Медия без
политическа реклама

Съдът остави в ареста обвинения за обезобразяването на Дебора

Не съм писал такива работи, имам малко дете, което ме чака, няма да се крия, обяви Георги Николаев пред Окръжния съд в Стара Загора

09 Авг. 2023Обновена
Георги Николаев на път към съдебната зала
БГНЕС
Георги Николаев на път към съдебната зала

Окръжният съд в Стара Загора остави окончателно в ареста обвинения за обезобразяването на 18-годишната Дебора Михайлова от Стара Загора Георги Николаев. Той застана пред съда обаче не по обвинението за бруталното нападение, а за отправени по-рано закани за убийство към момичето.

"Не съм запознат с делото, не ми е предоставено нищо, искам да кажа, че аз такива работи не съм писал“, заяви в съдебното заседание Николаев. „Моля, да измените мярката с по-лека, имам малко дете, което ме чака, никога не съм се крил, няма да се крия, ще се явявам на всички призовки", обяви още той, цитиран от Би Ти Ви.

Преди няколко дни Районния съд  в града го остави в ареста, но още тогава адвокатите обявиха, че той не признава вина и по това обвинение, че ще обжалва и че иска да излезе на свобода.

Прокуратурата настоя и пред Окръжния съд обвиненият да остане в ареста. Адвокатите на Николаев обявиха, че случаят е „класически пример как не трябва да функционира съдебната система”. Те твърдят, че има сериозен обществен и медиен натиск за задържане на клиента им на всяка цена. Защитата на Николаев призова съдът да се абстрахира от общественото мнение и да постанови решение по убеждение.

Магистратите обаче оставиха обиняемия за постоянно в ареста.

На случаен принцип днешното дело по гледане на мярката за неотклонение на Георги Николаев е разпределено на съдия Татяна Гьонева, която на 5 юли отмени ареста му за нападението с макетен нож на Дебора Михайлова заради квалифицирането на престъплението като „лека телесна повреда“. Тя обаче си е направила отвод, а делото за гледане на мярката му за закана за убийство спрямо момичето е разпределено на нов състав - Спасена Драготинова, Даниела Телбизова и Румяна Танева. 

В резултат на активните разследвания по двете досъдебни производства имаме категорични доказателства, че обвиняемият Георги Николаев е извършител на престъпленията, за които са му предявени двете обвинения.

Прокуратурата твърди, че има категорични доказателства по повдигнатите срещу Николаев обвинени. По двете дела са събрани доказателства, които "се базират на всички извършени до момента процесуално-следствени действия - разпити на свидетели, назначени експертизи, огледи на местопроизшествието, иззети веществени доказателства  и биологичен материал и др.", твърди държавното обвинение.

За случая за бруталната агресия се разбра в края на юли, като стана ясно, че след случилото се  Николаев първо е бил задържан по обвинение за средна телесна повреда, но после е пуснат, защото обезобразяването на момичето с макетен нож и счупеният нос са били квалифицирани от прокуратура и съд като лека телесна повреда.

Случаят Дебора предизвика вълна от съпричастнос, както и масови протести срещу насилието в цялата страна.

годишната Дебора Михайлова проговори за първи път след преживения преди повече от месец ужас. Ученичката от Стара Загора, която бе нарязана с макетно ножче и бе остригана, пусна специално видео, което публикува на страницата си във Фейсбук.   https://www. facebook.

Само преди дни, 18-годишната Дебора Михайлова проговори за първи път след преживения преди повече от месец ужас. Ученичката от Стара Загора, която бе нарязана с макетно ножче и бе остригана, пусна специално видео, което публикува на страницата си във Фейсбук.  "Косата ми ще порасне, белезите ще избледнеят, а Вашата подкрепа ще остане завинаги в сърцето ми", написа Дебора в социалната мрежа под видео, в което изказва своите благодарности за подкрепата.

Още по темата