Медия без
политическа реклама

1000 ученици учат дистанционно от вкъщи

Половината са у дома по желание на родителите

09 Окт. 2020
Илияна Кирилова

1000 ученици в момента учат дистанционно от вкъщи, като за 1/2 от тях изборът е по желание на родителите им. Останалите са у дома по здравословни причини. Това съобщи пред БНТ зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

По думите й министерството е готово да открие Център за дистанционно обучение в София, но засега учениците искат, макар и асинхронно, да учат в своите училища и със своите учители. "Имаме готовност за центрове, които да са разпределени в различни точки на страната. Но в момента не се налага, тъй като образователните институции сами се справиха и предоставят това обучение. Те имат и опита от изминалата учебна година, когато всъщност никой нямаше подготовка", коментира Михайлова.

За момента броят на заболелите ученици и учители е в пъти по-малък от общия брой за страната - данните показват 98 ученици и 138 учители, заразени с COVID-19. От министерството апелират маршрутите на учениците и учителите да бъдат "училище - у дома" и обратно, като се избягват случайни събирания на места, на които не са проверени всички условия.

"Все още се водят разговори с министерството на здравеопазването при 20% заболели едно училище да се затваря", съобщи още Михайлова. Според нея следва да се има предвид, когато говорим в проценти, че "20% в едно малко училище е различно спрямо едно голямо училище".

Преди ден бе огласен алгоритъм за действие при определен брой случаи на заразени ученици в учебните заведения. Според документа, представен на "Дневник" от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, училищата трябва да преминат към онлайн обучение, ако 15% от учениците отсъстват по медицински причини, свързани с поява на симптоми на COVID-19, като от значение ще бъде и епидемичната обстановка в населеното място. Ако в дадена паралелка не присъстват 20% от децата заради болест, тогава към електронни уроци ще преминава само даденият клас. При вземане на решение за превключване към дистанционно обучение ще се отчитат и отсъстващите ученици поради всички остри респираторни заболявания, а не само заразените с вируса, причиняващ коронавирус.

В момента има само едно училище, което е изцяло под карантина - това в село Скутаре. "Много ми се иска годината да продължи присъствено, но това зависи от нашата отговорност. Надявам се, че образователната система ще се справи", посочи зам.-министър Михайлова.

Относно скандала в русенско училище, в което медицинска сестра е върнала вкъщи дете без маска, зам.-министърът поясни, че училищата са длъжни да имат резервни маски в случай, че дете забрави своята вкъщи.

 

 

Още по темата