Quantcast
Съветът на Европа поиска механизъм за разследване на главния прокурор | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Съветът на Европа поиска механизъм за разследване на главния прокурор

Всички пред КС: ГЕРБ гази Конституцията с комисията за промяната ѝ
Обновена
9 037
 Илияна Кирилова
През август ГЕРБ организира консултации с парламентарните партии за свикване на ВНС. На снимката: Остриетата на ГЕРБ Даниела Дариткова, Цвета Караянчева и Менда Стоянова (отляво надясно).

Венецианската комисия остро критикува проекта на ГЕРБ за нова конституция. Становището на консултативния орган към Съвета на Европа беше огласено в понеделник.

Наред с липсата на обществена дискусия за конституцията и това, че е проектът е писан само и единствено от управляващите, експертите намират проблем и с това, че за пореден път не е решен въпросът с над 10-годишна давност за липсата на отчетност на главния прокурор.

"Би било пропусната възможност, ако настоящата конституционна реформа не се занимае с този проблем", пише в становището. (Документът на английски език може да бъде намерен тук.)

Въпросът за отчетността на главния прокурор е в центъра на дискусии между България и Съвета на Европа в продължение на много години. България има международно задължение да реши този въпрос след решението на ЕСПЧ по делото "Колеви". Още миналата година Венецианската комисия даде редица препоръки за подобряване на отчетността на главния прокурор. На 7 декември 2019 г. българското министерство на правосъдието отговори на становището, като публикува преработен законопроект за промени в Закона за съдебната власт и НПК. Основната идея трябваше да е създаването на фигурата на независим прокурор, който да се занимава в случаите за търсене на наказателната отговорност на главния прокурор и неговите заместници.

Венецианската комисия приветства решението на Конституционния съд от юли, че всеки прокурор може да разследва главния. "След това решение Конституцията трябва да предвиди специален независим механизъм за разследване/преследване в случаи на потенциален конфликт на интереси с главния прокурор и неговите заместници. Главен прокурор, който е под наказателно разследване или преследване, следва да бъде отстранен и да бъде назначен действащ независим прокурор. През това време ще прекъсва мандатът на главния прокурор във ВСС и няма да председателства прокурорската му колегия, а разследващият го няма да отговоря пред ВСС.

Венецианската комисия отново говори за осигуряване на съдебен контрол на случаите, в което прокуратурата отказва да образува разследване.

Комисията също така настоява властта на прокуратурата извън областта на наказателните дела да бъде намалена до необходимия минимум. В момента като се оправдава, че упражнява надзор за законност, прокуратурата нарежда на всички контролни органи.

За намаляването на броя на депутатите на 120

Проектът за нова конституция на ГЕРБ предвижда броят на депутатите да бъде намален от 240 на 120. Броят на членовете на парламента варира в различните държави - членки на Съвет на Европа, както в общия брой, така и по отношение на населението. 120 представители за население от почти 7 милиона са малко на брой в сравнение със страни с подобен размер, като Швеция с население от 10 милиона и 343 депутати. Но пък Германия, която е с 83 милиона жители има 709 депутати. А Нидерландия със 17 милиона население е със 150 народни представители.

Важно е да се разбере дали броят на депутатите е такъв, че да отговаря на принципа на представителна демокрация.

Според Венецианската комисия това число е избрано произволно. Може да е проблем това, че броят на депутатите се намалява рязко и няма мотиви за това. При вземане на решение за броя на народните представители, конституционният законодател трябва да вземе предвид редица фактори, като общото население, география, съотношение на градовете и селските райони, демография и съществуване на етнически малцинства и т.н. Нито един от тези фактори не е обсъден, пише комисията.

