Медия без
политическа реклама

Турският външен министър изненадващо се срещна с Карадайъ

ДПС пусна снимки на Хакан Фидан и с Делян Пеевски и Джевдет Чакъров

30 Яну. 2024Обновена
Фейсбук
Мустафа Карадайъ и Хакан Фидан

Турският министър на външните работи Хакан Фидан изненадващо започна визитата си в България с доскорошния шеф на ДПС Мустафа Карадайъ. Това става ясно от пост във Фейсбук на самия Карадайъ.

"Тази вечер имахме протоколна среща с министъра на външните работи на Турция г-н Хакан Фидан, на която обсъдихме добросъседските и приятелски отношения между България и Турция", пише бившият шеф на ДПС.

Снимките са правени очевидно в резиденцията на турския посланик, която се намира в центъра на София. На едната са Фидан, който преди да стане външен министър беше шеф на турското разузнаване, и Карадайъ, а на другата са двамата с турския посланик Айлин Секизкьок.

Нейният мандат приключва съвсем скоро. Само преди дни стана известно, че Турция изпраща много ключов човек за нов посланик в България. Мехмет Саит Уянък ще наследи поста на Айлин Секизкьок в София. Уянък досега бе началник на кабинета на външния министър. Заемал е различни длъжности в Министерството на външните работи на Турция, бил е главен консул на Турция в Женева. 

Турция изпраща много ключов човек за посланик в България. Мехмет Саит Уянък ще наследи поста на Айлин Секизкьок в София. Външният министър на Турция Хакан Фидан е обявил имената на новите посланици, съобщи Анадолската агенция, цитирана от БНР. https://www. segabg.

Всичко това се случва, след като след оставката на Мустафа Карадайъ ДПС бе поето отново временно от Ахмед Доган, а за основен фаворит за поста бе обявен санкционираният от САЩ по закона "Магнитски" Делян Пеевски. В началото на януари т.г. Доган рязко смени концепцията и предложи в извънредно обръщение към структурите на ДПС партията да има двама съпредседатели и това да са Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. Това се налага с цел стабилизиране на ДПС в традиционните райони на ДПС и разширяване на партийното строителство в нетрадиционните райони, обясни тогава Доган. Конференцията на ДПС трябва да се състои през февруари 2024 г.

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган предложи в извънредно обръщение към структурите на ДПС партията да има двама съпредседатели и това да са Делян Пеевски и Джевдет Чакъров.

Чак във вторник сутринта ДПС пусна снимки с Фидан и с номинираните за съпредседатели на ДПС Делян Пеевски, председател на ПГ и Джевдет Чакъров. Изрично се посочва, че срещата е била в официалната резиденция на посолството на Турция в София

Стокообменът между България и Турция надхвърли седем млрд. долара, бихме желали да постигнем целта от десет млрд. възможно най-скоро. Това пък каза пред журналисти министърът на външните работи на Турция след официалната си среща с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел в МВнР, цитиран от БТА.

Днес повече от всякога се нуждаем от разумни политики, които дават приоритет на сигурността и стабилността в нашия регион. Като страни от региона трябва да задълбочим и засилим сътрудничеството си, коментира Фидан. На днешните ни срещи обсъдихме нашите двустранни отношения. Бихме искали да проведем заседание на съвета за сътрудничество на високо ниво, добави той.

Обсъдена е била и войната в Украйна. Доволни сме от създаването на Противоминна военноморска група в Черно море (МСМ Black Sea). Ще продължим да прилагаме стриктно конвенцията от Монтрьо, заяви Фидан.

Почти целия си износ за Европа Турция осъществява по сухоземен път през България. Поради тази причина сме в постоянен контакт с българските власти, за да улесним преминаването на границата на камионите ни, коментира министърът и добави, че този въпрос е бил засегнат и днес. България е основен маршрут на гражданите ни, живеещи в Европа, допълни той.

Във време, в което сме изправени пред предизвикателства като тероризъм и незаконна миграция, всички наши институции си сътрудничат с българските си колеги. Мюсюлманското население в България е друго важно измерение на нашите отношения, отбеляза Фидан.

Отдаваме голямо значение и на реставрацията и съживяването на нашето културно наследство в България по начин, който да отговаря на духа на сътрудничеството помежду ни, каза още министърът.

България ще продължи да подкрепя европейския път на Турция, заяви от своя страна Мария Габриел.  Приветстваме одобряването от президента Ердоган на протокола за присъединяване на Кралство Швеция към НАТО. Сътрудничеството между България и Турция в областта на миграцията е от особена важност не само за България, а за целия ЕС, коментира още тя..

По думите ѝ в областта на културата и образованието имаме добро сътрудничество и директни контакти. Приветстваме намерението на Турция да представи многонационално досие за културата на киселото мляко и ще срещне нашата подкрепа то да бъде признато за нематериално културно наследство от ЮНЕСКО, добави тя, цитирана от БТА.

Мария Габриел благодари на президента Реджеп Тайип Ердоган за поканата за визита в Турция след март.

 

 

Още по темата