Quantcast

Медия без
политическа реклама

Валентин Златев: Всички граници на търпимост са преминати

И бизнесменът, и Корнелия Нинова отричат да са имала обща среща с Васил Божков

11 Юни 2020Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

"С ясното съзнание, че съм публична личност, често през годините съм подминавал с мълчаливо търпение многобройните злоупотреби с името ми. Смятам обаче, че към днешна дата всички граници на търпимост са преминати". Това обяви в официална позиция до медиите бизнесменът Валентин Златев.

В нея той изрично посочва, че никога не е участвал в разговор между Корнелия Нинова и Васил Божков, каквито внушения дойдоха от депутати от ГЕРБ. "Това са тотални глупости, които отказвам да коментирам", пише Златев.

"Във връзка с опитите на известни и неизвестни политици да бъда причислен към т. нар. „олигархия на прехода“, заявявам, че в течение на 20 години съм бил мениджър на едни от най-успешните български предприятия, инвестирали над 3,6 милиарда долара в България", посочва още бизнесменът, който дълги години управляваше "Лукойл България", а сега е шеф на контролния съвет на фирмата.

За този период в хазната са внесени преки и косвени данъци за над 21 милиарда долара, разкрити са пряко или чрез свързани с тяхната дейност производства над 13 000 работни места и винаги са спазвали стриктно всички закони, заявява Златев и добавя:. "Ако въпросните господа не могат да направят разлика между мениджър и собственик, ги съветвам да се обърнат към някой от многобройните високопрофесионални български юристи, които да им помогнат да разберат тази разлика".

Преди дни ГЕРБ обяви, че ще подкрепи създаването на анкетна комисия в парламента, която да изследва прехода и конкретно - "кой създаде Валентин Златев, Баневи, Бобокови, Божков, всичките кредитни милионери, подплатени от кадрите на ДС, защото те бяха в основата на този криминален преход". Златев беше акцент при оповестяването на плановете за комисията.

"БСП да каже защо например през 2008 г. и 2013 г. са били опрощавани огромни загуби на групата на "Лукойл", което е довело до неплащане на данъци за периоди от години напред", каза депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов. ГЕРБ ще се включат активно в работата на комисията, която щяла да покаже връзката между БСП и криминалния преход. ГЕРБ смята, че БСП иска да върне Божков в страната, но не в ареста, а на старите му позиции в бизнеса.  Депутатите от ГЕРБ съобщиха още за среща между Божков, Нинова и Златев, която била символ на паралелна държава.

Валентин Златев категорично отрича да е имало такава среща. "С ясното съзнание, че съм публична личност, често през годините съм подминавал с мълчаливо търпение многобройните злоупотреби с името ми. Смятам обаче, че към днешна дата всички граници на търпимост са преминати. Не знам за какво съм „следващият“, но следващият ми ход е да защитя правата си по съдебен ред", пише той.

Петролният бос, който дълги години беше приятел по карти на премиера Бойко Борисов, трябва да се яви на разпит в прокуратурата на 22 юни. Той е призован като свидетел, но не е ясно по кое дело.

"По повод спекулациите относно предстоящите ми свидетелски показания, вярвам, че България е правова държава, член на Европейския съюз, и декларирам, че винаги съм спазвал нормите на закона", завършва Златев.

 

Нинова: Никога не съм стъпвала в офиса на Васил Божков

Познавам тактиката на Борисов. Когато е притиснат в ъгъла, той и ГЕРБ винаги се опитват да въвлекат и опозицията в проблема и да прехвърлят отговорност. В личен план - в последните месеци срещу мен се води изключително агресивна компроматна война заради избора на председател на БСП. Изхождайки от тези две неща, виждам, че ГЕРБ се опитват да въвлекат мен и чрез мен БСП в този казус. Това заяви в същото време лидерът на БСП Корнелия Нинова на среща с партии и организации за лявата политика след кризисния период, цитирана от пресцентъра на БСП. 

И тъй като той вероятно ще продължи дълго, и за да не се налага да отговарям на всяка димка, хвърлена от тях - ще ви кажа следното: Никога не съм стъпвала в офиса на Васил Божков. Не съм пращала и посредници. Никога не съм искала или получавала от Божков сам или в присъствието на Златев пари или подкрепа, или друга облага за себе си- лично или като председател на БСП за партията, добави Нинова. 

Всеки, който твърди, че съм имала тайни договорки с него и други бизнесмени, да извади доказателства или да сигнализира органите за извършени от мен нерегламентирани действия. Да започват сега да отговарят на въпроси онези, които 11 години управляват България, каза още лидерът на БСП.