Проектът на ГЕРБ е немотивиран

Венецианската комисия отбелязва, че проектът е изготвен в рамките на парламентарно мнозинство, изглежда без никакъв външен принос. Изглежда, че тази инициатива не е била предшествани от сериозен публичен дебат, официален или неформален. Мотивите към проекта са лаконични. Въпреки че съжалява, че стартирането на конституционната реформата не е предшествана от подходящ публичен дебат, Венецианската комисия препоръчва българските власти да разяснят причините за всяко предложение и да гарантират пълноценното участие на обществеността, експертите и всички политически сили в този процес.

Премахването на институцията на Великото Народно събрание не противоречи на европейските стандарти. Въпреки това, такава важна промяна трябва да има убедително обяснение и анализ, се казва още в становището.

КС ще се произнесе за парламентарната комисия за промени в конституцията на 1 декември

Създаването на парламентарна комисия, която да разгледа проекта за нова конституция на ГЕРБ, противоречи на основния закон. Това е мнението на всички юристи, които са пратили позиция до Конституционния съд (КС). Той беше сезиран по въпроса от президента Румен Радев. 

Държавният глава смята, че парламентът е нарушил Конституцията, като предоставя правомощие на създадената от ГЕРБ временна комисия "да предлага конкретни предложения за промени" в проекта за нов основен закон. Единствено Великото народно събрание (ВНС) може да приеме нова конституция, то е и единствено компетентният орган да обсъжда промени в нейния проект, настоява президентът. При внесен проект за нова конституция обикновеният парламент може само да вземе решение да се произведат избори за ВНС, пише още Радев до КС.

Това е мнението и на юристите, потърсени от КС.

Решението за създаването на временната комисия е в нарушение на принципа на върховенството на основния закон, както и принципите за правна сигурност и предвидимост, които характеризират правовата държава, пише в позицията си проф. Екатерина Михайлова. Според нея създаване на временна комисия, която да разглежда проект на конституция, е възможно само с решение на Велико Народно събрание. Народното събрание е надхвърлило своята компетентност и е навлязло в правомощията на Велико Народно събрание.

Обикновеното Народно събрание може единствено да "транспортира" към ВНС проект за нова конституция, смята и проф. Пенчо Пенев. В мнението си по конституционното дело той също е записал, че решението за временната парламентарна комисия е противоконституционно.

Комисията трябва да бъде обявена за противоконституционна, пише и проф. Янаки Стоилов. Пред парламента има само една алтернатива - да приеме или не решение за свикване на ВНС, но не и да променя съдържанието на проекта. Нарушението не е, че е създадена временна комисия, пише Стоилов, а в това, че определеният предмет на тази комисия надхвърля правомощията на парламента и така влиза в противоречие с Конституцията.

Доц. Христо Паунов от ЮФ на Пловдивския университет също смята, че парламентарното решение противоречи на Конституцията. И Съюзът на юристите подкрепя искането на президента.  

Доц. Атанас Славов от СУ намира противоречие с принципа на правовата държава и с процедурата за изменение на конституцията.

Институтът за модерна политика, оглавяван от Борислав Цеков, е на мнение, че решението е само частично противоконституционно - само в частта, че комисията може да прави конкретни предложения за промени в проекта за нов основен закон. Да се обяви цялото решение на парламента за противоконституционно би било прекомерна непропорционална намеса на КС в автономията на парламента, смятат от института.

Проф. Снежана Начева мисли, че КС може за пореден път да защити Конституцията от самата нея, като внесе яснота по текстовете от основния закон. "Дано парламентът се окаже достоен за изпитанието, на което сам се подложи и да излезе с чест от него", пише тя.

Не е ясно дали парламентът се е възползвал от възможността да изложи становището си. На 20 октомври му е даден 30-дневен срок за това. До неделя вечерта такова не беше огласено на сайта на КС.

Конституционният съд ще се произнесе по искането на президента на 1 декември. Докладчик по делото е бившият депутат от ГЕРБ Анастас Анастасов.

