Медия без
политическа реклама

ТЕЦ "Брикел" се уреди да гори боклук без екооценка

Топлоцентралата до Христо Ковачки заобикаля закона, който направи оценката задължителна

20 Юли 2020Обновена
БГНЕС

ТЕЦ "Брикел" не се нуждае от оценка на въздействие върху здравето и околната среда, за да гори в пещите си отпадъци, реши Върховният административен съд. По този начин топлоцентралата в орбитата на бизнесмена Христо Ковачки на практика заобикаля новата нормативна уредба, която направи тази оценка задължителна без значение от количествата боклук, които се изгарят, алармират от "Грийнпийс България".

Върховните съдии не са съгласни с решението на Административния съд в Стара Загора, което задължи регионалната инспекция по околна среда да преразгледа дали "Брикел" трябва да оцени отрицателните ефекти върху здравето на хората преди да продължи с изгарянето на RDF гориво в централата. Тецът е основен източник на замърсяване в Гълъбово и причина за поредица от протести на недоволни граждани от мръсния въздух.

"ВАС приема без възражение позицията на централата, че горенето на отпадъци и нефтошисти е по-екологично от горенето на въглища. Не се оценява доказаната опасност от формирането на замърсители като диоксини и фурани, които са канцерогенни и дори в нищожни количества  могат да предизвикат малформации, потискане на имунната система и редица други заболявания", отбелязват от "Грийнпийс". Екоогранизацията обръща внимание и на честите аварии в ТЕЦ "Брикел" и лошото ѝ техническо състояние, които при изгаряне на отпадъци ще поставят в още по-голям риск здравето на населението в района.

"Наред с това, Върховният административен съд не се съобрази със задължителната практика на Съда на Европейския съюз, съгласно която не е от значение дали отпадъците се „обезвреждат" или „оползотворяват", тъй като и двете дейности могат да причинят съществено замърсяване на околната среда", посочват още от "Грийнпийс".

Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване. Загубилите делото "Грийнпийс" - България и "За Земята" е осъдена да заплати съдебни разноски от 8500 лева.

"За Земята" публикува разпечатки от публичния регистър за разпределение на делата, от които се вижда, че първо делото е разпределено на докладчик съдия Юлия Тодорова. В крайна сметка е решено от съдия Александър Митрев. За него регистрите показват, че на 21 април т.г. е командирован във ВАС от Административния съд в Пловдив.

От съда обясниха, че Тодорова е преместена в друго отделение заради пенсиониран съдия. Така, тя получава всички дела на пенсионирания си колега, а Митрев взема всички нейни от старото й отделение.

ПРОКУРОРСКО МЪЛЧАНИЕ

През февруари ТЕЦ "Брикел" стана обект на прокуратурата, след като разследващи влязоха в офиси на „Брикел“ ЕАД и „Траш юнивърс“ ЕООД в г. Гълъбово. Беше съобщено, че е във връзка с досъдебното производство, което се води за пристигнали 127 контейнера с отпадъци от Италия. По-рано пък от районната прокуратура в Стара Загора съобщиха, че е образувано дело срещу търговско дружество, което стопанисва площадка за боклук в землището на с. Обручище, общ. Гълъбово. Ставаше дума именно за фирмата „Траш юнивърс“ ЕООД, която има разрешение от РИОСВ – Стара Загора да изгори 1,6 милиона тона отпадъци в България.

Проверка на "Сега" показа, че „Траш юнивърс“ е свързана с фирмата "Траш еко пак". Последната има разрешение от регионалната екоинспекция в Стара Загора да съхранява и при необходимост да раздробява запалими отпадъци (RDF) и други. Площадката, която "Траш еко пак" използва за съхранение на отпадъците, се намира на територията на ТЕЦ - Сливен и е наета именно от топлофикацията. И двете фирми са косвено свързани с енергийния бос Христо Ковачки.

Въпреки че главният прокурор Иван Гешев се зареча да сложи край на порочната практика за нерегламентирано съхранение и най-вече изгаряне на отпадъци, държавното обвинение все още не е представило резултати по разследванията срещу свързаните с Христо Ковачки дружества.

Районната прокуратура във Варна е започнала процесуално-следствени действия в офиси на „Брикел“ ЕАД и „Траш юнивърс“ ЕООД в град Гълъбово, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

НАРУШЕНИЯ

Топлоцентралата "Брикел" беше хваната в нарушение през септември 2019 г. заради установено използване на неразрешен вид гориво – биомаса в нарушение на издаденото Комплексно разрешително на дружеството. Тогава РИОСВ-Стара Загора издаде заповед за спиране на дейността на котли №1,2,3,4,5 и 6 на горивната инсталация за производство на топлинна енергия на ТЕЦ "Брикел", но само две седмици по-късно регионалната екоинспенцкия отмени заповедта си.

Екоминистерството разреши отново да работи ТЕЦ "Брикел" в Гълъбово, който се свързва с бизнесмена Христо Ковачки, съобщава Медиапул.  Част от мощностите му бяха спрени на 9 септември заради изгаряне на нерегламентиран отпадък.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата