Медия без
политическа реклама

Съдът окончателно обяви ареста на Бойко Борисов за незаконен

Решението за задържането ми е взето по време на оргия, твърди лидерът на ГЕРБ

24 Авг. 2022Обновена
Булфото

Съдът окончателно обяви ареста на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов за незаконен с аргумента, че не покрива стандарта за законност и за непроизволност, съобщава Лекс. Оокончателното решение е на Административния съд София-град. С него заповедта на МВР за ареста на Борисов е обявена за незаконна.

Има много данни срещу лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов и той трябва да бъде обект на разследване. Това излезе от думите на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев в интервю за "Дарик радио".

Борисов беше задържан вечерта на 17 март, заедно с бившия финансов министър Владислав Горанов и PR-a на ГЕРБ Севделина Арнаудова. Тримата останаха в ареста за 24 часа, след което бяха освободени. След това Софийският районен съд (СРС) обяви за незаконни задържанията и на тримата.

От МВР обясниха, че разследването е по сигнал на гражданското сдружение „Боец“, свързан със снимките с пачки евро и златни кюлчета, както и с твърдения на Васил Божков, че е бил изнудван да плаща подкупи на Борисов. Още през април СРС обяви задържането за незаконно, като в решението си съдия Николай Урумов посочи, че не е имало нито едно събрано доказателство за съпричастност на бившия премиер с разследваното изнудване на Васил Божков, а от заповедта за задържане на Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) не ставало ясно и какви са основанията Борисов да бъде арестуван.

Невероятно, но факт - бившият премиер Бойко Борисов, финансовият му министър Владислав Горанов и пиарът на партията Севделина Арнаудова бяха арестувани от МВР миналата седмица.

Решението н районния съд е обжалвано от полицая от Икономическа полиция Цветан Йоцов, издал заповедта за задържане на Борисов, който твърди пред АССГ, че в нея е формулирана правната квалификация на деянието и конкретните данни за съпричастността му. Според полицая задържането е било необходимо, защото имало вероятност лидерът на ГЕРБ да повлияе на разследването. Представителят на прокуратурата е изразил становище, че жалбата на МВР е неоснователна

Съдът подчертава, че в заповедта няма описание на фактическата обстановка, а само „лаконично е посочен“ номерът на досъдебното производство, номерът на план за оперативно-издирвателни мероприятия и буквално е възпроизведен текстът за изнудване в НК. Това според съда е основание за отмяна на заповедта.

"В конкретния случай, нито е обосновано, нито е доказано, че за постигането на законова цел е било необходимо задържането за срок от 24 часа“, пише АССГ и оставя в сила решението на районния съд за отмяна на заповедта. Столичната полиция пък е осъдена да плати на Борисов 480 лева разноски по делото.

 

"Решението за ареста ми е взето по време на оргия с пици на кристали". Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира задържането си, часове след като Софийският административен съд обяви ареста му през март за незаконен.

"След като се отърваха от терора в МС, много хора започнаха да разказват как е извършена тази грозна сцена. Те са знали, че е незаконна. Те са знаели, че е произвол. Това решение е взето на една оргия с много уиски, бяло вино, пици на кристали, и заря поръчали – с единствена задача да ме извлечат пред децата с белезници. Знаейки 100%, че извършват незаконни действия. И точно тези хора, които видно са корумпирани, са се захванали да правят съдебна реформа и да искат техният сатрап да е едноличен господар в КПКОНПИ", твърди Борисов.

Още по темата