Медия без
политическа реклама

Тошко Йорданов към Гешев: Защо не разследвате Мата Хари?

Правосъдието е скъпо удоволствие, смята главният прокурор

25 Авг. 2021Обновена
Главният прокурор Иван Гешев счита, че всичко, което е законно, отговаря на морала.
Архив СЕГА
Главният прокурор Иван Гешев счита, че всичко, което е законно, отговаря на морала.

Никой не ме е карал да ставам главен прокурор насила. Всичко, което е законно, е морално. Тези заключения направи главният прокурор Иван Гешев по време на изслушването си пред депутати от парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси. Думите му бяха по повод изказване на народния представител от "Има такъв народ" Тошко Йорданов, че прокуратурата прилага закона избирателно, като не разследва записи, кюлчета и Мата Хари. "Всяко едно действие може да го опаковате по законов начин. Вие нарушихте неписан договор между гражданите и институцията, превръщайки Бюрото в преторианска гвардия и нахлувайки в президентството, заради което хиляди граждани искаха оставката Ви", категоричен е Йорданов и обеща бюрото да бъде изкарано от контрола на прокуратурата.

Гешев се яви пред депутатите днес, за да представи доклад за работата на Бюрото за защита към главния прокурор. "Надявам се, че следващия път няма да ме поканят половин час преди дебата. Не успях да катастрофирам, бързайки насам. Помолих да ме уведомят своевременно от прокуратурата, ако има важни въпроси. Звъннаха ми сутринта в 9 часа. Темата е важна за българските граждани и затова се постарах да дойда на правната комисия", заяви Гешев преди заседанието.

Още в началото на изслушването председателят на комисията Андрей Михайлов от "Има такъв народ" отбеляза, че внесеният доклад е незадоволителен, тъй като в него липсват конкретни данни. Няма информация за бюджета на Бюрото, няма данни за разходите, за процедурите по възлагане на обществени поръчки, каквито са били възлагани. Не се откриват данни и за числовия състав и материално-техническото осигуряване на институцията. "Дори няма абзац за трудностите и предизвикателствата пред Бюрото", добави Михайлов.

Щатът на Бюрото по защита при главния прокурор, както и броят на магистратите, които в момента охранява, се оказа държавна тайна. Прокуратурата отказа да предостави данните, потърсени от "Сега" по Закона за достъп до обществена информация. В отговора си зам.

Иван Гешев отговори, че някои факти лиспват в доклада, тъй като част от информацията е класифицирана. Бюджетът пък не бил отчетен, защото Бюрото за защита е третостепенен разпоредите, който се отчита пред Висшия съдебен съвет и няма задължение да го прави в доклада си. Вместо да отговори конкретно, главният прокурор атакува Националната служба за охрана, която имала някои сходни функции, но нейният бюджет е 5-6 пъти по-голям, а числовият ѝ състав е 12 пъти по-голям.

"Подозирам, че охраняват чувствително по-малко лица. НСО е една много сериозна служба и имам наблюдения - последните 10-15 години тя се превърна в служба за обслужване. Тази тендеция се дължи на различни политически влияния и лобита", каза Гешев. Той съобщи, че през 2020 г. Бюрото е охранявало 20 защитени свидетели, 8 от които са извън страната. Това изисквало значителни финансови средства, тъй като всички разходи на защитените лица в чужбина се заплащат от българската държава. "Правосъдието е скъпо удоволствие", изтъкна Гешев.

Депутатът от БСП Крум Зарков попита главния прокурор в какви точно действия по разследването са участвали служителите на Бюрото за защита и дали сред тях са и извършените претърсвания в президенството през юли 2020 г. Гешев отговори, че служителите на Бюрото участват в такива действия по разследването само по предложение на наблюдаващия прокурор, когато не достига кадровият ресурс на МВР.

"Това може би е и моята най-голяма професионална грешка", оправда се главният прокурор. Според него е трябвало да излезе и да обясни, че няма никакво нахлуване в сградата на президенството и всичко, което е извършено там, включително участието на Бюрото за защита, е абсолютно законно. "Може би сгреших, че не обясних каква е ситуацията. Ще цитирам Марк Твен: Докато истината си върже обувките, лъжата обикаля целия свят", добави Гешев.

Той изрази мнение, че мафията ще спечели най-много от закриване на Бюрото по защита - нещо, което поискал и обвиняемият Васил Божков. Според главния прокурор цената за това ще бъде платена от магистратите и българските граждани, защото няма да има кой да ги охранява.

Демократична България" предлага Бюрото по защита, което охранява хора, застрашени заради участието им в наказателни дела, както и прокурори и следователи, да се отнеме от главния прокурор и да премине към министерството на правосъдието.

 

Още по темата