Медия без
политическа реклама

Тагарев и предшественици: Армията не е за тесногръди партийни интереси

Сегашният шеф на МО събра шестима бивши военни министри, сред които не бяха Стефан Янев и Димитър Стоянов

06 Ноем. 2023
Тодор Тагарев, Ангел Найденов, Аню Ангелов, Бойко Ноев, Велизар Шаламанов, Драгомир Заков и Николай Свинаров.
Мнестерство на отбраната
Тодор Тагарев, Ангел Найденов, Аню Ангелов, Бойко Ноев, Велизар Шаламанов, Драгомир Заков и Николай Свинаров.

Военният министър Тодор Тагарев събра шестима от предшествениците си на поста, за да призоват заедно да няма преследване на тесногръди партийни интереси, когато става дума за армията.

"Модернизацията на Въоръжените сили, ускореното постигане на адекватни отбранителни способности и повишаването на стандарта на живот на хората в армията не трябва да бъдат обект или тема на политическо противопоставяне", обявиха действащият шеф на МО и Ангел Найденов, Аню Ангелов, Бойко Ноев, Велизар Шаламанов, Драгомир Заков и Николай Свинаров. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатът от ДПС Делян Пеевски нападнаха почти едновременно военния министър Тодор Тагарев заради желанието му Народното събрание да одобри купуването на бронетранспортьорите "Страйкър" преди местните избори, защото в противен случай

"Подобни действия подкопават националната сигурност и биха задълбочили още повече разделенията в българското общество във вреда на интересите на сигурността на България"", смятат учасниците в инициативата, които добавят: "Уроците на историята ни учат, че защитата на националните интереси винаги е сплотявала българското общество", смятат учасниците в инициативата".

Прави впечатление, че на срещата не са били други двама военни министри, които са близки на президента Румен Радев - Димитър Стоянов и Стефан Янев.

По време на срещата на 7 от хората, които са ръководили Министерство на отбраната, са били обменени "мнения и оценки по актуални въпроси на отбранителната политика на България в светлината на променената геополитическа обстановка, включително военната агресия на Русия срещу Украйна, кризата в Близкия Изток и нестабилността в Западните Балкани", съобщиха от МО.

Всички присъстващи се обединили около становището, че "безпрецедентните заплахи за сигурността на демократичния свят и неговите съюзи ЕС и НАТО, към които принадлежи и България, налагат ускорено повишаване и усъвършенстване на отбранителните способности". Те били единни в мнението, че трябва да се работи още, за да осъзнае българското общество тази належаща потребност. Споделени са били оценки, "че темповете на нарастване на отбранителните способности на България изостават от динамиката на средата на сигурност, като основна причина за това е наследената обществено-политическа апатия към проблемите на войната и мира, довела през годините до недостатъчни национални усилия като човешки и финансов ресурс". 

Има много хора в България, които са загрижени за сигурността на Русия". Това обяви министърът на отбраната Тодор Тагарев пред журналсти на въпрос за критиките на президентството за решението на парламента България да изпрати неизправни ракети C-300 на Украйна.

Участниците в срещата са изразили мнение, че "съществуващите стратегически и доктринални схващания  трябва да бъдат актуализирани и надградени в съответствие с националните особености и съюзните изисквания".,

Основна тема на обсъждане бяха възможностите за преодоляване на недостига на личен състав, ангажирането на по-големи човешки ресурси в отбраната и осигуряване на военновременния резерв. В дискусиите се оформило общо виждане, че не е необходимо възстановяването на задължителната военна служба. Решения следва да се търсят в рамките на съществуващите човешки ресурси, както и чрез рязко подобряване на условията на труд и професионална реализация във Въоръжените сили, чрез поощряване на различни форми на доброволен принос към отбраната. В дебата за човешкия фактор във Въоръжените сили ценен би бил приносът на самите военнослужещи – от строя и от резерва, смятат ттет.

Русия остава най-голямата заплаха за националната сигурност. Ще видим развитие в средата на сигурност и съответно промени в системата за сигурност.

Министър Тагарев и неговите предшественици се обединили и около виждането, че програмите за модернизация и превъоръжаване трябва да бъдат изпълнявани по план и по възможност да бъдат ускорявани, като за целта е необходимо и създаването на адекватен управленски капацитет. Тези програми създават потенциални възможности за индустриално сътрудничество, които трябва активно да бъдат реализирани в полза на българската икономика.

Една от важните теми е била финансирането на отбраната. Очевидна е необходимостта от търсене на още по-широка подкрепа сред обществото за увеличаване и засилване на националните отбранителни способности, подкрепено с адекватно финансиране. Два процента от БВП са минималното равнище на разходи за постигане и развитие на необходимите отбранителни способности, за гарантиране на сигурността, суверенитета и териториалната цялост на България, както и за адекватен принос в колективната отбрана на НАТО. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата