Quantcast

Медия без
политическа реклама

Тагарев: Русия е най-голямата заплаха за националната ни сигурност

20 Окт. 2023
EPA/BGNES

Русия остава най-голямата заплаха за националната сигурност. Ще видим развитие в средата на сигурност и съответно промени в системата за сигурност. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев на международната конференция „Спечелване на мира в Украйна“ в Централния военен клуб, предаде БГНЕС. Конференцията е организирана от "Софийски форум за сигурност" и американското посолство. Присъства посланичката на САЩ в НАТО Джулиан Смит. 

В речта си Тагарев отбеляза ключовите събития в средата за сигурност. "Първият фактор е агресията на Русия. Тя започна през 2008 г. с войната срещу Грузия, продължи през 2014 г. и анексирането на Крим. Агресията кулминира през февруари 2022 г. с пълномащабната инвазия на Русия в Украйна", каза той.

Тагарев е категоричен, че Русия остава най-голямата заплаха за националната сигурност. "С учения в нашата икономическа зона, нарушаване на свободния трафик в Черно море, ситуацията вече е доста сложна", каза Тагарев.

"Стабилен мир може да има, когато Украйна успее да възстанови своите граници от 1991 г. Без това не можем да разчитаме на стабилност в региона. Дори да има пълно възстановяване на териториалната цялост, това не означава автоматично прекратяване на руската агресия", добави той.

На второ място министърът на отбраната постави Западните Балкани.

"Все още не може да бъде намерено трайно решение за сигурността. Обстановката в Косово не се успокоява" отбеляза той. Тагарев припомни, че България вече изпрати допълнителни 120 военнослужещи в КФОР. Така българските военни в Косово стават 150 души.

Той отбеляза, че третият фактор е терористичната дейност след атаките на "Хамас" срещу Израел и предвиди  увеличаване на миграционния натиск. Министърът припомни, че България продължава да работи за изпълнение на регионалните планове на НАТО, което има пряко значение за сигурността.

Тагарев съобщи, че България, Румъния и Турция работят за стартиране на противоминна операция.

"В близко бъдеще тя ще започне и ще допринесе за сигурността на износа на зърно, сигурността в нашата икономическа зона. Операцията ще бъде отворена за включване на Грузия на по-късен етап, засега не се предвижда участие на Украйна", уточни той.

Тагарев коментира плановете за модернизация на българската армия до 2032 г. "Планът за проектите в това отношение са готови", каза той. От следващата година България залага 2% от БВП за отбрана и министър Тагарев се надява този дял да бъде надминат в следващите години.

"В следващата тригодишна прогноза ще превишим най-вероятно тези 2%. Това вече се разглежда като минимум след срещата във Вилнюс от юли", заяви Тагарев. Министърът на отбраната коментира възможностите за укрепване на Бойната група на НАТО в България под командването на Италия.

"Размерът на силите може да достигне 5000 души, но детайлите за това ще бъдат разяснени на по-късен етап", каза Тагарев и добави, че бойната група ще има нов член скоро, но не даде повече подробности.

"Агресията на Русия разбива основите на международната система за сигурност. Вече разглеждаме помощта за Украйна в дългосрочна перспектива, така че при първа възможност тя да стане член на НАТО и ЕС", допълни той.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?