ГЕРБ набързо скалъпи проект за нова конституция през лятото в разгара на протестите срещу правителството и главния прокурор. Тогава премиерът Бойко Борисов се обяви за "рестарт". Върху идеята за нов основен закон обаче надвиснаха съмнения, че се прави единствено, за да удължи оставането на ГЕРБ на власт. В крайна сметка проектът бе внесен от 127 народни представители. Освен ГЕРБ и "Обединени патриоти", зад него застанаха още депутати от "Воля", начело със своя лидер Веселин Марешки (който първо твърдеше, че няма да направи това, а след това, че дори не е чел проекта), и нечленуващите в парламентарни групи Спас Панчев (бивш депутат от БСП) и Ангел Исаев (който беше в ДПС).

31

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ГЕРБ смята гражданите за късопаметни глупаци

26.01.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

4596 8
Властта в София се чуди кое не им е ясно на евродепутатите за Гешев

25.01.2021

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

3832 15
Цветан Цветанов: Когато гласуваш за ГЕРБ, получаваш ДПС

24.01.2021

4276 36

Коментари

Страници

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Ми, то беше ясно от самото начало. Герп са едни нагли, тотални неграмотници. Не знам колко години ще са необходими да се поправят вредите, които нанесоха на държавата и правото. Дано останат последната вълна на гюбрето, което "мъдрият и интелигентен" българин избира да го управлява.

HUMANOID
снимка на HUMANOID

ГЕРБ са по вредни и по опасни и от вирУсите...

Hasta la vista

Да бе! Особено от вирОсите...

Kerr Avon
снимка на Kerr Avon

Управлението на ГЕРБ е съизмеримо с национална катастрофа. Падение във всички важни сфери и показатели, върнаха ни обратно във феодализма.

Система, която позволява всякакви идиоти и престъпници да се оказват начело на една държава няма бъдеще.

Hasta la vista

Доста хора разбраха що са чудо ни управлява 10 години вече! За съжаление има още много, които не вдяват що е това "герб" и как беше разбита мечтата на народа за един нормален живот...Особено на тези, дето подскачаха по площадите преди 30 години...

bay Dragan

Човекът Конституция

Льо Клер

Ей че сте! Тъкмо ТДП се обзаведе с комисия! Сега  си предствям обяснението: Абе каква комисия е това? Само ей така, комисийка, комисийче някакво. Доста неграмотни са това герберите. Колкото по-малко знаеш, толкова ти е по-лесно. Нищо като не знаеш - пред теб е безкрая! 🐒☁️ Пък ако си и с джипка...

gowedokiller
снимка на gowedokiller

А роклето на Мента, модел "Цъфнал герб" изкърти де що е изостанал фаянс на тази многострадална територия.

Льо Клер

Тази си е чиста Дуся от частушката...

 

Краварка Дуся сдала рекорд

девятый месяц восьмой аборт.

Ах Дуся, Дуся, какой рекорд

девятый месяц восьмой аборт.

 

Знам, знам, че не е във фертилна възраст, но Дуся толкова й отива. Да забравим за рекорда!

Светозар

Другарката Менда Стоянова е идейно здрава и не е случайна - член е на БКП и партиен секретар на звеното „Приходи от народното стопанство“ в Окръжния Народен Съвет в гр. Пловдив.

Антоан Савов

И само като си представим, че лицеприятни личности като Атанасова, Биков, една плеймейтка от Варна и другите 7 получават допълнителни пари освен тлъстите депутатски заплати за участие в нещо, което чака КС да се произнесе дали е законно и нищо неправят.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Те тея, тричките неграмотни тетки, правят законите в България. Това е позор и подигравка. Ама имбецилите ги харесвали и ги избирали! Да си ги зимат на село да им се радват! За две недели ще им затрият общината и кооперацията.

tatyana1

Знаете ли, и аз като вас мислех, че ГРБ е най -лошото, което се случва и може да се случи. Напоследък обаче почвам да си мисля, че просто общото ниво пада и управлението ни не е  баш боклука на населението, а представителна извадка.

ssto

Има и друга хипотеза - сбъркана посока на обществено развитие.

Личностите с качества не я припознават като своя. Чужда им е. Затова не са обществено активни и изчакват по-поносим обществен климат. Този е твърде див и примитивен.

 

Иначе, потенциалът все още го има, но е на изчерпване. Времената и изборът този път наистина ще са съдбоносни.

Kerr Avon
снимка на Kerr Avon

Проблемът е, че такива като сегашните въобще биват допускани до такива постове и им се възлагат такива отговорности. Вие бихте ли взели кой да е от тия "законотворци" на работа във вашата фирма?

фортинбрас

Конституционният съд ще се произнесе по искането на президента на 1 декември. Докладчик по делото е бившият депутат от ГЕРБ Анастас Анастасов.

Мутрофашизмът Борисов ІІІ-ти противоконституционен мандат пише конституция на Мутрофашизма, защото по силата на сега действащата парламентарно представените политически партии се доказани опегета на противоконституционствуването, които трябва да бъдат забранени в изпълнение разпоредбата на чл.44, ал.2 от КРБ.

Конституция на Република България

Глава втора

ОСНОВНИ ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ

Чл. 44. (2) Забраняват се организации, чиято дейност е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури, или се стремят да постигнат целите си чрез насилие.

Дори да загърбим двойно отнетият суверенитет на българите чрез двете неоколониални, противоконституционни, престъпни… и правно нищожни „членства” на България в НАТО и в ЕС, друго нарушение на конституционни права на гражданите, осъществявано от политическата „класа”/мафия на Противоконституцинствуването във всичките девет (36-то ÷ 44-то) НС след 7-то ВНС, е отнетото право на избор на народни представители, гарантирано с разпоредбите на чл.42, ал.1 и чл.57, ал.1 от КРБ. В последните парламентарни избори през 2017 г., това основно право беше отнето на над 600 000 български избиратели (даващи право на 43 депутатски мандата), чийто вот беше подменен/фалшифициран в интерес на петте парламентарно представени опегета в 44-то противоконституционно НС.

http://www.buda-la.com/app/webroot/user_images/ANAHILATIA/A-2.4.JPG

 

Една от свободите отнети на българските граждани и гарантирана им с разпоредбите на чл.52, ал.1 и чл.57, ал.1 от КРБ е да не бъдат финансово заробвани и юридически закрепостени към Здравната к(л)аса още в деня на раждането си, чрез въвеждане на задължително заплащане на здравно осигураване. Задължително за да може Здравноосигурителната система да създава „здрав(н)и милионери и мултимилионери” докато пациенти умират пред болници или на стълбищата им, а Доктор Менгеме да може „безплатно” да се обучава и за епидемиолог, като ежедневно харчи по 1-2 млн.лв. за диагностични тестове, чрез които отрива топлата вода, че по време на епидемии хора и животни се заразяват в изработване на естествен имунитет против инфекциони патогени. Те са част от ЕВОЛЮЦИОННИЯТ вътревидов отбор, в който летални са само индивидите с увреден здравен статус и/или с вече изчерпан жизнен ресурс. Тяхното „спасяване” е мултифинансов Здравен аферизъм и Военнопрестъпен психо- и биотероризъм спрямо 97% от здравите, които безсимптомно или чрез преболедуване преживяват епидемии през последните 6 млн. години в Антропогенезата на Земята.  

 

Удивителното в действията на президентът Радев е факта, че той не атакува пред КС Голямото нарушение на КРБ – каквото е правната нищожност на състава на „народните представители” в противоконституционното 44-то НС, чиито ВСИЧКИ актове (вкл. новата „конституция”) не пораждат права и задължения, а оспорва само малкото нарушение на КРБ чрез действията на някаква правно нищожна „правна ко-мисия”, даващо възможност конституцията на Мутрофашизма Борисов ІІІ да продължи да виси като Дамоклев меч, над действащата КРБ.

 

Апропо, назначаването на Бай Наско от опегето ГЕРБ за докладчик по делото на КС е поредното доказателство за мегабандитизма породен от сливането на властите, осъществено в Мутропожарникария в нарушение на чл.8 от КРБ. Плътно до Бай Наско е Братиньо – бивш главен прокурор („покрил” Аз Съм Прост в мегааферите „Ало, Ваньо” и в първото му противоконституционно опеге „Борисов 1”), и настоящ ПРЕДседАТЕЛ на „КС”, който „де юре” е Противоконституционен съд, след като по силата на чл.147, ал.1 от КРБ четирима от „конституционните съдии” вече 30 г. се назначават от противоконституционни Народни съдрания.

 

Рядка ГНУС (Глупост и Наглост Управляват Слабоумно) в ГЕРБ (Гаден (и Геноциден) Етап в Развитието на България)!

 

П.П.

Колко безпрецедентно противоконституционни са 44-то НС и „Борисов 3”, и каква е ролята не само на Румен Радев в това престъпление против КРБ… и против правовата държава и българите в България?

http://www.buda-la.com/articles/view/223

atlantis

 Не само всички, ами и Венецианската комисия днес, такъв шамар им е отвинтил, че им е отвъртял главата от кръста. Извинявам се за просташките изрази, но в съвременна България, изглежда човек, може само така да бъде разбран. По интересно е, че от това, което прочетох, комисията не е схванала, че ГЕРБ са им представили проект за чисто нова конституция, а само изменения на старата. Комисията ги е захапало здраво в частта за главния прокурор. И най-важното за мен, че комисията отчита с какъв народ си има работа и славчовото безумно-идиотско предложение да се намалят депутатите от 240 на 120 е посочила като "плод на произволно решение, без  задълбочена оценка на въздействието на подобен ход, върху българската политическа систем." Сега, чак "българска политическа система" е  силно казано и е дипломатически изказ за български манталитет. Но от друга страна и "българска политическа система" е вярно, защото друга такава няма, може би само македонската, ама тя е банбашка. На този етап тя е политикоисторичарска система. Е, има ли друга такава система?

HUMANOID
снимка на HUMANOID

Съветът на Европа поиска механизъм за разследване на главния прокурор

 

най-после да поискат нещо... 

 

"българска политическа система" отдавна се е изродила в "кратокрация" (Система на управление чрез физическа сила, политическа хитрост и социални маневри.)

atlantis

 Колкото можеш да пишеш, толкова можеш и да разбираш. Т.е., никак!

Slava
снимка на Slava

"остро"❓ 😲

 

"Венецианската комисия изразява съжаление, че първите стъпки за конституционни промени не са били предшествани от подходящо обществено обсъждане, че предложенията са били изготвени от парламентарното мнозинство, без външен принос, а причините за някои предложения не са добре обяснени, се посочва в съобщение на Съвета на Европа. От него става ясно, че Венецианската комисия е представила оценка за предложенията за нова конституция.

Това е междинно становище, прието на 20 ноември. Оценката е по искане на българската страна, която прати проекта в комисията."

 

"Похвално е обаче, че Венецианската комисия бе привлечена към подготвяните промени толкова рано, се добавя още в междинното становище."😂

 

https://www.24chasa.bg/novini/article/9249978

atlantis

 Слава, предполага се, че сме грамотни до някаква степен и сами можем да четем, и не само 24 часа. Още повече коментара на въпросният вестник, че "От него става ясно, че Венецианската комисия е предоставила оценка за Предложение за НОВА Конституция" е направо комичен. Всички, котито побликуват оценката на ВК се вижда, че въпросната комисия навсякъде говори за Реформи в Конституцията.Явно ВК или не разбира, или се прави, че неразбира предоставеният проект, като чисто нов продукт. А това, което си натъртила, че "Оценката е поискана от българската страна" е ... ами така се прави по задължение. За мен остава извода, че правилно не си губя времето, като не чета 24.

atlantis

 " В своята позиция ВК изразява Съжаление, че започването на Констуционни РЕФОРМИ не е предшествано от широк публичен дебат, а проектът е изготвен в рамките на парламентарното мнозинство без никакъв външен принос. Напомня се, че причините за някои КОНСТИТУЦИОННИ ИЗМЕНЕНИЯ не са добре ОБЯСНЕНИ."

 "Българските власти трябва да изяснят причините, които стоят зад всяко предложение и да Осигурят Значимо Участие на общественността, експертите, и ВСИЧКИ политически сили в този процес." се казва в позицията.  Има и още такива.

 Колкото и дипломатични да се опитали да бъдат, от всякъде личи, че оценката им е 0 за предложения гербав продукт. А и навсякъде говорят за реформи, а не за чисто нова Конституция. Те ли грешно са разбрали, гербавите ли грешно са се изразили, Един Бог знае.

НЕКЪФ ЧОВЕЧЕЦ

Какво тук значи някаква комисия

щом ние с тебе се обичаме

народе мой

и в простотията взаимна все се вричаме.

Какво тук значи ''политическа система''

и в чекмеджето нищичко да нема.

Не е ли ясна таа ''пунта мара''

за 200 в европейската дупара.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Съветът на Европа поиска механизъм за разследване на главния прокурор

 

Единственият начин да станем нормална държава е прокуратурата да се извади от съдебната власт. Както беше едно време и както е навсякъде по света. Чак тогава Гл. прокурор отново ще стане обикновен дъжавен чиновник и ще му бъде търсена не съдебна, ами всякаква отговорност. Докато прокуратурата е в съдебната власт - все така ще е . Всякакви "промени" ще са козметични и няма да променят положението.

Калпазанче

Конституция ли? Бошлаф...Шайката няма нужда от подобно нещо. Има нужда от УФСЕ за сригане!

ОСТАВКА !

Just Converted

Държавата в  мнозинството си  се  управлява от проституцията  на  уж  отхвърления  Комунизъм, и  бившият  РЕПРЕСИВЕН  апарат на  БКП.Останалите  са  алчни  за  пари  и  власт,  не  ги интересува  ни  законност  ни  демокрация.Отиват  при  всяка  власт.БСП  няма  да  може  да  се  пребори  с  ПОЛИЦЕЙСКАТА   хунта,  продължавайки  да  твърдят  че  са  продължението  на  БКП.Те  нямат  поддръжка  от  ВЪН.На  ЕС  България  е  необходима  само  като  суровинна и  ВОЕННА  база.Европпа  НАПЪЛНО  я  устройва  Борисов  и  крадци.

Льо Клер

Тая, Венецианската, май нищо грамотно не е намерила в творението на ръбълите? Това е голяма изненада! 🍯 Това сигурно е някаква комисия на венецианскитъе гондолиери - комунисти! Бела, чао!

AliBabah

решението на Конституционния съд от юли, че всеки прокурор може да разследва главния.

To може, ама също така може главпрокурорът да отнеме делото от този престрашил се прокурор и да го командирова за 3-5 г. да прокурорства в Странджа-Сакар.

ИвКо

Управлението на ГЕРБ е съизмеримо с национална катастрофа.

 Само че управлението не е на ГЕРБ, а на Бойко Борисов. В Политическа паптия ГЕРБ няма процедура съгласно която да не се направи това дето казва Борисов.

Magi

Съветът на Европа може да иска, но нашите депутати не могат да измислят нищо свястно. Какво може да измисли Деси Атанасова? Само глупости, та тя е тотално неграмотна, а и колегите и не блестят с ум. Така , че Съветът на ЕС да не очаква нещо докато не ги изгоним тия крадци.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш