Quantcast

Медия без
политическа реклама

Трифонов: ГЕРБ, БСП и ДПС показаха защо върнахме мандата

Президентът поиска от "Има такъв народ" подкрепа за актуализация на бюджета

28 Апр. 2021Обновена
Президентът връчи мандата на ИТН

Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на „Има такъв народ“

Posted by bTV Новините on Tuesday, April 27, 2021

Слави Трифонов пробва да обясни през Фейсбук причината, която е накарала него и партията му да върнат мандата. "Уважаеми сънародници, днес се случиха две неща. Първо: “Има такъв народ” върна  мандата за съставяне на правителство. И второ: ГЕРБ, БСП и ДПС показаха защо “Има такъв народ” трябваше да върне мандата", обяви Трифонов, без да конкретизира какво точно има предвид.

 

Уважаеми сънародници, днес се случиха две неща. Първо: “Има такъв народ” върна мандата за съставяне на правителство. И второ: ГЕРБ, БСП и ДПС показаха защо “Има такъв народ” трябваше да върне мандата.

Posted by Слави Т. Трифонов on Wednesday, April 28, 2021

Часове по-рано номинираната за премиер Антоанета Стефанова от "Има такъв народ" върна веднага мандата за съставяне на правителство, както преди два дена обяви лидерът на партията. Притеснена бившата световна шампионка по шахмат заяви пред президента Румен Радев, че няма да се възползват от възможността, защото "няма как да влязат в безпринципни коалиции". Радев пък разочаровано й отвърна, че в криза като днешната "България се нуждае от редовно и ефективно правителство".

"Затова на всеки мандат се гледа с особена надежда, но разбирам и вашите мотиви. Защото устойчиво и ефективно правителство не може да бъде създадено на базата на безпринципни договорки и не може да бъде ангажимент само на една партия", допълни президентът. Според него обществото ни от години очаква "изсветляване на изборния процес и не по-малко значима е устойчивостта в социално-икономическата политика в условията на криза".

"В тази връзка са особено важни някои решения на българския парламент", каза Радев пред представителите на втората по големина сила в Народното събрание. Той натърти, че тези решения трябва да бъдат взети независимо от процедурата по съставяне и излъчване на изпълнителната власт. Затова е "необходим баланс" между тази процедура, законодателната дейност на НС и важните срокове и предизвикателства пред страната, посочи той.

Радев заяви, че липсва най-важният законопроект в парламента - актуализацията на бюджета. "Правителството в оставка продължава да не го внася и лишава българските пенсионери и бизнеса от подкрепа в случай, че се разпусне Народното събрание", обвини той ГЕРБ. Радев покани тримата депутати от партията на Трифонов да обсъдят тези приоритети.

МЕСЕЦ РАБОТА НА НС

На излизане от срещата с президента Тошко Йорданов, шеф на ПГ на ИТН, коментира пред репортери, че "още преди изборите заявихме, че няма да правим коалиции с партии на статуквото". "Това е факт. В момента нямаме необходимия брой депутати и е очевидно, че не можем да съставим правителство", допълни Йорданов, въпреки че след изборите не е заявявал категорично и директно, че формацията му няма да съставя правителство, а останалите т. нар. "партии на протеста" неведнъж дадоха заявка, че са готови да я подкрепят. 

"Беше ясно, че ние правителство няма да правим. Оттук насетне много близо до здравия разум е, че този парламент няма да изкара повече от месец. Което означава, че през този месец трябва да се направи най-необходимото - долу-горе да има нормален изборен закон за предсрочни избори", допълни Йорданов, а изказването му бе заглушавано от тъпани на агитка на ВМРО, събрала се пред сградата на президентството. Хората на вицепремиера в оставка Красимир Каракачанов скандираха "еничари", "турски мекерета" срещу Йорданов и Стефанова, заради предложенията на партията за разширяването на изборните секции в чужбина и даването на повече възможност на българите, които живеят там, да гласуват. От ВМРО обаче смятат, че така ще се "отприщи пак вотът на българските изселници в Турция", които по традиция подкрепят ДПС.

"Мажоритарни избори за един месец не могат да се направят. Но всички лъжи, които бяха изречени, че ИТН се отказва от мажоритарен вот, вчера лъснаха. Защото в правна комисия единствено ИТН предложи да има такъв вот и всички останали гласуваха против, включително представителите на ГЕРБ, които разиграваха циркове в пленарна зала", заключи емоционално Йорданов.

След като днес получи втори отказ за съставяне на редовен кабинет, държавният глава трябва да даде мандат на трета парламентарно представена партия, като не е задължително това да е третата по големина партия, която е БСП.

Ако и тя не предложи правителство, парламентът трябва да бъде разпуснат, а президентът да назначи служебно правителство, което да подготви предсрочни избори.

 

БЕЗ СТАБИЛНОСТ

По-рано от "Демократична България" коментираха, че е възможно създаването на правителство в рамките на това Народно събрание. В този дух се изказа пред Нова телевизия депутатът Иво Мирчев. „Дадохме ясно знак към „Има такъв народ”, че сме готови да участваме в разговори и да подкрепим евентуално тяхно правителство. Не бяхме поканени. Те имат своите аргументи и ги разбирам”, каза Мирчев. И поясни, че стабилно правителство с 92 депутати на трите протестни партии не може да бъде излъчено. „Не мисля, че Слави Трифонов е политически страхливец. Знам кой го е страх да дойде в парламента. Имаме доста неща, за които да питаме г-н Бойко Борисов, но очевидно той се страхува”, каза Мирчев.

Още по темата

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

За пръв път от години се готви скок на данъци и осигуровки

27 Септ. 2023

Управляващите обещаха по 140-150 хил. лв. на напуснал миньор

29 Септ. 2023

Местни избори 2023: Кой срещу кого

27 Септ. 2023

Съд отмени европейските заповеди за арест на шефове на "Нексо"

28 Септ. 2023

Столична община разреши високи блокове в завод "Витоша"

30 Септ. 2023