Quantcast

Медия без
политическа реклама

Вицепремиерът Каракачанов финтира протестиращи пред БНТ

Пред "Панорама" министърът разкритикува президента за датата на изборите и заяви, че вратата пред Република Северна Македония не е затворена

16 Яну. 2021
БНТ
Красимир Каракачанов говори в студиото на "Панорама", след като е успял да избегне среща с протестиращите.

Напрежение имаше снощи пред сградата на БНТ заради участието на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов в предаването "Панорама". Сградата на телевизията беше оградена от полицаи, които охраняваха събралите се протестиращи. Сред недоволните и желаещи среща с Каракачанов бяха и майките на деца с увреждания от "Системата ни убива". Освен скандирания "Оставка" и "Вие сте позор!", пред БНТ се пяха патриотични песни и се танцуваха хора.

До директен сблъсък между министъра и протестиращите обаче така и не се стигна. Каракачанов успя да влезе в БНТ (според хората пред сградата той е минал през служебния вход) и да участва безпрепятствено в предаването. Пред "Панорама" вицепремиерът разкритикува президента Румен Радев за определената от него дата за парламентарните избори. "Не можах да разбера защо не на 28 март, а на 4 април. Познавам българската родна действителност. Отдавна съм в този народен цирк и ми е ясно, че каквото и да кажеш на едни подобни консултации, най-накрая ще стане така, както президентът е решил. А и като гледам как завършиха консултациите, мисля, че моята теза се потвърди", коментира Красимир Каракачанов.

Той заяви, че не се опасява от гласовете на българите в чужбина и подчерта, че ако в България последните 30 години има политическа формация, която да прави нещо за тях, това е ВМРО. Каракачанов обаче се обяви против гласуването по пощата и безразборното разкриване на секции в чужбина, извън ЕС. Това, според него, означавало една друга държава да организира изборния процес и да определя колко депутати ще има българският парламент.

"Ако говорим за гласуване по пощата в България, мога да ви кажа какво ще се случи - една тотална манипулация. Електронното и машинното гласуване, които са една голяма дъвка, с която някои от опозиционните партии разиграват сценки, започват европейски държави да го отменят и да го отлагат. Защо трябва да изпием Черно море, за да разберем, че е солено?", каза министърът и лидер на ВМРО.

По въпроса за споровете с Република Северна Македония той коментира: "Правителството на г-н Заев търси компромис. Но когато направиш компромис към тях, те го възприемат като слабост. България трябва да обясни, че Македония не може да продължава чрез образователната си система да насажда омраза към българите и всичко българско. Ние не искаме да се откажат от своята идентичност. Искаме нещо много просто: да бъдат така добри да създават своята идентичност оттогава, когато са възникнали условия за това. Там и до ден-днешен, въпреки всички превратности на времето, въпреки терора, който беше наложен след 44-та година в Титова Югославия, все още има много хора, които наричат себе си българи. Ние имаме морал и исторически ангажимент към тези хора. Ние не сме затворили вратата на Републиса Северна Македония. Ние казахме: "Коригирайте си политиката". България има доброто желание, но влизането на Северна Македония в Европейския съюз не може да стане за сметка на България."

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?