Quantcast

Медия без
политическа реклама

Тошко Йорданов: С такива коалиционни партньори не сме спокойни

Хората трябва да са наясно - задават се тежки години, заяви зам.-председателят на ИТН

28 Май 2022
БГНЕС

"С този тип коалиционни партньори не може да бъдем спокойни."

Така отговори зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов на въпрос има ли спокойствие в четворната коалиция по казуса "Северна Македония" и евентуалното даване на зелена светлина от София на Скопие за започване на преговори за членство на западната ни съседка в ЕС. При днешното си гостуване в Нова телевизия той заяви:

"Не, не сме спокойни. Каквото има да става, ще става. Ние знаем, че с европейски дипломати са водени различни разговори от това, което се представя пред българската общественост. Знаем, защото все пак има кореспонденция между министерствата. А и ние също сме водили разговори с европейски дипломати и знаем какво им е казано. То е доста по-различно от това, което казва Външно. От министър Теодора Генчовска чуват едно, от премиера Кирил Петков чуват друго."

С разбирателство за конкретните срокове, в които да се извърши очакваната актуализация на държавния бюджет, приключи заседанието на съвета на управляващата коалиция, проведен тази вечер.

Според Йорданов натискът отвън за бързо изчистване на спорните точки и задействане на механизма за Северна Македония се дължи и на руската военна агресия. Той обаче е на мнение, че не бива да се действа припряно.

"Нашите партньори може да имат всякакви очаквания. Едната теза е, че заради войната в Украйна ние трябва да пресечем руското влияние в Северна Македония. От друга страна, ако ние ги пуснем безусловно, това правителство вероятно ще си замине и ще дойде проруско правителство. Така че в Европа трябва да преценят кое е по-добре - страна вътре в ЕС под руско влияние или изчакваща страна с по-малко руско влияние. Пък и тя е член на НАТО", обоснова се зам.-шефът на "Има такъв народ".

Тошко Йорданов: Задават се трудни години

Той изрази скептицизъм по отношение на ефекта от предприеманите антикризисни мерки от страна на правителството. Нещо повече, той призова за повече откритост по наболелите финансово-икономически проблеми.

"Бодряшки изявления как всичко може да се оправи с държавна намеса просто не са верни. Да, задават се трудни години. И е по-добре да го казваме на хората директно, вместо да ги залъгваме", заяви Йорданов.

Засегната беше и темата за Националния план за въвеждане на еврото в България, който въпреки съпротивата на ИТН вчера беше приет от кабинета.

"Трябва да е ясно - ние сме "за" еврото. Там проблемът е друг. Това е поредно доказателство за липса на комуникация в правителството. Асен Василев се опита да вкара плана в МС без консултации, после го изтегли, но вчера все пак се случи. От ПП продължават да късат конците на коалиционното споразумение един по един. Аз не съм финансист, но от колеги специалисти знам, че 2024 г. е малко сложно да стане въвеждането на еврото. Най-малкото ние не отговаряме на изискването за инфлация. Ние искаме, но не е въпрос на желание, а на възможности. Ето, и аз искам войната в Украйна да спре утре, но тя няма да спре", заяви Тошко Йорданов.

Въпреки многократното настояване на партия "Има такъв народ" и на БСП правителството да не бърза с Националния план за въвеждане на еврото в България точката влезе в дневния ред на днешното заседание на кабинета и бе приета.

За т. нар. проектозакон "Магнитски" той беше категоричен, че няма как да получи подкрепа от партията на Слави Трифонов:

"Това е абсолютен тоталитаризъм. С насмешка гледам паническите опити на хората от коалицията да се правят, че не знаят какво се е подготвяло. Самата идея е абсурдна. Не знам кой е болният мозък, но знам, че се е работило в министерството на финансите. Тази идея е възникнала още по времето на служебното правителство."

В заключение Йорданов в прав текст заяви, че бъдещето на четворната коалиция е поставено на карта при неспазване на споразумението:

"Не съм врачка, не знам какво е бъдещето на коалицията. Не мога да отговоря дали ще има предсрочни избори. Ако се спазва коалиционното споразумение, не. Ако не се спазва - много е вероятно."

Проектозакон, чиято нужда беше предизвикана от наложените преди време американски санкции на български граждани по нормите "Магнитски", е на път да предизвика нов трус в управленската коалиция.

Още по темата