Медия без
политическа реклама

Прокуратурата влезе в ТЕЦ "Брикел" на Ковачки

Държавното обвинение е образувало ново досъдебно производство за боклука под АМ "Струма"

05 Февр. 2020Обновена
До ТЕЦ "Брикел" в Гълъбово се съхраняват планини от боклуци.
ПРБ
До ТЕЦ "Брикел" в Гълъбово се съхраняват планини от боклуци.

Районната прокуратура във Варна е започнала процесуално-следствени действия в офиси на „Брикел“ ЕАД и „Траш юнивърс“ ЕООД в град Гълъбово, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Акцията е във връзка с досъдебното производство, което се води за пристигналите 127 контейнера с отпадъци от Италия. "Наблюдаващият прокурор, трима дознатели и полицейски екипи вече са в дружествата, за които има данни, че са съпричастни към преработката на вносните отпадъци", твърдят от обвинението.

Първите контейнери с италиански боклук са пристигнали на пристанище Варна-запад още м.г. Товарът им бил деклариран като пластмасови и каучукови отпадъци. В последствие разследващите установиха, че боклуците са текстилни, стъклени и дървени и са предназначени за получателя „Блацион“ ООД  в София. Те трябвало да бъдат доставени на площадката на „Траш юнивърс“ ЕООД в град Гълъбово и изгорени в пещите на ТЕЦ „Брикел“.

Преди 2 седмици от районната прокуратура в Стара Загора съобщиха, че е образувано досъдебно производство срещу търговско дружество, което стопанисва площадка за боклук в землището на с. Обручище, общ. Гълъбово. Ставаше дума именно за фирмата „Траш юнивърс“ ЕООД, която има разрешение от РИОСВ – Стара Загора да изгори 1,6 милиона тона отпадъци в България. 

Проверка на "Сега" показа, че „Траш юнивърс“ е свързана с фирмата "Траш еко пак". Последната има разрешение от регионалната екоинспекция в Стара Загора да съхранява и при необходимост да раздробява запалими отпадъци (RDF) и други. Площадката, която "Траш еко пак" използва за съхранение на отпадъците, се намира на територията на ТЕЦ - Сливен и е наета именно от топлофикацията. И двете фирми са косвено свързани с енергийния бос Христо Ковачки.

Топлоцентралите в орбитата на самоковския бизнесмен вече 5 месеца са обект на проверка от прокуратурата дали горят нерегламентирано боклук и по този начин застрашават здравето и живота на хората, които живеят в близост. Жителите на Гълъбово регулярно протестират заради мръсния въздух в града и околията. През септември м.г. Регионалната инспекция по околната среда и водите в Стара Загора най-накрая откри, че ТЕЦ "Брикел" трови въздуха и гори непозволени отпадъци. Инспекторите издадоха акт за спиране на котли № 1, 2, 3, 4, 5 и 6 на горивната инсталация за производство на топлинна енергия на теца. Малко след това обаче РИОСВ-Стара Загора съобщи, че прекратява заповедта си за спиране на мощностите.

"Негодници"

В началото на днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов нарече "негодници" хората, които са складирали боклук под моста на магистрала "Струма" край Дупница. Преди няколко месеца тонове отпадъци под съоръжението се запалиха, причинявайки вреда за милиони левове. Във вторник БНТ съобщи, че екоинспекторите от РИОСВ - Перник, са установили, че мястото и към момента е опасно за магистралата. Те е трябвало да връчат заповед за спиране на работа на фирма "Феникс ресурс", която стопанисва боклуците, но не са успели да открият представител на фирмата, който да приеме заповедта. Днес Борисов поиска бързо решаване на проблема и настоя: "Това трябва да приключи още днес".

По-късно през деня главният секретар на МВР Ивайло Иванов, екоминистърът Емил Димитров и говорителят на прокуратурата Сийка Милева отидоха лично на мястото, където е съхраняван боклука под АМ "Струма". Те заявиха, че прокуратурата образува ново досъдебно производство срещу собственика на фирма "Феникс" - Кольо Илиев. То ще бъде за нерегламентирано управление на отпадъците, което застрашава живота на много граждани. Втори ден обаче Кольо Илиев се укрива от полицията, съобщи БНТ.

Контрол

Екоминистърът Емил Димитров - Ревизоро се зарече държавата да затегне контрола при вноса на отпадъци. "Ходим по пристанища и връщаме контейнери, тръгнали в определена посока. Коя е посоката - разследващите органи ще кажат. За да ги събираме и връщаме, това не е работа на държавата", категоричен е той. Министърът уточни, че "ако се види проблем, този, който е натоварил контейнерите, ще си ги връща и няма да влезе нито един незаконен контейнер с боклук в страната". По негови думи обаче големите производители няма да имат проблем, защото "в случая легалният бизнес плаща цената на нелегалния". Днес се очаква 28 от общо 127 контейнера с италиански боклук на пристанището във Варна да бъдат натоварени на кораб и върнати обратно на изпращача – „Дентиче пантелоне“.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата