Quantcast

Медия без
политическа реклама

Управляващите: Правителството няма да подаде оставка

17 Юли 2020Обновена

Posted by Boyko Borissov on Wednesday, July 15, 2020

Кабинетът "Борисов 3" остава - това решиха ГЕРБ и "Обединени патриоти" на коалиционен съвет вчера. Те стигнаха и до заключението, че тримата министри, които основната управляваща партия поиска да бъдат сменени - Владислав Горанов, Емил Караниколов и Младен Маринов, запазват постовете поне засега.

"Винаги колективният разум е по-добър от индивидуалния. Обсъдихме въпроса и решихме, че не трябва да се бърза. Не трябва Борисов сам да взима решения. Отложихме решението за сряда. Ще седнем спокойно и ще обсъдим, може да има и други оставки”, коментира пък днес сутринта пред Нова телевизия лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

 

"Сега" припомня събитията от вчера: 

"Коалицията запазва своята стабилност и в този състав ще продължи управлението на държавата до завършване на мандата до пролетта на следващата година", заяви съпредседателят на ОП Валери Симеонов. 

Като приоритет на управляващите в момента той открои преодоляването на вота на недоверие, внесен от БСП. С въпроса за евентуални промени в състава на кабинета ще се занимаваме след това, отсече той. 

Премиерът Бойко Борисов обяви, че прекалено тежки проблеми ще налегнат страната, ако правителството си отиде. "Ако имаме политическа класа, днес трябва да мислим какво ще правим тогава - ноември, декември, януари, февруари. В чии ръце ще гръмне кризата? Ще пострада народът, ще пострадат огромни маси, казвам го с цялата си любов към държавата. Да не би да е удоволствие да си премиер? Да не би това да е някаква приятна работа?", ожали се той. И самодоволно попита: "Кой от тези на площада е по-опитен от нас?"

По думите му властта има пълната подкрепа на своите западни партньори, свидетелство за което е приемането ни в "чакалнята" на еврозоната. Борисов дори се похвали и с обаждане от бившия президент Георги Първанов, който го подкрепил.

Той се извини на патриотите, че е отстранил трима министри, без да ги пита: "Когато партията иска действия, аз ги привеждам в изпълнение, затова са оставките на министрите." Не пропусна да каже по няколко ласкави думи за загубилите правителствените си постове Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов.

Борисов поиска от съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов да каже с кого смята да управлява. "Или пак върши черната работа на БСП и ДПС, за да могат да съборят ГЕРБ? ... Днеска нямат ли интерес да пият кафе, да се къпят на Росенец? Медийни акции, да се покажат и толкоз", презрително отбеляза Борисов.

"Най-гротескното е, че партия като БСП може да иска вот на недоверие. Мотивите им са изсмукани от пръстите", отбеляза премиерът по адрес на основната опозиционна сила. "На вота трябва да покажем, че управляващата коалиция си има своето мнозинство в парламента. Ако искат и милеят за държавата опозиционните партии, трябва да кажат как виждат минаването през тази икономическа криза и медицинска, която се задава", допълни той. 

"Служебно правителство - абсурд. Тогава ще се подмени протестът с наш протест заради този президент, незрял .... Шиши му реди кабинета, но нямаше протест, Христо Иванов не излезе да каже - ама как Шиши нареди на Радев служебното правителство, а сочи моите министри, които са постигнали безкрайно добри резултати. Това не ви ли интересува, не е ли зависимост", разпали се той, обвързвайки президента Румен Радев и Христо Иванов с депутата бизнесмен от ДПС Делян Пеевски.

По повод близкото бъдеще Борисов се ангажира да "направим огромен ремонт на кабинета". 

"Коалицията като мнозинство в парламента е стабилна и няма да има проблем с подадения вот на недоверие", коментира и  вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Според него в създалата се ситуация вариантите са два - "ново правителство в рамките на настоящия парламент, с или без премиер Борисов - въпрос на разговори в коалицията, или предсрочни избори". Според Каракачанов вторият вариант не е добро решение на фона на рисковете пред страната. "Диалогът трябва да доведе до разбирателство, до ясна програма в рамките на следващите 7-8 месеца. Иначе алтернативата е ясна - предсрочни избори, много шарен и раздробен парламент, може би невъзможност за съставяне на правителство, нови избори и така 10-11 месеца служебни правителства без парламент", счита Каракачанов. 

 

РЕАКЦИИ

"Сега научавам, че г-н Пеевски е наредил служебния кабинет преди три години и моите поздрави към него, защото този кабинет произведе най-успешните избори от години, повиши събираемостта на доходите, защото имаше пресичане от контрабандни канали. Значи, той е направил чудесен и много успешен служебен кабинет", коментира пред БНР проф. Огнян Герджиков, който беше служебен премиер във въпросния кабинет на президента Румен Радев. Герджиков припомни, че Борисов след това е ползвал хора от служебното правителство за своя кабинет, "така че очевидно подборът е бил много добър".

"Борисов е прав, че идват тежки месеци, няма съмнение, че месеците са важни и за целя свят. Затова е важно как ще се управлява държавата", каза още Герджиков. И допълни, че може би показното влизане на прокуратурата в президентството не беше добър ход. "Но това е моето лично мнение, не като на юрист", каза той. 

"Основният лобист на Сараите в правителството е Борисов. Той е доказал, че е много добър политически илюзионист и имитатор. За пореден път се опитва да ни излъже, като имитира разграничаване от Сараите, изваждайки тримата министри, за които има информация, че са посочени от Сараите", реагира и съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов в интервю за БНР. Според него премиерът "се е охрабрил" от вчера до днес. "Хората на площада казват, че искат оставка на Борисов и Гешев заради липса на борба с корупцията и наличие на корупция. Протестът не е удовлетворен от тези маневри, схваща какви опити се правят и няма да приключи", допълни Атанасов.

Според него Борисов и "неговата кохорта" имат много сериозен страх от служебно правителство на Румен Радев, защото то би могло да извади на показ много корупционни далавери на управляващите в момента.

Още по темата