Медия без
политическа реклама

Варненски родители бяха задържани за смъртта на децата им при пожар

10 Окт. 2021Обновена
Булфото
Причините за пожара, в който загинаха децата, все още се изясняват.

Две деца загинаха вечерта в събота при пожар в апартамент на първия етаж в бл. 406 на варненския квартал "Владислав Варненчик".  Жертвите са момиче на 4 г. и момче на 1 г. Невредими са майката и бащата. Унищожен е целият апартамент. Родителите бяха задържани с обвинение за причиняване на пожара.

"Сигналът за силно задимяване в стълбищна клетка на жилищен вход е получен след 22 часа. То идвало от горящ на първия етаж апартамент. Пламъците са излизали от отворената входна врата на апартамента и терасата. На място са се отзовали 4 екипа на пожарната", съобщи говорителят на полицията Светла Златева.

Пострадала е и жена на 77 г.  - вдишала дим, настанена е в Клиниката по токсикология на военна болница без опасност за живота. Тя е живеела на третия етаж в същия блок. Няма пострадали и не са нанесени материални щети по останалите апартаменти.

Причините за пожара все още се изясняват, но Златева категорично отрече информацията за взрив на газова бутилка или бойлер.

По информация на БНТ в апартамента е живяло под наем 4-членно семейство. От около седмица то нямало ток поради неплатени сметки. Затова фамилията приготвяла храната си на малък газов котлон.

По-късно през деня с официални обяснения излезе и окръжната прокуратура във Варна. "Родителите на двете деца, намерени мъртви в апартамент в ж.к. "Владислав Варненчик", са привлечени към наказателна отговорност за палеж с последвали значителни вреди и последвала смърт – престъпление по чл. 330, ал. 3 от НК", заяви окръжният прокурор Красимир Конов. Той добави, че мъжът и жената са задържани за до 72 часа. За престъплението, за което родителите са привлечени към наказателна отговорност, законът предвижда от 5 до 15 години затвор.

Прокурор Конов отрече плъзнали малко по-рано през деня информации, че с пожара е опитано да се прикрие двойно убийство, извършено преди това. Аутопсията на едногодишното дете установила по категоричен начин, че смъртта е настъпила след вдишване на дим. "За умишлено убийство не можем да говорим в случая", заявиха разследващите. Аутопсията на другото дете не е готова.

Смята се, че пожарът е възникнал от човешка дейност. Огнището е било в помещението на децата.

Родителите живеели от година и половина на адреса, като от известно време наистина било спряно електрозахранването поради неплатени сметки. Експлозията, която са чули съседите, е била от малка газова бутилка, но в следствие от пожара, а не причинена от него.

По време на инцидента майката е била в апартамента. Бащата е бил навън, прибрал се е и извел майката. Опитали са се да изведат децата, но безуспешно. Родителите са познати на полицията, като тепърва ще се изследва тяхното психическо здраве и поведението им.

С майката се водят активни разговори, като тя променя непрекъснато версията си. Родителите са посещавани от социалните служби, но няма данни да са малтретирали децата си.

Още по темата