Медия без
политическа реклама

Лена Бориславова: Арестът на Борисов доведе до невиждана еуфория

Говорителят на кабинета определи като временно недоразумение разминаванията за Северна Македония

17 Апр. 2022
Снимка: bTV
Снимка: bTV

"Аз лично не съм била свидетел на такава всеобща еуфория и такова празнуване, което се случи тази нощ (б.р. – нощта на ареста на бившия премиер Бойко Борисов). Ако дойде разочарование, то е защото явно няма пълният пакет от доказателства и желание от страна на прокуратурата да извърши всестранно разследване. Г-н Божков още не е разпитан". 

Това обяви в ефира на bTV началникът на политическия кабинет на премиера и говорител на правителството Лена Бориславова.  Бориславова коментира серия от проблеми в работата на коалицията, като ги оттаде предимно на проблеми с комуникацията и тежкото наследство.

На въпрос на водещата Мария Цънцарова, че еуфорията няма общо със следването на буквата на закона Бориславова прехвърли проблема на прокуратурата. „Не съм доволна от начина, по който се стекоха нещата (б.р. с ареста на Борисов). Това, което трябва да знаем, е че МВР работи усилено, за да излязат наяве схемите и да се съберат доказателства. Но за да може МВР  да си свърши работа, трябва тези усилия да са съвместно с прокуратурата. Над разследващия бди един прокурор, бди главния прокурор. Защо мислите, че е необходимо такова ниво на контрол?“, попита Бориславова. Тя обясни искането на прокуратурата да получи достъп до записите на камерите в МС за периода от 23 февруари до 23 март с факта, че МС е станоло точка за директен контакт с европрокуратурата.

„Не ни се предоставя информация за какво се изискват записите, но  периодът е много голям, така че те са си оставили вратичка за различни хипотези. Но искането е непосредствено след като МС стана точка на контакт“, коментира Бориславова. Тя припомни оплакването на европрокуратурата, че до този момент е получавала само маловажни сигнали и изяви задоволство, че хората започват да имат повече доверие да сигнализират. "При нас има изключително раздвижване. Постоянно ни пишат хора със сигнали. Чуваме неща, които е трудно да повярвате, че са се случвали. Необходимо е още малко оперативно време. Има лица, които искат да свидетелства, питат за статут на защитен свидетел“, обясни говорителят на кабинета.

"Нужно е още малко търпение и време да се видят резултатите. Като основна грешка на изминалите първи месеци отчитаме комуникацията, включително и в коалицията. Но няма да допуснем да се правят компромиси само за да се задържим над водата и да пазим стабилността", каза още Бориславова. Тя счита, че няма двоен аршин около проваления изор на нов управител на БНБ и разнопосочните сигнали за допустимостта на кандидатурата на Любомир Каримански. Бориславова призна, че депутати от „Продължаваме промяната“ са говорили с него за пост в Световната банка, но това не било търговия с постове в рамките на коалицията. „Не, това е механизъм за намиране на решения и показване, че борбата за постове не трябва да е на всяка цена“, каза Бориславова. Според нея има разлика в обсъжданите постове и било едно да си управител на БНБ и друго – председател на парламентарна комисия и равен сред равни. "Ние сме много доволни от начина, по който Каримански води бюджетната комисия", изтъкна Бориславова.

"Министърът на външните работи Теодора Ганчовска вероятно е подведена, че има някаква друга политика на екипа около премимера. Политиката се води от премиера и от министъра на външните работи. Ако те говорят с един глас, съветниците нямат роля. Те не изразяват мнение пред външни партньори, съветниците съветват. Това е някакво временно недоразумение", коментира Бориславова. Според нея няма проблем с позицията на кабинета за европейското членство на Северна Македония. Бориславова коментира и предстоящата актуализация на държавния бюджет, като обяви, че има и идеи за намаляване на ДДС за някои хранителни стоки.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата