Quantcast

Медия без
политическа реклама

Варненски родители бяха задържани за смъртта на децата им при пожар

10 Окт. 2021Обновена
Булфото
Причините за пожара, в който загинаха децата, все още се изясняват.

Две деца загинаха вечерта в събота при пожар в апартамент на първия етаж в бл. 406 на варненския квартал "Владислав Варненчик".  Жертвите са момиче на 4 г. и момче на 1 г. Невредими са майката и бащата. Унищожен е целият апартамент. Родителите бяха задържани с обвинение за причиняване на пожара.

"Сигналът за силно задимяване в стълбищна клетка на жилищен вход е получен след 22 часа. То идвало от горящ на първия етаж апартамент. Пламъците са излизали от отворената входна врата на апартамента и терасата. На място са се отзовали 4 екипа на пожарната", съобщи говорителят на полицията Светла Златева.

Пострадала е и жена на 77 г.  - вдишала дим, настанена е в Клиниката по токсикология на военна болница без опасност за живота. Тя е живеела на третия етаж в същия блок. Няма пострадали и не са нанесени материални щети по останалите апартаменти.

Причините за пожара все още се изясняват, но Златева категорично отрече информацията за взрив на газова бутилка или бойлер.

По информация на БНТ в апартамента е живяло под наем 4-членно семейство. От около седмица то нямало ток поради неплатени сметки. Затова фамилията приготвяла храната си на малък газов котлон.

По-късно през деня с официални обяснения излезе и окръжната прокуратура във Варна. "Родителите на двете деца, намерени мъртви в апартамент в ж.к. "Владислав Варненчик", са привлечени към наказателна отговорност за палеж с последвали значителни вреди и последвала смърт – престъпление по чл. 330, ал. 3 от НК", заяви окръжният прокурор Красимир Конов. Той добави, че мъжът и жената са задържани за до 72 часа. За престъплението, за което родителите са привлечени към наказателна отговорност, законът предвижда от 5 до 15 години затвор.

Прокурор Конов отрече плъзнали малко по-рано през деня информации, че с пожара е опитано да се прикрие двойно убийство, извършено преди това. Аутопсията на едногодишното дете установила по категоричен начин, че смъртта е настъпила след вдишване на дим. "За умишлено убийство не можем да говорим в случая", заявиха разследващите. Аутопсията на другото дете не е готова.

Смята се, че пожарът е възникнал от човешка дейност. Огнището е било в помещението на децата.

Родителите живеели от година и половина на адреса, като от известно време наистина било спряно електрозахранването поради неплатени сметки. Експлозията, която са чули съседите, е била от малка газова бутилка, но в следствие от пожара, а не причинена от него.

По време на инцидента майката е била в апартамента. Бащата е бил навън, прибрал се е и извел майката. Опитали са се да изведат децата, но безуспешно. Родителите са познати на полицията, като тепърва ще се изследва тяхното психическо здраве и поведението им.

С майката се водят активни разговори, като тя променя непрекъснато версията си. Родителите са посещавани от социалните служби, но няма данни да са малтретирали децата си.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?