Quantcast

Медия без
политическа реклама

Машините за гласуване получиха удостоверение за годност

По-рано бе публикуван и хеш кодът

02 Ноем. 2023Обновена
Министерство на електронното управление
Това е генерираният хеш код.

Министерството на електронното управление (МЕУ), Българският институт по метрология (БИМ) и Българският институт за стандартизация (БИС) удостовериха съответствието на техническите устройства за машинно гласуване за балотажа на местните избори на 5-ти ноември. Екипите на трите институции работиха интензивно и в непрекъснат режим в последните дни, за да извършат процедурата и да осигурят протичането на честни и демократични избори в неделя. За това съобщи МЕУ.

Докладът за оценяване на съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията на Изборния кодекс и техническата спецификация и решението за удостоверяване са изпратени в Централната избирателна комисия (ЦИК).

Вчера вечерта приключи решаващият етап от процедурата, с която се удостоверява, че машините за гласуване могат да се използват на изборите - т.нар. доверено изграждане на софтуера на устройствата.

За това съобщиха от министерството на електронното управление (МЕУ) - ведомството, което попадна в центъра на скандала с машините миналата седмица, който стана основание Централната избирателна комисия (ЦИК) да отмени машинния вот. Впоследствие, Върховният административен съд постанови, че няма причина машините да се използват за балотажа.

След тази част от процедурата партиите и коалициите, регистрирани за вота, се запознаха с изходния код на машините; продължиха и проверките на машините от техническите екипи на министерството, които се извършиха според специална методика; впоследствие се подготви доклад за удостоверяването на съответствието на устройствата с изискванията на Изборния кодекс; накрая министърът на електронното управление Александър Йоловски, заедно с шефовете на институтите по стандартизация и метрология, подписаха решение, с което удостовериха, че устройствата са годни за употреба, и го пратиха на ЦИК, която да нареди разпращането на машините по избирателните секции. Комисията съобщи, че в 5900 секции ще се гласува с устройствата на балотажа на 5 ноември.

Беше генериран нов хеш код. Това е поредица от символи, която е уникална за софтуера. Той е публичен, трябва да е еднакъв за всички машини и да се изписва на всяка бюлетина. Кодът е:

E85541B6097EEB6DC00214D5AC78610071F61C3C72A00588A27E87117C80EFF2

Единствената друга информация за процедурата, която предостави МЕУ, беше "контролната сума на ядрото на операционната система" на машините:

6A 0E B4 06 63 A1 3B 9D 9E 0F 6A 6F AA 74 D6 86 23 26 3C 59 92 5D 54 10 A7 B8 DB EA 97 24 96 8C

Какво трябва да означава това, никой не си дава труда да обясни. Още повече, че на самата снимка, предоставена от МЕУ за кода, се вижда екран, на който пише: "Can not validate the kernel hash. File: expected.hash is not present." Иначе казано, въпросната контролна сума не може да бъде валидирана, тъй като липсва определен файл.

Във Фейсбук възмутен потребител написа под съобщението на МЕУ: "Хора, малко по-сериозно! Обяснете какво е това. Кажете защо го споделяте. Обяснете какво е expected.hash., защо го няма. Наистина ли мислите че това е ОК начин да се комуникира по тази толкова чувствителна тема?" А друг се присмя: "Пише си ясно Can not validate. Юнашко доверено изграждане."

Още по темата