Медия без
политическа реклама

Тръгва делото за дискриминация срещу Слави Трифонов заради "Песен за Лена"

03 Ноем. 2023
Слави Трифонов
Илиана Димитрова
Слави Трифонов

Първото заседание в производството за дискриминация срещу лидера на ИТН Слави Трифонов и фирмата му "Седем-осми" АД е насрочено за следващата седмица. Това видя "Сега" в регистъра на Комисията за защита от дискриминация (КЗД).

Повод за жалбата е "Песен за Лена", която беше пусната в социалните мрежи и партийната тв "7/8" през февруари. В нея главен герой е Лена Бориславова - бивш началник на кабинета на Кирил Петков, докато той беше премиер. В песента по адрес на Бориславова се сипят намеци и определения, които прекрачват всякакви граници на политическа сатира с добър вкус.

Жалбата в КЗД обаче не е подадена от Бориславова, а от Геновева Тишева. В момента Тишева, която е юрист, кара втори мандат като член на Комитета на ООН по премахването на дискриминацията спрямо жените. Тишева е и в Съвета на настоятелите на фондация "Български център за джендър изследвания". 

За производството пред КЗД първи съобщи самият Трифонов в подкаста на рапъра Йонислав Йотов-Тото. Според него сценаристите са направили песента, той е чувал само първия куплет и няма "представа за какво пеят, но трябва да имат свободата да я изпеят".

Преди комисията да насрочи процедурата в открито заседание, тя минава през фаза "проучване", по време на която се събират писмени доказателства, необходими за пълното изясняване на казуса, като може да се ползват и външни експерти.

Всички лица, държавни и местни органи са длъжни да съдействат, да предоставят исканите сведения и документи и да дават необходимите обяснения. След проучването производството влиза във фазата на откритите заседания и накрая - КЗД обявява решението си. То не е окончателно и може да се атакува в съда.

КЗД може да налага глоби и санкции, както и да прави предписания, ако установи нарушения.

Междувременно Бориславова заведе гражданско дело за обезщетение срещу "Седем-осми" АД заради въпросната песен. В иска си за 40 000 лв. тя обяснява колко засегната и разстроена е била от песента, в която има обидни, грозни и вулгарни думи. Обявявайки, че е завела дело срещу сценаристите на Слави Трифонов, Бориславова каза и че ще има и още искове, но такива все още не са станали публично известни.

"След сценаристите следват още няколко срещу мними обществени говорители и жълти медийни бухалки", посочи тя във Фейсбук. Този процес е насрочен за февруари догодина.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?