facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

ВСС спря използването на единната система на съдилищата

Магистратите считат, че новият софтуер затруднява тяхната работа
Обновена
1 661
 Илияна Кирилова

В единната информационна система на съдилищата няма да бъдат въвеждани дела от 18 септември до 10 декември, реши днес на заседание Висшият съдебен съвет. Изключние се прави за съдилищата, които желаят да я използват, както и за 17-те пилотни. През този период ще трябва да бъдат отстранени недостатъците на системата и да се извършват необходимите доработки. Преди обаче софтуерът да спре, той ще бъде въведен във Върховния касационен съд утре, съобщи lex.bg. 

По-рано днес съдии от Софийския районен съд излязоха на протест пред сградата на Висшия съдебен съвет. Магистратите твърдят, че новият софтуер в съдилищата не улеснява тяхната работа, а напротив, сложността му ще доведе до по-голяма натовареност. Към протеста се присъдединиха и съдии и служители от различни краища на страната. До момента в подписки подкрепата си са изразили магистрати от Пловдив, Благоевград, Каварна, Ловеч, Смолян, Севлиево и Враца, както и над 70 служители от СРС. Днес съдиите възнамеряват да депозират ново обръщение, този път с апел цялата правна общност да ги подкрепи за съвместни публични действия за въвеждане на истинско електронно правосъдие. Вече стана ясно, че Софийският адвокатски съвет единодушно е решил да подкрепи съдиите.

"Времето е абсолютна ценност за всички ни, защото определя възможността съдията да упражнява правомощията си съобразно закона и да постига конституционната си цел да защитава правата на гражданите и юридическите лица, като постановява справедливи решения. Информационните системи трябва да пестят време на съдията, а не да му възлагат допълнително технически задължения, които изискват еднакво или по-голямо време от нужното за правораздаване. Крайно време е и правната уредба да разтовари съда от техническите канцеларо-административни задължения, за да има ефективно правосъдие в България", категорични са съдиите от СРС.

Координаторът на проекта за въвеждане на системата от страна на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Вероника Имова отхвърля критиките. Тя призовава недоволните първо да прочетат документацията на системата (в размер 2000 страници) преди да говорят. Главният прокурор Иван Гешев заподозря недоволните като врагове на държавата, които искат да изпросят критиките на Брюксел в следващия доклад за България.

Уеб базираната информационна система управлява административните процеси в съдилищата и е разработена от държавната ИТ фирма "Информационно обслужване". Общата стойност на проекта за въвеждане на електронно правосъдие е близо 6 милиона лева.

 

14

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Караянчева изрече чиста лъжа за достъпа до новата сграда на НС

17.09.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

8039 22
Гласоподавателите ще избират между машини и хартия на изборите

16.09.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ, СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

5792 41
Репортер на "Сега" бе привикан на разпит за въпроси към МВР

15.09.2020

Обновена

21493 44

Коментари

Кy-Ку
снимка на Кy-Ку

Всички могат да си губят времето да четат засуканите тъпизми на юристите, но юристите не могат да се напънат да влязат в 21-ви век. Ако зависи от тях, още ще разнасят папки и ще тракат на пишещи машини.

mick

Проблемът е, че наистина са се оср*ли с новата система- много бъгове и нелогични менюта. Вместо да променят малко старата работеща система. Но пак явно "някой" е направил добра сделка.

Sir Mano

Пише, че 6 милиона струвала новата система. Реално, повече от 10 човека не могат да работят по един проект от такъв калибър, без да си пречат. Като се добавят още толкова QA (тестери), естествено Project Manager и Scram master и т.н. още общо 5 човека, общия състав не би надвишил 25 човека, т.е. бюджета за заплати е не повече от 1 000 000 (един милион годишно).

Ето тук е разковничето - останалите средства са разпределени към "консултанти". Няма да се учудя, ако това са лоялни членове на ВСС.

Имова, признай си, колко парички гушна от този проект?

#ОСТАВКА

Опра Уинфри

Поредният некомпетентен трол. От години всички дела са в електронен формат и адвокатите и съдиите ги четат он лайн. Новата система не е много по-различна от съществуващите, но не е съобразена изцяло със закона и липсата на време на работещите с нея.

 

TheCrusader
снимка на TheCrusader

😂

 

И що да не могат повече от 10 човека ? 1 тестер на 1 програмист е малко разточително, не смяташ ли ? 

Обичайно, 1 тестер на 2-3 програмисти е достатъчно. ScrAm master сигурно е  Scrum master, ако практикуват scrum. 

Система с 2000 страници документация изглежда стабилно голяма.

 

Нямам представа от архитектурата на системата, но ако е Microservice ориентирана, могат да работят колкото си щат екипа. 
Освен този милион (да го приемем за удобство) има и още разходи. Машини, офиси, данъци, тоци, води, ... 
Също така, 1 година ми се струва недостатъчно. По скоро са 2-3 години. 
 

pasamaz

Кръстьо, такива глупости сипваш, че е срам да бъдеш коментиран. Документна и уоркфлоу система, в т.ч. с архива, се прави за 12-18 месеца и струва не повече от 2 млн ЛЕВА. Останалите тъпизми е наистина срам да се коментират.

BL.N.Lmt

🏴‍☠️Българската Прокуратура е изградена по Съветски Образец и лично главният прокурор Иван Гешев се занимава да краде "сребърните лъжици" както Комунистите ги крадоха от богати български домове след девети 44г. и по Нацистки Образец преди девети 44г. когато частната собственост на някои семейства е иззета а семействата са изпратени в Лагерите на Смърта, Дахау, Треблинка, Освиенцим, Бухенвалд, Ерстервеген🏴‍☠️За това може единствено да сме "благодарни" с Ирония и Сарказъм на Нацистка Германия и СССР", БКП сегашната БСП, Корнелия Нинова and the b#tsh#t idelogy of НФСБ and German Фашизъм🏴‍☠️ 

hamel

Дрън-дрън! Сичко, което издънвате пораси умствени малформации, комунистите са ви виновни

BL.N.Lmt

🏴‍☠️:) I'm just having  🏴‍☠️fun, somthing concrete💴 and definite please🏴‍☠️Gesheff, Boeko Оставка 💴🏴‍☠️Blia💴☀️

BL.N.Lmt

🏴‍☠️Премиера на България, Боеко М. Борисов да бъде запитан за "Черната Каса" милионите в €💴 and Gold🇩🇪 кои, кой  и къде са финасирани🏴‍☠️🇨🇩🏴‍☠️☕️💴

TheCrusader
снимка на TheCrusader

Пенсионерите, които си получават пенсията от Български Пощи, понеже не умеят да ползват банкови карти, харесват идеята на БСП за машинно гласуване!

old war horse
снимка на old war horse

да те открехна защо не щат картите, кръстьо!

първо, не могат са изтеглят цялата си пенсия,

второ при всяко теглене им се удържа такса,

трето има и такса обслужване и от „голямата пенсия“

се губят доста пари за един такъв пенсионер!

ама ти си дрънкай, не пречиш, вече само веселиш!😁😁😁

Тъмно пиво

То и Тулупий така. Държи кинтите в чекмеджето щото не може да борави с банкови карти.

pasamaz

Ми не си прав. Държи ги в чекмеджето щото му говорят по нощите и го правят щастлив. Малките радости в живота са важни. Брои, Бойко, Брой преплита

Влез или се регистрирай за да коментираш