast
ВТУ отне почетната титла на Путин | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ВТУ отне почетната титла на Путин

През 2009 г. му е присъдена в нарушение на правилника на университета
6 384
 hillreporter.com

Академичният съвет на Великотърновския университет отне почетното звание „Доктор хонорис кауза“, присъдено на Владимир Путин преди 13 години, предаде БНР. 

Академичният съвет единодушно е отменил решението на колегите си от 26 януари 2009 година, с което на тогавашния министър-председател на Руската федерация Владимир Путин е присъдено званието „Почетен доктор на Великотърновския университет“ за приноса му за мирното развитие на съвременния свят.  

„Назначих комисия, която да изследва фактите и се установи, че решението преди 13 години е било незаконно. Решението на Академичния съвет от днес не е политическо“, коментира за БНР ректорът на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов:  „Имало е решение на Академичния съвет. Нищо след това не е направено. А самото решение на Академичния съвет е взето в нарушение на статута“. Тогава почетната титла е присъдена по предложение на Българо-руския юридически комитет, който няма академична легитимация. Ректор през 2009 г. бе Пламен Легкоступ.

За отнемане на почетното звание на Путин настоя преди месец великотърновската организация на "Зелено движение".

Ключови думи:

Путин, хонорис кауза, ВТУ

Още

Путин пусна дълга черна брада, не бил спонсор
Путин към майките на загинали: всички сме смъртни

25.11.2022

4336
Вратите на 54 евродепутати осъмнаха с плакати "Поддържам тероризма"

25.11.2022

Обновена

16343