Медия без
политическа реклама

А. Василев: Ако трябва, ще се хванем и за опашката на дявола

10 Окт. 2023Обновена
Финансовият министър Асен Василев участва в форум, посветен на прозрачното управление и съвместни усилия в борбата с корупцията.
Илияна Димитрова
Финансовият министър Асен Василев участва в форум, посветен на прозрачното управление и съвместни усилия в борбата с корупцията.

"Корупцията, особено в България, е пуснала изключително дълбоки корени. Тя е проникнала в профсъюзите, в работодателските организации, в почти всички сектори на икономиката и в почти цялата държавна администрация. И борбата срещу толкова голямо раково образувание в българското общество няма да е нито бърза, нито лесна. Тя ще изисква постоянство, ще изисква да се работи умно, да не се отказваме, а понякога, ако използвам една фраза на Стефан Стамболов, "да се хванем за опашката на дявола, за да извадим страната от блатото". 

Това заяви финансовият министър Асен Василев, цитиран от БНР, по време на форум, организиран съвместно от Базелския институт за управление и Министерството на финансите, в сътрудничество с Американската търговска камара в България, Българо-швейцарската търговска камара и Transparency International Bulgaria.

Форумът е насочен към обединяване на усилията на държавните институции, бизнеса, организациите и заинтересованите страни да подкрепят правителството в борбата с корупцията.

Министър Асен Василев декларира намеренията на правителството да доведе борбата с корупцията докрай. 

Той даде пример от последните 3 месеца: България направи успешни стъпки в парламента като промените в КПКОМПИ, разследването на главния прокурор, приемането на промени в Конституцията на първо четенето.

Законът за обществените поръчки (ЗОП) беше приет обаче с две изключения. Първото, отказът на партиите да подкрепят текста, според който частните болници да правят обществени поръчки при доставки с публичен ресурс. Това показва, че когато има сериозен финансов интерес, корупцията прониква навсякъде, посочи Василев.

Другото, което не мина, е отдаването на горите също да става по ЗОП. Затова, по думите на финансовия министър, трябва да сме постоянни, да не забравяме недовършените неща и да го довършим следващия път.

"В началото на битката сме. Имаме още доста сериозни реформи и вярвам, че тогава България ще бъде водеща в ЕС. На нашето поколение се е паднала тази битка и ние ще я доведе до край", заяви Василев.

Посланикът на Съединените американски щати Кенет Мертен отбеляза, че България е постигнала много през последната година за върховенство на закона. Той визира редица законодателни промени, приети от парламента и отличи работата на неправителствените организации в борбата срещу корупцията. "Предприемането на още стъпки срещу корупцията ще даде възможност за повече чужди инвестиции. Правителството не е единственото, което трябва да се бори с корупцията. Имате партньори и ние сме с вас", подчерта още американският посланик.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Асен Василев, корупция

Още по темата