Медия без
политическа реклама

Вече представят Радев и като благодетел на Родопите

А също и като строител на пътища за "прекрасните българи, живеещи там"

16 Юни 2023ДИЯН ИВАНОВ
FB/Областна администрация Пазарджик
Трендафил Величков (вторият от дясно на ляво) върти лопата из Родопите, а и в президентската нива.

Румен Радев изненадващо блесна като благодетел не на какво да е, а на междуселски път в Родопите. И защо е благодетел? - ами защото обича планината и нейните трудови хора. Бившият премиер Гълъб Донев също го обича.

Този сюжет не е част от хумореска, а от съвсем официално институционално мероприятие. Негов автор стана (все още) областният управител на Пазарджик Трендафил Величков. Вчера той направи първа копка на асфалта между селцата Фотиново (община Батак) и Селча (Девин), след което написа на фейсбук профила си: "Път, очакван от 1978 година, свързващ областите Пазарджик и Смолян, изключително важен и полезен за хората живеещи, правещи бизнес и пътуващи във Вълшебната Родопа планина! Станал реалност благодарение на разбирането и любовта към Родопа планина и прекрасните българи, живеещи там, на президента Румен Радев и премиера Донев!". Клип показва, че Величков изтъква и на живо пред събралите си хора приноса на държавния глава и Донев.

Случката е любопитна в контекст на все по-нарастващите амбиции на Радев да е фактор във вътрешнополитическия живот на страната. А и очевидно наличните последователи, които вече славят името му. Величков бе сред областните управители, които тези дни се постараха да превърнат груповата оставка в ярка атака срещу новия кабинет (каза, че управляващата коалиция е несъвместима с личния му морал). Освен това той е спряган за кандидат на местния вот в Пазарджик от името на т.нар. "президентски кметове".

Една от задаващите се интриги в политическия ни живот е ще играе ли Румен Радев със свои кандидати на местния вот.

Темата опира и до това къде какво трябва да се говори. Споменаването на държавен глава като "бащица" из села и паланки е, меко казано, проява на лош вкус, дори министрите му да имат принос за съответната придобивка.

Величков, чиято кариера по-рано бе свързана с БСП, беше областен управител на Пазарджик от квотата на АБВ в периода 2014-2016 г. Тогава формацията на Георги Първанов участваше в правителството. Шест години по-късно на поста го върна именно кабинетът на Донев и Радев. 

Пътната отсечка между Фотиново и Селча е 9 км. Финансирането е осигурено от МРББ. Проектът е на община Батак, датира от 2016 г., но към реализация се пристъпва едва сега. Последният голям "благодетел", когото са виждали на живо тия земи, е Бойко Борисов от премиерския му период - питаше от прозореца на джипа пенсионерите доволни ли са от 50-те лева надбавка; хвалеше се и с построените пътища - апмлоа, което постепенно сменя актьора.

Ние върнахме центъра за вземане на решенията там, където е неговото място - в България Гълъб Донев -------------------- Втренчени в детайлите по съставянето на правителство, можеше да изпуснем от погледата си главното събитие - как парламентарната република се защити от напъна

 

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?