Quantcast

Медия без
политическа реклама

Васил Божков публикува SMS-и с министър Горанов

Двамата са обсъждали проверки на комисията по хазарта

15 Май 2020Обновена
Васил Божков

Хазартният бос Васил Божков, срещу когото има повдигнати 11 обвинения, публикува във "Фейсбук" съобщения, които си е разменял с финансовия министър Владислав Горанов през 2018 г. и януари 2020 г. От тях става ясно, че двамата редовно са контактували, като финансовият министър се е намесвал пряко в работата на Държавната комисия по хазарта след молби на Божков. Горанов твърди, че нищо не е знаел за работата на комисията.

Божков е публикувал общо 13 реплики. На 24 февруари 2018 г. Горанов му пише: "Като се върнеш от ските правим веднага срещата" (бел. ред. правописът и пунктуацията са запазени). На 29 май отново го кани със "17 те очаквам ако е добре за теб". През март същата година Божков търси министъра, защото "няма връзка със девойката". В съобщението до медиите бизнесменът уточнява, че говори за Мария Филипова - председател на ДКХ от февруари 2018 г., а понастоящем зам.-председател на Комисията за финансов надзор. "Ще има в 12 я видях и получи ценни указания", успокоява го Горанов.

Любопитно е, че двамата поддържат кореспонденция броени дни преди Божков да получи обвинения от прокуратурата. "Комисията ни съботира. Ти ли си казал или шефа ѝ го прави на своя глава", пита Божков на 15 януари тази година, на което министърът отговаря: "Комисията е спряла да прави каквото и да било до като не приключи имспекцията".

Двамата очевидно разговарят за започналите проверки, които установиха, че Васил Божков е спестявал такси към държавата от хазарта. "Това пречи на рутинната работа и няма общо с проверките. Нали го говорихме", обяснява бизнесменът. "Ще говоря с Сашо да не смесва нещата", отговаря Горанов, визирайки доскорошния шеф на комисията по хазарта Александър Георгиев.

Разговорите не са подбрани случайно. Мария Филипова е сред най-приближените хора на Владислав Горанов. Тя стана председател на ДКХ през февруари 2018 г., като професионалната ѝ биография преди това включва лице по регистрацията и младши юрисконсулт в Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, старши експерт в Министерството на правосъдието, главен експерт в Министерството на финансите и старши юрисконсулт в Българската банка за развитие. От ДКХ Филипова се изстреля в друго любимо място за заслужили преторианци - Комисията по финансов надзор. В момента тя е зам.шеф на КФН, с ресор "Надзор на инвестиционната дейност". Всичко това се случва, докато Филипова още не е навършила 33 години.

Смяната в ДКХ през 2018 г. беше изненадваща и без обяснения. Точно тогава се разрази огромен скандал с масираната реклама на хазарта по всички телевизии. Веднага след като беше назначена на поста, Филипова установи, че въпреки че по закон пряката забрана на хазарт е забранена, няма никакво нарушение с изобилието от игри на късмета по телевизиите.

Мария Филипова беше единствената, която не бе арестувана и на която не бе повдигнато обвинение от прокуратурата. Когато атакува ДКХ, прокуратурата проверяваше работата ѝ в периода 2014-2019 г. Тогава трима души са били председатели - Огнемир Митев, Мария Филипова, Александър Георгиев. Митев и Георгиев бяха арестувани и им бяха повдигнати обвинения за длъжностни престъпления.

Министърът на финансите Владислав Горанов продължава да твърди, че не е имал представа за поразиите в хазарта - въпреки че този бизнес е в неговия ресор и че той лично назначава председателя на Държавната комисия по хазарта.

Интересен детайл е, че Мария Филипова беше единствената, която бе поименно защитена от бившия съдружник на Васил Божков - Цветомир Найденов, на чиито показания основно се крепят обвиненията на прокуратурата. Той обясни, че всички шефове на ДКХ без Филипова и Калоян Кръстев са ходили за инструктаж в офисите на Васил Божков.

Въпреки че в ръководството на ДКХ се назначават основно хора, които са близки на финансовия министър Владислав Горанов, той упорито твърди, че никога не е знаел какво става там. "Ако се установи лична моя вина или компетентност по Закона за хазарта, тази отговорност не само че ще бъде поета, но тя ще се сведе до друг тип отговорност", каза той през февруари 2020 г. в отговор на журналистически въпрос дали самият той не трябва да понесе отговорност за това, че държавата е загубила над 500 млн. лв. заради неправомерните действия на Комисията по хазарта.

Той заяви категорично, че не е знаел за злоупотребите, които прокуратурата и държавната финансова инспекция установиха при работата на подопечната му ДКХ. Същото Горанов повтори и на пресконференция в парламента миналата седмица, след интервюто на Васил Божков по БТВ, в което той обяви, че за хазарта си е контактувал единствено и само през Горанов. Любопитна подробност е, че в края на 2016 г. от устройствения правилник на финансовото министерство отпада съществувал с години текст, който вменява на министъра задължението да извършва контрол върху спазването на законите при провеждането на хазартни игри.

 

МФ: Няма да коментираме

Министерство на финансите обяви, че няма да коментира пуснатите от Васил Божков смс-и. "Във връзка със засиления медиен интерес, породен от разпространените днес внушения от страна на г-н Васил Божков, Министерството на финансите припомня, че министър Горанов на брифинг в Народното събрание миналия петък, 8 май, коментира и изрази своята позиция относно твърденията на г-н Божков.

Поради това заявяваме, че финансовият министър няма да дава други изявления по твърдения и публични изяви на въпросното лице със задължения от 700 млн. лв. към държавната хазна", написа в съобщение финансовото министерство.

Коментар няма и от премиера Бойко Борисов. Вицепремиерът Томислав Дончев обаче допусна, че Горанов все пак ще даде някакво обяснение. Дончев защити Горанов и избегна пряк отговор на въпроса допустимо ли е да се говори по такъв начин с бизнесмени. "Убеден съм, че колегата Горанов съвсем скоро би коментирал и автентичността на кореспонденцията. Карате ме да влизам в ролята на анализатор, която ми е неприсъща. Изнесените скрийншотове подтвърждават това, което министър Горанов сам каза -  че се виждал с г-н Божков. Те са си комуникирали с цел да се виждат. Това потвърждават тези скрийншоттове. Всички останали коментари, интерпретации...", не довърши изречението Дончев.

На въпрос към председателката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова от Би Ти Ви за смс-тите нормално ли да има такава комуникация с финансовия министър, тя отговори: "Не съм ги видяла".

Депутатът от БСП Румен Гечев заяви в кулоарите на парламента, че финансовият министър Владислав Горанов трябва да подаде оставка, тъй като е осигурявал чадър над бизнесмена Васил Божков. „Държавната комисия по хазарта е помощен орган на министъра на финансите, подпомага министъра в надзорната дейност. Браво, и каква е надзорната дейност – няма ги 700 милиона. Няма значение какви са есемесите“, каза Гечев.

"Г-н Божков видяхме ли го в кабинета на премиера? Вие видели ли сте в Европа някъде премиерите да се срещат с футболни клубове, защото аз не съм видял. То не може да се срещаш по ловни стопанства и да си каниш ключови олигарси по кабинетите и после да пищиш, че ги няма парите. Така че да си взимат шапките и да си ходят“, каза депутатът от БСП Румен Гечев.

На практика коментар отказа и депутатът от ДПС Йордан Цонев. Пред Нова тв той обяви, че Горанов вече бил обяснил, че се е срещал с Божков. Веднага след това Цонев каза, че имало решение на парламентарната група на ДПС и на ръководството на Движението да не се коментира тази история. Това е работа на разследващите органи, добави още депутатът от ДПС.

 

Възможно ли е години наред Държавната комисия по хазарта /ДКХ/ да проспива ощетяването на държавния бюджет със стотици милиони левове покрай облагането на лотариите?

Още по темата