Медия без
политическа реклама

Варненският кмет обвини ГЕРБ в брутални лъжи

Общинската избирателна комисия проверява излязъл ли е той навреме от дружествата си

30 Яну. 2024Обновена
Благомир Коцев
Благомир Коцев

Общинският кмет Благомир Коцев и двама от районните - Цветнен Цветков в "Одесос" и Николай Желязков от "Приморски", тримата от ПП-ДБ, трябва да докажат, че навреме са напуснали фирмите си след избирането им през есента. При Коцев нещата засега са леки - срещу него просто има сигнал за дружества в Малта, търси се информация. За колегите му обаче директно са стартирани проверки за несъвместимост -  има данни за такава. Всичко това стана ясно от решения на Общинската избирателна комисия (ОИК) в морския град. От сайта на органа става ясно, че решенията за районните кметове са взети на 29 януари, а за Коцев на 18 януари. Но за казуса с градския кмет се разбира едва сега.

Справка в Malta Business Registry показва, че визираните в сигнала дружествата на Коцев са заличени. Но сигналът настоява и за по-голяма проверка. Междувременно Дарик радио съобщи, че същата процедура, пак по сигнал, е стартирана и за Маршаловите острови - търсят се фирми и там.

Скандалът доби публичност на 29 януари вечерта. Коцев излезе с позиция денонощие по-късно. В нея той определя като нагли лъжи атаките, дължащи се на "разбутване на кошера", "спиране на назначения на наши хора" и т.н. Коцев визира ГЕРБ: "По-рано този месец никому неизвестен сайт пуска сигнал до ОИК, че имам действащи фирми в чужбина. Категорично заявявам, че това е абсолютна лъжа, и че истината може лесно да се провери. Всички дружества, свързани с корабния бизнес на семейството ми, са заличени още преди няколко години, заедно със самата дейност. Още като областен управител, през 2022 г., преминах през всички възможни проверки за съвместимост с длъжността. Очевидно е, че атаката срещу мен и районните кметове е целенасочена и координирана от отстранената от власт партия и бившите ѝ активисти, понастоящем трудоустроени в ОИК. Спряхме процеси на тъмно, на назначенията на „наши хора“, на войнстващите бизнес-интереси над обществените. Нямам участие в търговски дружества – нито в български, нито в чуждестранни". (Пълното изявление на Коцев - тук).

 

СИГНАЛИ И РЕШЕНИЯ

Сигналът срещу Благомир Коцев за Малта е подаден от името на радио и телевизия „Истина и свобода“, чрез лицето Александър Иванов. Иска се проверка има ли участие Коцев в следните търговски дружества: Vengen Shipping Limited, Ocean Lines Company Limited, Ahilleos Maritime Limited, Linden Shipping Limited, Boden Shipping Limited, Norden Shipping Limited, Harley Shipping Limited, Alaya Shipping Limited, Santa Rosa Shipping Limited. Настоява се за проверка и на други търговски дружества в Малта. Съответно ОИК - Варна е поискала информация от Търговския регистър на островната държава. Но отговорът е, че данните могат да бъдат предоставени само след изрично съгласие на Коцев. Затова комисията му дава възможност до 1 февруари да депозира писмено съгласие за предоставяне на извлечение от регистъра на Малта - за притежание на дялове или пък назначения. Освен това до 7 февруари Коцев директно може да депозира в ОИК документи, опровергаващи сигнала.

При Цветков и Желязков направо към сигналите са приложени разпечатки от нашия търговски регистър. Там първият фигурира с ЕТ „ТУКИ – ЦВЕТКОВ", а вторият като ликвидатор на търговско дружество „Контекст Плюс“. От сайта на ОИК не става ясно чии са сигналите. На двамата е посочен законовия срок за писмено възражение. Засега няма информация те и Коцев обжалвали ли са решенията.

 

ИСТОРИЯ

Подобни скандали са чести в България. Макар развръзката да е различна, понякога се стига до частични избори в големи градове. Например избраният през 2019 г. кмет на Благоевград Румен Томов оцеля няколко месеца. Затова варненските казуси не са безобидни, особено, към момента, за районните кметове.

Нови избори за кмет се задават в Благоевград, след като Върховният административен съд (ВАС) обяви решението си за отстраняване от кметския пост на Румен Томов.

Преди да влезе в политиката (областен управител при четворната коалиция) Благомир Коцев бе известен като наследник на мощен бизнес, дължащ се на баща му Рубин Коцев. Освен комплекс "Хоризонт" в Морската градина, фамилията има позиции и в корабния бранш - визираните в сигнала малтийски фирми вероятно са част от него. За Цветнен Цветков също се знаеше, че се занимава с бизнес, като през 2010 г. стана печално известен с репортаж на "Господари на ефира" за неплатени заплати. Желязков не бе популярен.

 

РЕГИСТЪР

Проверка в Malta Business Registry не е трудна. Към момента не се потвърждава сигналът за Малта. Данните са такива, каквито са съобщени от Коцев. Ето информация например, че три от визираните фирми са заличени:

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата