Медия без
политическа реклама

Варна ще строи новата библиотека със 79 млн. лв.

Проектът влезе в актуализацията на общинските проекти, гласувани от Народното събрание

18 Апр. 2024
Сградата чудо.
Сайт на студио АМАРХ
Сградата чудо.

Проектът за нова библиотека на Варна се придвижва скоростно, обявиха днес кметът Благомир Коцев и общинският пресцентър в доуточнения по темата. Първият пирон трябва да е забит до 29 юли, а стойността на инвестицията нараства на 78.8 млн. лв., вместо досегашните 60 млн. лв. Сумата се обяснява с финални количествено-стойностни изчисления. Трябва да я даде държавата.

Коцев при приемането на поста имаше доста резерви за проекта. Търсеше му друго място, искаше да прави обществени дискусии, смаляване на зданието. Срещу проекта са негови електорални поддръжници (на ПП-ДБ) - мотивите "против" са нова сграда в презастроения център и унищожаване на дървета. Но след подробно запознаване с материята явно е преценено, че сградата трябва да се реализира и няма време. На 29 юли изтича удължаваното вече разрешително за строеж - без възможност за ново. Така сградата, проектирана след международен конкурс през 2015 г. от холандското студио Architects for Urbanity, трябва да се появи в пълните планирани параметри на вече избрания терен - паркинга на общината.

До 29 юли трябва да се измине пътят до обявяване на обществена поръчка, избор на изпълнител, договор, други задължителни процедури и старт на строежа. "Всички дирекции  са натоварени максимално това да се случи", заявиха от общината. Факт е обаче, че ако има обжалване, срокът няма да бъде спазен и всичко пропада. От общината твърдят, че нямат план Б, искат проектът да се реализира - и се надяват да не се появи някой, който със свое индивидуално действие (обжалване) стопира  нещо толкова хубаво за всички варненци. Също така държат да не се забравя, че за 8 месеца трябва да се вършат неща, които предишната администрация не направи 8 години (при Иван Портних и ГЕРБ финансиране бе намерено само за проект, не и за строителство).

Реално за "зелената светлина" за проекта във Варна се знае от няколко седмици. Но официалната информация дойде днес.

Новата сума от 78.8 млн. лв. бе гласувана вчера в Народното събрание при актуализацията на общинските проекти, за които по идея на Асен Василев към местните хазни ще се насочат към 4 млрд. лв. През тази година средствата за библиотеката се увеличават от 5.5 млн. лв. на 15.7 млн. лв. Всичко от финансирането ще бъде загубено, ако до 29 юли не бъде открита строителната площадка. Парите ще се отпускат до 2026 г. включително, под условието да текат дейности -  тоест до 2026 г. трябва да е построена значителна част от сградата.

Концепцията е новата библиотека да бъде не само дом на книги, но и социална сграда с множество функции, емблема на града като културно средище:

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата