Медия без
политическа реклама

Ваня Григорова оспорва в съда изборите в София

''Тези избори не са приключили'', заяви кандидатът на БСП и ''Левицата'' за кмет на столицата

06 Ноем. 2023Обновена
Ваня Григорова
Илияна Димитрова
Ваня Григорова

Кандидатът на БСП и ''Левицата'' за кмет на София Ваня Григорова, която загуби битката за столицата на балотажа вчера, ще оспорва резултатите от вота в съда. Това стана ясно на пресконференция, в която взеха участие председателят на БСП - София Иван Таков и бившият зам.-министър на електронното управление Благовест Кирилов.

"Ще бъда първата, която ще поздрави Васил Терзиев, ако съдът реши, че резултатите от изборите са законосъобразни", заяви Григорова. И обясни какви стъпки ще бъдат предприети от щаба ѝ: ''В момента се прави сравнение между протоколите на секционните избирателни комисии и публикуваните на сайта на ЦИК. Събираме всички сигнали за нередности и още утре или вдруги ден ще ги внесем. Имаме седем дни, за да аргументираме нашите опаснения за случили се изборни нередности'', обясни Григорова. С което даде да се разбере, че ''тези избори не са приключили''.

По-рано през деня председателят на коалиционния съвет на "Левицата" Костадин Паскалев, който бе част от екипа на Ваня Григорова в кметската надпревара, заяви за БНР, че имам чисто юридически аргументи за обжалване на изборите в София.

ОБВИНЕНИЯ

Григорова премина към обвинения, че срещу нея и екипа ѝ е бил ''впрегнат целият властови, финансов и технически ресурс, с който разполага ПП-ДБ и ГЕРБ''. ''Преборихме се с едната сглобка, малко не ни остана да се преборим с другата част от сглобката'', заяви Григорова. И допълни, че е налице двойно увеличение на хората, които са я подкрепили между първи и втори тур, като допусна, че ''действително сигурно разликата е още по-голяма''. 

МАШИНИ И ПРОТОКОЛИ

Бившият зам.-министър на електронното управление Благовест Кирилов, който е и част от екипа на Григорова, коментира, че ''машините са удостоверени неправомерно''. Той обясни, че на сайта на министерството на електронното управление има публикуван хеш код, за който обаче не е сигурно, че е генерираният хеш код заради хаотичната ситуация покрай изборите. Кирилов припомни, че след приключването на довереното изграждане на машините, се е генерирал хеш кодът, но ''виждаме, че пише, че кодът не може да бъде валидиран''. ''Не сме сигурни дали това е хеш кодът и какво се случва. Как никой не е видял, че това се е случило", каза Кирилов.

След което показа протокол от София, община ''Средец'', в който обаче не са въведени резултати. ''Този протокол отива в този вид в ОИК за обработка. Води се финален'', каза Кирилов. 

ЛИДЕР НА БСП ИЛИ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СОС?

Ваня Григорова заяви, че на дневен ред не стои въпросът дали тя ще е председател на Столичния общински съвет (СОС), тъй като главната цел сега е ''гарантиране честността на изборите''. Тя също така подчерта, че не е член на БСП и няма как да се бори за лидер на партията на мястото на Корнелия Нинова. ''Нека всички да се успокоят. На дневен ред е София”, отсече Григорова.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?