Quantcast

Медия без
политическа реклама

Всеки ден по 5-6 ученици и учители се заразяват с Ковид-19

Две гимназии в Търговище са в онлайн обучение за два дни

15 Окт. 2020Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Към днешна дата 172 деца и ученици и 165 учители са заразени с коронавирус. Тези данни съобщи днес просветният министър Красимир Вълчев на редовния брифинг на щаба. По думите му това означава, че средно на ден от Ковид-19 се заразяват по 5-6 учители и ученици. Според него обаче ако мерките се спазват, имаме 97-98% шансове учебната година да е присъствена.

"При учениците данните са 6-7 пъти под средните стойности за населението, докато при учителите - те са малко над средните проценти", посочи министърът. Според него обаче това е нормално за професионална общност като учителите, които имат много часове взаимодействие с учениците в затворени пространства.

Карантинираните ученици в момента са 0.5%, т.е. 5 на 1000 ученици не учат присъствено. Средно дневно по 3 ученици не са учили в клас от началото на година. "Точно това е целта ни - максимално присъствено обучение", коментира още Вълчев. Той призова всички в училище да спазват мерките още по-отговорно, като според него ако те се следват, имаме 97-98% шансове учебната година у нас да продължи присъствено, и то не толкова заради Ковид-19, колкото заради останалите вируси и грипоподобни симптоми, заради които доста деца отсъстват от училище.

Точно това е притеснителното в Търговище, където близо 15% от учениците в средно училище "Св. Седмочисленици" са с грипоподобни симптоми, което е праговата стойност за затваряне на училище, посочи още Вълчев. Както преди седмица стана ясно, при 15% отсъстващи ученици по медицински причини, ще се затваря цяло училище, а при липса на 20% от учениците заради болест - цяла паралелка.

По-рано днес бе съобщено за две гимназии в Търговище - една от областите у нас, с най-много заразени - които ще са в режим на онлайн обучение за два дни. Кметът на града д-р Дарин Димитров обясни пред Нова тв, че за тези два дни ще бъде направена щателна дезинфекция на затворените училища, така че да се елиминира контактно-битовият път на заразяване. "Като лекар и като кмет смятам, че контактно-битовият път е много актуален в училищата", обясни Димитров. По думите му в града има 9 учители с позитивни тестове и над 100 ученици с грипоподобни симптоми.

"РЗИ издаде предписание до регионалния училищен инспекторат за преминаване в онлайн обучение на всички училища. Но в крайна сметка решението беше дистанционно за два дни да учат само двете гимназии", обясниха пред "Сега" от община Търговище. Със заповед на кмета там се преустановяват и посещенията в пенсионерските клубове на територията на общината до 30 ноември 2020 г.

Просветният министър изнесе по-подробни данни - във Второ средно училище "Проф. Н. Маринов" има 5-ма ученици и 1 учител с положителни тестове. В Първо средно училище "Св. Седмочисленици" пък са установени 3-ма ученици и 8 учители, които са заразени. И в двете училища учат близо 1200 ученици. Доста обаче са отсъстващите заради грипоподобни симптоми, тъй като принципът на предпазливост изисква при подобни симптоми децата да си останат у дома.

Вълчев обяви още, че ще издаде препоръка към училищата, но без конкретни и детайлни инструкции, тъй като учебните заведения са различни, да се ограничат незадължителните дейности - като родителски срещи, заседания на Обществените съвети и на настоятелствата, квалификации за учителите. Всички те биха могли да се провеждат онлайн. "Нищо не налага сега да се провеждат и екскурзии, които могат да се отложат за пролетта", припомни още той. Министърът призова за още по-голяма отговорност в училищата по отношение на спазване на противоепидемичните мерки и носенето на маски, защото освен да възпитава, училището трябва и да дава пример на останалите.

По отношение на възможността при заразен ученик или такъв със симптоми в училищата да се използват бързи смесени тестове, с които да се тества цялата паралелка, от здравното министерство обясниха, че ако започне тестване на всички ученици, има голям риск резултатите да не са верни. "Тестът се позитивира, когато има клинични симптоми. Ако имаме заразен, но без клинична симптоматика, и ако излезе отрицателен резултат, това би било фалшиво отрицателен резултат. Затова повсеместното тестване е нещо, което няма да даде необходимия медицински резултат", посочиха оттам.

По-късно от МЗ представиха публично и конкретните критерии, според които ще се взема решение за преминаване към дистанционна форма на обучение. Според тях при отсъствие на и над 20% ученици от присъстващите в дадена паралелка ученици, паралелката преминава на неприсъствено обучение. При отсъствие на и над 15% от учениците по медицински причини, свързани с поява на симптоми на Ковид-19, училището преминава в неприсъствена форма на обучение. Тези условия обаче вървят заедно с други - 14-дневната заболяваемост на 100 хил. души в конкретната област трябва да е над 120 души, да е засегната основно активната част от населението, или основно детската възраст, или различни възрастови групи. Критерите могат да се видят най-отдолу в следния линк.

 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?